Vaccinul antigripal. Tot ce trebuie sa stii despre el

3094
Vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal iti poate asigura cea mai buna protectie impotriva gripei, afectiune care a facut sute de victime in ultima perioada. Medicii avertizeaza ca gripa nu este o viroza obisnuita si ca trebuie tratata cu maxima seriozitate, pentru ca poate duce la spitalizare si, in cele mai grave cazuri, chiar la deces.

Vaccinul antigripal te protejeaza dupa doua saptamani de la administrare

Vaccinurile trivalente, care se gasesc pe piata, protejeaza impotriva virusului gripal A (H1N1), A (H3N2) si virusului gripal B. Pe piata exista si vaccinui tetravalente.

Puteti achizitiona doua tipuri de vaccin antigripal:
– Un vaccin antigripal care contine componente virale inactive. Acesta se administreaza injectabil
– Un vaccin antigripal care contine componente virale atenuate. Acesta se prezinta sub forma de spray nazal.

Cand e cel mai bine sa faci vaccinul antigripal

Ideal, ar trebui sa faci vaccinul antigripal imediat ce acesta este pus la vanzare, la inceputul toamnei, insa niciodata nu este prea tarziu. Trebuie sa iei insa in calcul faptul ca organismul incepe sa produca anticorpi impotriva virusului gripal la doua saptamani de la administrare.

Ce efecte adverse poate avea vaccinul antigripal

Reactii adverse usoare:
• Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care a fost administrat vaccinul
• Durere de cap
• Febra
• Greata
• Dureri musculare
• Lesin – ocazional

Reactii alergice severe:
• Dificultate in respiratie
• Raguseala sau respiratie suieratoare
• Umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor
• Urticarie
• Paloare
• Slabiciune
• Batai rapide ale inimii sau ameteli

Pe reginamaria.ro, scrie ca „reactiile alergice severe care pun in pericol viata persoanelor vaccinate sunt rare. Acestea pot avea loc in decurs de cateva minute pana la cateva ore dupa administrarea vaccinului antigripal. Conform anumitor studii, exista o posibila legatura intre vaccinul antigripal injectabil si Sindromul Guillain-Barre (SGB) – o boala neurologica rara, caracterizata prin afectarea sistemului nervos periferic. In general, rezultatele acestor studii estimeaza ca prevalenta SGB este mai mica de 1 – 2 cazuri la 1.000.000 de persoane vaccinate. Pe de alta parte, exista si studii care nu au identificat vreo asociere intre vaccinare si SGB”.

Cine ar trebui sa isi faca vaccinul antigripal

Exista anumite categorii de persoane cu un risc mai mare de complicatii daca contacteaza gripa. Medicii recomanda ca urmatoarele categorii sa isi faca vaccinul antigripal:
– Bebelusii sau copiii mici
– Persoanele in varsta, peste 65 de ani
– Femeile insarcinate
– Cei care sufera de afectiuni cardiace
– Cei care sufera de afectiuni renale
– Persoanele care au diabet zaharat
– Cei care au afectiuni respiratorii (astm, bronsita)
– Cei care iau steroizi
– Persoanele bolnave de cancer
– Persoanele care au un sistem imunitar slabit

Cine are contraindicatie la vaccinul antigripal

Nu se recomanda imunizarea cu vaccinul antigripal a copiilor sub 6 luni si a persoanelor cu alergii la ingredientele vaccinului. De asemenea, persoanele cu alergie severa la oua nu ar trebui sa se vaccineze, precum si cele care au facut sindromul Guillain-Barre dupa o vaccinare antigripala anterioara.

Vaccinul antigripal trebuie facut in fiecare an

Motivul este faptul ca virusurile gripale sunt in continua schimbare, asa ca vaccinurile sunt revizuite si actualizate an de an, pentru a fi eficiente.

Poti face gripa chiar daca te-ai vaccinat

Pe site-ul reginamaria.ro, specialistii explica de ce vaccinul antigripal nu ofera protectie totala. “Capacitatea vaccinului gripal de a proteja o persoana depinde de diversi factori, inclusiv varsta, starea de sanatate si asemanarile dintre virusurile gripale utilizate in realizarea vaccinului si cele care circula in comunitate. Daca virusurile din vaccin si virusurile gripale care circula in comunitate sunt foarte apropiate, eficacitatea vaccinului este mai mare. Chiar si atunci cand virusurile nu sunt foarte asemanatoare, vaccinul ofera protectie multor persoane si previne instalarea complicatiilor asociate gripei. Asta pentru ca anticorpii creati ca raspuns la vaccin pot oferi o oarecare protectie (numita protectie incrucisata) impotriva multor virusuri gripale, diferite intre ele”.

Ce vaccinuri antigripale poti cumpara din farmacie

Vaxigrip Tetra 0.5 ml, 1 seringa preumpluta, Sanofi Aventis

Pret la Farmacia Tei 41 de lei

VaxigripTetra™ este un vaccin gripal tetravalent, care contine doua tulpini virale de tip A (A/H1N1 și A/H3N2) si doua tulpini virale de tip B (B/Victoria si B/Yamagata), destinat copiilor incepand cu varsta de 36 de luni, adultilor sanatosi si persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.
Indicatii:
Vaxigrip este recomandat pentru profilaxia gripei la adulti si copii cu varsta de peste 6 luni. Vaxigrip este recomandat in special persoanelor in varsta (peste 60 ani), persoanelor suferinde de boli cardiovasculare, metabolice (diabet), boli respiratorii cronice, drepanocitoza, insuficienta renala si persoane care sufera de imunodeficiente congenitale sau dobandite. De asemenea, se recomanda persoanelor expuse unui risc crescut la infectie datorita profesiunii lor, cum ar fi: personalul medical, persoane care lucreaza in medii aglomerate, persoane din colectivitati (elevi, personal didactic), institutionalizati (aziluri, camine, inchisori etc.). In cazul persoanelor la risc este indicata administrarea simultana a vaccinului antigripal Vaxigrip cu vaccinul pneumococic polivalent Pneumo 23 (in locuri anatomice diferite).

Contraindicatii:
Acest produs medicamentos nu trebuie folosit in urmatoarele cazuri: alergie la oua, proteina de pasare sau la oricare din constituentii vaccinului; in caz de boala febrila sau infectie acuta (vaccinarea trebuie amanata); in caz de dubiu este esential sa se ceara sfatul medicului sau farmacistului.
Pret Farmacia Tei: 22 ron (update ianuarie 2019 – stoc epuizat)

Influvac 2015/2016, 0.5 ml, Solvay Biological SV

Pret Farmacia Tei 16 ron, stoc epuizat ianuarie 2019

Descriere: Prevenirea gripei. Este recomandat tuturor persoanelor la care este de dorit sa se reduca probabilitatea unei infectii gripale cu posibilele complicatii asociate.
Denumire comuna internationala: VACCIN GRIPAL INACTIVAT
Actiune terapeutica VACCINURI

Fluarix vaccin antigripal, 0.5 ml, Gsk

Pret 13 ron la Farmacia Tei, stoc epuizat in ianuarie 2019

Compozitie calitativa si cantitativa:
Fluarix este un vaccin gripal inactivat, splitat si purificat. Compozitia antigenica si tulpinile pentru sezonul gripal apropiat (1998-1999) au fost determinate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Comisia Comunitatii Europene. Ea corespunde urmatoarelor tipuri si subtipuri: A/Sydney/5/97 (H3N2)-like, A/Beijing/262/95 (H1N1)-like, B/Beijing/184/93-like. Fiecare doza de 0,5 ml vaccin contine 15 mcg hemaglutinina din fiecare din tulpinile recomandate. Fluarix indeplineste cerintele OMS pentru substantele biologice si vaccinurile gripale, precum si cerintele Farmacopeei Europene pentru vaccinurile gripale.

Particularitati clinice:
Indicatii terapeutice. Fluarix este recomandat pentru profilaxia antigripala la adulti si copii cu varsta de peste un an. Fluarix este recomandat in special subiectilor in varsta de peste 60 de ani, celor care sufera de boli cardio-vasculare, metabolice (diabet), mucoviscidoza, boli respiratorii cronice, insuficienta renala cronica precum si subiectilor care sufera de imunodeficiente congenitale sau dobandite. Vaccinul poate fi recomandat indivizilor expusi riscului crescut la infectie datorita profesiunii, cum este cazul personalului medical. In plus, prevenirea bolii la persoanele din intreprinderi poate duce la substantiale beneficii economice.

Posologie:
Pentru adulti si copii in varsta de peste 6 ani: o doza de 0,5 ml. Pentru copii mai mici de 6 ani: doua doze a cate 0,25 ml la un interval de 4-6 saptamani. (Daca acesti copii au mai fost vaccinati, o doza de 0,25 ml este suficienta.) Fluarix trebuie administrat inaintea debutului sezonului gripal sau dupa cum o cere situatia epidemiologica. Vaccinarea trebuie repetata in fiecare an cu doza adecvata varstei si vaccinul corespunzator compozitiei antigenice actualizate.

Mod de administrare:
Fluarix poate fi administrat intramuscular sau subcutanat. La pacientii cu tulburari hemoragipare vaccinul trebuie administrat subcutanat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here