Vaccinarea impotriva varicelei. Ce facem cand ne ameninta epidemia?

2259
Vaccinarea impotriva varicelei

In ultima perioada aud numai de cazuri de copii bolnavi de varicela. Pe grupurile de mamici, la prietene, pe site-uri. Copii vaccinati sau nevaccinati – cu varicela. Vaccinarea impotriva varicelei ar fi o solutie ca sa scapam de o epidemie, insa nu toti parintii se grabesc sa isi vaccineze copiii impotriva acestei boli.

Cum Andrei a facut boala in urma cu vreo doi ani, o forma moderata, fara complicatii, nu imi fac griji pentru el. Insa nu mi-ar placea ca Edy sa faca boala la o varsta atat de mica –  un an si patru luni. Sau pana in trei ani.

Eu sunt pro vaccinare, am facut toate vaccinurile din schema de la stat, insa nu sunt deloc hotarata in ceea ce priveste vaccinul impotriva varicelei. Noi avem un oarece istoric de boli imunologice in familie, asa ca problema cu vaccinurile este destul de sensibila.

Desi am zis ca nu o sa ma bag niciodata in subiectul vaccinare, pentru ca lumea este extrem (dar EXTREM!) de agresiva, indiferent de tabara in care se afla, scriu si eu ce ma framanta in perioada asta, asa ca nu va grabiti sa aruncati cu pietre. Unele persoane se oripileaza in momentul in care spun ca poate nu vreau sa vaccinez copilul impotriva varicelei si considera ca am o gandire de evul mediu. Ca il expun la riscuri foarte mari.

Vezi si: Varicela la 36 de ani. Noaptea 3 a fost direct iadul pe pamant

De ce e importanta vaccinarea impotriva varicelei?

Vaccinarea impotriva varicelei e importanta pentru a scapa de posibile complicatii ale acestei boli. Potrivit sfatulmedicului.ro, iata ce complicatii pot aparea in cazul varicelei:

  • suprainfectia bacteriana secundara a leziunilor cutanate.
  • ataxia cerebeloasa acuta (probleme de coordonare a musculaturii), fiind datorata afectarii unei parti a creierului de catre virusul varicelo-zosterian.
  • pneumonia variceloasa este cea mai serioasa complicatie a varicelei, aparand mai frecvent la adulti decat la copii.
  • copiii nascuti din mame care au facut varicela in primul sau la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina dezvolta sindromul de varicela congenitala care poate cauza anomalii (afectiuni de structura) congenitale.
  • zona zoster (este o infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase; se caracterizeaza prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o singura parte a corpului si afecteaza in special persoanele cu o imunitate slaba)

Vezi si: Varicela in sarcina. “Mi-a fugit pamantul de sub picioare cand am aflat vestea

Desigur, trebuie sa luam in calcul si varianta estetica: atunci cand bubele lasa semne care te pot marca pe viata.

Problema e daca esti dispus sau nu sa iti asumi asemenea riscuri. Eu am facut varicela in copilarie si am trecut cu bine peste. La fel si Andrei. Asta nu inseamna ca toata lumea are acest noroc.

Sunt parinti care isi doresc ca cei mici sa faca varicela in copilarie, pentru a capata imunitate pe viata, in conditiile in care boala este foarte “urata” cand o faci la maturitate. Isi expun intentionat copiii la aceasta boala, prin intalniri cu alti copii bolnavi. Practica cu care eu nu sunt de acord. Nu mi-as expune niciodata copilul intentionat la o boala.

Am citit si ce a scris dr. Mihai Craiu zilele trecute pe Facebook, el fiind pro vaccinare. Cred ca stiti si voi deja ca vaccinarea impotriva varicelei nu inseamna automat ca nu va face boala. Cel mai probabil NU o va face, dar cunosc cazuri in care s-a intamplat contrariul. Cel putin teoretic, copilul vaccinat face o forma mai usoara de varicela.

Vaccinarea impotriva varicelei se mai poate face daca deja a fost expus copilul la virusul varicelo-zosterian?

Raspunsul il da dr. Craiu, prezentand cateva scenarii posibile:

  1. copilul este nevaccinat şi nu a avut boala: in acest caz trebuie facuta cat mai rapid vaccinarea, la maxim 3-5 de la expunere, cu un vaccin monovalent (de exemplu Varilrix). “Chiar daca au trecut mai mult de 5 zile, este utila vaccinarea deoarece, in rarele cazuri cand totusi apare boala, aceasta este lipsita de complicatii”, spune medicul.
  2. Copilul este vaccinat cu o singura doza de vaccin: “Si in acest caz ar trebui facut cat mai repede vaccinul”, spune dr. Craiu.

Vaccinarea impotriva varicelei la persoanele cu probleme imunologice

Vaccinam un copil cu probleme imunologice? Iata ce spune acelasi medic: “(Daca) are o boala imunologica ce contraindica folosirea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate, NU este permisa vaccinarea cu Varilrix. Copilul trebuie evaluat neaparat de un expert in boli contagioase si ar trebui sa discutați si cu imunologul care urmareste boala de baza a copilului”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here