Gripa la copii si la adulti, din proprie experienta: “Cred ca si firele de par ma dureau”

860
gripa la copii

La un pas de epidemie de gripa, e greu sa nu cunosti pe cineva care sa fi fost afectat. Gripa e nemiloasa si, fara vaccin, oricine risca sa contacteze virusul. Eu am doua cunostinte care au patit-o: Raluca, antrenoarea de fitness de la sala la care merg, si fetita unei prietene (7 ani jumate), asistenta medicala. Gripa la copii si la adulti poate avea complicatii serioase daca nu se intervine la timp, cu tratamentul potrivit, acordat neaparat de medicul care a consultat bolnavul.

VEZI SI: Vaccinul antigripal. Tot ce trebuie sa stii despre el

Atat Raluca, cat si Cristina, mama fetitei, mi-au povestit cum a fost experienta lor cu gripa.

Gripa la copii: debuteaza brusc, cu temperatura mare

“La ea boala a debutat brusc, la ora 3:00 noaptea, cu febra foarte mare ( 39,6)! A doua zi, luni, stare generala foarte proasta, o durea tot corpul, facea febra mare la interval de doua ore, imi spunea ca simte ca ii zboara capul cand tuseste!”, povesteste Cristina.

La spital, plin de copii, care asteptau si de cinci ore

“La ora 18:00 am hotarat sa merg la Matei Bals fiindca ei ii crestea febra intr-un timp foarte scurt si nu puteam sa ii dau medicamente asa repede! De obicei se recomanda alternarea Nurofen-Panadol la 4 ore, dar eu trebuia sa ii dau aproape din ora in ora! Am mers la spital unde era puhoi de copii si adulti bolnavi! Toata lumea agitata ca statea acolo si de 5 ore. Noi nu am stat decat o ora, fiindca Sofiei ii crescuse tare temperatura (39,7)”, spune mamica fetitei.

Gripa la copii: La Matei Bals nu mai erau teste de gripa

“Sa trecem de faptul ca am specificat de 5 ori ca e alergica la algocalmin si am oprit asistenta care era la fundul ei cu supozitor cu ALGOCALMIN! A consultat-o o doamna doctor foarte draguta si amabila si chiar pe placul copiiilor. Diagnosticul de gripa i l-a pus pe seama simptomelor si semnelor clinice, fiindca nu mai erau teste, dar nu m-am indoit deloc de corectitudinea diagnosticului. Ne-a recomandat Nurofen-Panadol la 4 ore, Tamiflu si ACC pentru tuse”.

Gripa la copii: Tamiflu, medicamentul pe care trebuie sa il vanezi in farmacii

“Dupa un intreg periplu prin Bucuresti sa gasim Tamiflu, l-am gasit marti dupa-amiaza. I-am dat prima pastila la ora 17:00 si de atunci a disparut toata gripa. Nu febra, nu dureri, nu tuse, nu muci! Am continuat inca 3 zile tratamentul, dar in principiu a fost bine de la prima pastila.

Stiu ca Tamiflu e un medicament controversat si multa lume nu-l da copilului, desi a fost recomandat de medic, dar la noi chiar mi se pare ca a facut minuni. Fetele mele nu au avut deloc reactii adverse”, spune mamica.

Tamiflu preventiv? O recomandare a medicului

“Avand in vedere ca mai avem o fetita de 1 an si jumatate, doamna doctor ne-a recomandat sa ii dam si ei preventiv Tamiflu. I-am dat 3 zile si nu a luat gripa de la sora sa”, spune Cristina, care mi-a povestit ca fetita ei a facut convulsii la un episod de raceala si de atunci incearca sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a evita febra sau alte viroze.

“Cu siguranta de acum inainte le voi vaccina antigripal toamna pe amandoua. Asta indemn pe toata lumea! Medicul mi-a zis ca dupa ce ii trec simptomele sa mai stea 4-5 zile acasa”.

Gripa la adulti

Raluca, antrenoare de fitness, deci sportiva si sanatoasa, a luat si ea gripa.

“Din pacate, se pare ca nu prea ne putem proteja de gripa. A ajuns cumva si la mine. Tare urata. Primul simptom a fost acela de senzatie de racait pe gat si o tuse seaca care lasa in urma o durere groaznica in piept, imediat au urmat durerile in tot corpul, cred ca si firele de par ma dureau”, spune Raluca.

Gripa la adulti: tratamentele de raceala obisnuite nu functioneaza in caz de gripa

“Nu sunt genul care trateaza cu pastile, merg pe natural si homeopate, asadar am inceput cu ce stiam, ceaiuri, lamaie, miere. Nimic nu parea sa functioneze”.

Testul de gripa, fals negativ

“A doua zi de la debut am facut testul de gripa pentru tulpinile A si B, rezultat negativ, bucurie mare, insa eu tot lovita de marfar ma simteam, asadar dupa doua zile am luat legatura cu asistenta doctoritei de familie, care a zis clar, Tamiflu 5 zile. Ma simteam atat de rau ca eram in stare sa iau toata cutia odata. Dupa prima pastila s-a simtit ca se modifica ceva in bine. Nu am citit nimic despre Tamiflu, efecte secundare sau altceva, stiam doar ca este antiviral si nu antibiotic, desi acceptam si coktail de antibiotic. Despre efectele secundare acum aud, poate ca daca stiam, m-as mai fi gandit daca sa iau sau nu.

Am incercat sa stau cat mai departe de membrii familiei, in special de copii, purtam masca in preajma lor si le-am administrat vitamina c, din fericire nu au luat si nimeni altcineva din casa, desi sotul meu a stat mai mereu pe langa mine.

Asadar, singurele simptome la gripa au fost durerea intregului corp, oboseala, somnolenta, tuse seaca care acum spre sfarsit a devenit productiva”.

Ce spune si de. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC “Alessandrescu – Rusescu”,  referitor la tratamentul pentru gripa?

“Inventiile” NU ajuta la nimic. Tratamentul gripei cu Isoprinosine, sirop „antiviral”, oscillococcinum sau alte medicamente homeopate, uleiurile esențiale, dozele uriase de vitamina C etc nu sunt indicate la pacientii cu gripa. Nici macar la cei cu risc crescut. Nu vindeca gripa si nu pot inlocui inhibitorii de neuraminidază in tratamentul acesteia. (…) Gripa trebuie tratata cat mai repede cu antivirale. De preferat in primele 2 zile de la debut. Toate cazurile care NU se amelioreaza rapid (mai ales la copiii foarte mici sau la vârstnicii 65+ sau la pacienții cu boli cronice) trebuiesc reevaluate, eventual spitalizate şsi tratate cu antibioticele potrivite conform indicatiei medicului specialist”, spune mediucl pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here