Dati copilul la scoala inainte sa implineasca 6 ani? Ce spun mamicile

4968
Foto: clasa pregatitoare inainte de 6 ani

In Romania, scola incepe oficial la 6 ani, insa pot fi inscrisi si copii care inca nu au implinit aceasta varsta. Totusi, ei sunt supusi unui test, pentru a se vedea daca sunt apti sau nu pentru inceperea scolii. In ceea ce priveste datul copiilor la scoala inaintea varstei de 6 ani, parintii sunt impartiti in doua tabere: unii care ii mai tin acasa inca un an ( desi acestia implinesc cei sase ani chiar in luna septembrie, in octombrie sau noiembrie) si cei care considera ca cei mici sunt pregatiti de scoala chiar daca nu au varsta “legala”.

Citeste si: 11 lucruri care ma ingrijoreaza odata cu inceperea scolii

Am stat de vorba cu cateva mamici, aflate in cele doua ipostaze. De precizat ca toti copiii despre care e vorba in articol au cu o luna sau doua mai putin decat varsta “legala” pentru inceperea scolii. Care sunt motivele pentru care mamicile dau sau nu dau copilul la scoala inainte sa implineasca 6 ani, vedeti mai jos:

Mamici care isi dau copilul la scoala inainte sa implineasca 6 ani:

Ana:
“Cam toti colegii lui de grupa pleaca la scoala, deci ar schimba colectivul daca ar repeta grupa mare si apoi, din nou, cand incepe scoala (plus ca el a mai schimbat o data gasca dupa mijlocie). (Aproape) 8 ani mi se pare tarziu pentru clasa I, chiar si in conditiile de pe „vremea noastra”. Nu cred ca mai are ce sa castige ca informatii noi la gradinita, ar relua niste lucruri pe care deja le stie, iar la varsta asta deja vrea sa descopere cat mai multe”.

Citeste si: Ce faci cu copilul dupa scoala? After-school, o solutie de compromis

Anca:
“De ce il dau pe Luca in clasa pregatitoare inainte sa implineasca 6 ani?
– va fi foarte aproape de 6 ani, face 6 ani in octombrie, deci sa piarda un an pentru o luna si jumatate nu mi se pare necesar;
– intrucat a inceput gradinita devreme ( cel putin am incercat), a incheiat toate grupele, nu vreau si nici el nu vrea sa mai stea un an in grupa mare;
– multe activitati de la gradi le rezolva foarte repede si cu usurinta, uneori se plictiseste;
– stie toate literele alfabetului, cifrele, inclusiv adunari si scaderi pana la 10, deci consider ca se va descurca la grupa 0;
– mersul la scoala cred ca il va mai disciplina si il va face mai rabdator;
– testarea psihosomatica nu mi se pare insa potrivita, intrucat intelege ca este foarte importanta, nu vreau sa ii creeze un stres inutil”.

Citeste si: Diferenta de un an intre copiii din clasa zero – un dezavantaj pentru cei mai mici

Irina:
“Intial voiam sa il mai tin un an acasa, dar apoi mi-am dat seama ca ar bate pasul pe loc. Plus, nu mai vreau sa platesc inca un an de gradinita. Singurele motive pentru care l-as fi lasat inca un an la gradinita ar fi fost legate de motricitate si de rabdare”.

Mamici care nu isi dau coplilul la scoala inainte sa implineasca 6 ani:

Andreea:
“Emma va avea 5 ani si 10 luni in septembrie, atunci cand incepe scoala. Am inceput sa facem „teme” din carti pentru varsta ei si am observat ca se plictiseste dupa cel mult 20 de minute, asa ca este exclus sa stea in banca 50 de minute de placere. De asemenea, am vorbit cu educatoarea de la gradinita si mi-a spus ca este mica inca si ca ar fi mai bine sa mai asteptam un an. La gradi, cel mai mult ii place sa alerge, sa faca activitati creative si mai putin sa stea pe scaunel. Avand in vedere ca Emma stie deja literele si cifrele si ca nivelul invatamantului este foarte jos, am hotarat sa mai asteptam un an”.

Citeste si: Scoala in Germania: cum sunt pregatiti copiii pentru primul an de scoala

Cristina:
“Am ales sa imi dau fata la scoala la aproape 7 ani, pe care ii implineste in septembrie. Nu am nicio graba si, recunosc, mi-a fost si mie mai usor. Ar fi fost greu cu un nou nascut si cu o fetita in clasa pregatitoare. Mie mi se par prea mici copiii la 6 ani ca sa mearga la scoala. Noi, romanii, avem cultura asta de a face totul pe repede inainte, de a fi primii, cultura competitiei. Eu nu sunt de acord cu abordarea asta”.

1 COMENTARIU

  1. Doar ca la ultimul comentariu as adauga ca este eronat. In romania se merge la scoala ffff tarziu. In foarte multe tari scoala se incepe la 5 ani. Aici din cauza pregatitoarei am ajuns in clasa 1 cu copii de 8 ani. Nici pe vremea noastra nu se mergea atat de tarziu in cls 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here