Obiective turistice Thassos: Theologos, un satuc plin de farmec, in inima insulei

4385
Foto: Theologos, Thassos

Obiective turistice Thassos: Theologos

Un material de Valentin Visan

In una dintre vacantele petrecute in Grecia, copilul nostru a facut o mica insolatie.  Febra si frisoane la 35 grade, apatie, mutre, nervi… tot tacamul. Si pentru a nu mai risca sa-l expunem la soare, am ales in ziua urmatoare sa facem turul insulei Thassos. Asa constati cat de mica e insula… Ce stiam eu despre Thassos era ca au o marmura de calitate si ca traditionalele lor case sunt acoperite cu un fel de tigle din piatra. Si daca marmura te intampina glorioasa inca din port, acoperisurile din piatra rar isi faceau vazuta prezenta pe cate o casa darapanata sau o anexa.

Asadar, o intamplare mai putin fericita de vacanta ne-a dus in satul Theologos, pe care am hotarat sa-l vizitam ca sa mai pierdem vremea si indrumati fiind de un pliant pe care erau expuse doua carcase rumenite de berbec la protap. Asa este promovat satul cu nume oarecum biblic “cuvantul lui Dumnezeu “ – in traducere libera, cu berbeci la protap.

Obiective turistice Thassos: Theologos
Obiective turistice Thassos: Theologos

Citeste si: Plaje de neratat in Sithonia, Halkidiki

Obiective turistice Thassos: Thassos – prima impresie te poate induce in eroare

Dupa ce parasesti soseaua care da ocol insulei, e simplu de ajuns, drumul e cand mai bun si cand mai rau, intortocheat si nu chiar, nici pe deal si nici pe munte, iar vegetatia cand mai deasa, cand mai seaca. E practic in centrul insulei si cand te intampina nici macar nu e prietenos estetic, case vechi parasite, curti abandonate, bidoane de plastic cu apa pe acoperisuri, praf mediteranean. Sistemul GPS te indruma destul de ciudat catre centrul satului, iar drumul se ingusteaza din ce in ce mai tare si deja te gandesti unde  sa-ti lasi masina.

Foto: Theologos, Thassos
Foto: Theologos, Thassos

Vezi si: Parthenonas – satul din Sithonia cu o priveliste spectaculoasa

Obiective turistice Thassos:Theologos – un satuc fermecator, caruia merita sa ii dedici o dupa amiaza

In centru e o cu totul alta atmosfera: nu mai sunt masini, drumul e pietruit, case de piatra refacute, ici colo cate o casa colorata in albastru sau galben intens, un turn de biserica interesant, obloane de lemn invechit la feresti, o fantana cu apa rece, nelipsitele ghivece cu busuioc  si muscate, cate o iasomie care invadeaza ziduri, pisici care lenevesc.

Cate o Bougainvillea (florile alea agatatoare fucsia pe care viseaza orice roman sa le aclimatizeze ) care te obliga practic sa-i mai faci sotiei cinci poze cu ea, evident cu conditia sa o prinzi intreaga, cu floare +peisaj si sa arate si slaba pe deasupra.

Obiective turistice Thassos: Theologos

Mai apoi cate un platan care troneaza de sute de ani poate si care face umbra cat pentru trei taverne, cate un atelier de sandale piele sau icoane pictate pe sticla, alte si alte pisici, miros de cafea turceasca ( scuze, greceasca cum zic ei ) si multa miere exotica: pin, portocal, maslin.

Obiective turistice Thassos: Theologos te imbie cu berbecuti la protap

Stradute in panta te indruma usor catre cele cateva obiective turistice sau catre taverne, si asa am gasit-o si pe cea din pliantul care ne-a purtat aici. In fata tavernei se rumeneau la jar doi berbeci zdraveni (pe care nu stiu de unde-i aveau, toate oile vazute pe traseul catre sat fiind de-a dreptul slabanoage) si cateva role Kokoreti sau Kokoreci (organe invelite in mate de miel la rotisor ).

Nimeni nu se misca mai repede ca un ospatar grec si in trei minute eram instalati si serviti cu apa, masline, un vin si paine – realmente pe vatra facuta. Mai greu a fost cu intelegerea conceptului de limonada, pe care mai mult ne-am preparat-o singuri. Terasa de o simplitate cum numai grecii stiu sa abordeze, cu scaune si mese albastre, era acoperita haotic cu vita de vie si dezvaluia de la inaltime casele acoperite cu piatra, doar cu piatra – asa cum citisem eu despre Thassos.

Linistea si talangile oilor erau usor intrerupte doar de cate un acord muzical si de vreo trei batrani care beau tsipouro si se mai contraziceau vehement. Am ales sa incercam ied si nu berbec la protap si era intr-adevar fraged, bun si mult prea mult chiar si pentru trei persoane. Cu burta plina altfel vezi viata si dupa ce ne-am mai incarcat cu privelistea pentru o ultima oara, am iesit din nou in strada, copilul care parea ca-si revine s-a jucat cu o pisica, am degustat miere, am mai facut cateva poze, ne-am urcat in masina cu speranta ca maine va fi o zi numai buna de plaja.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#traditionalvillage #greece #greece_nature #discovergreece #theologosthassos #marmotacalatoare #ITravel

O postare distribuită de ITravel (@itravel_theworld_) pe

Mi-a placut ca am mai rupt ritmul vacantei, mi-a placut iedul la protap,mi-a placut sa vad casele acoperite cu piatra, mi-a placut linistea si arhitectura simpla, prietenoasa si aproape greceasca (scuze din nou, dar asa e dupa cateva sute de ani de ocupatie otomana) si nu strica sa-ti rupi cateva ore de plaja ca sa vizitezi satul.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

A place to return to #theologosthassos #lamb

O postare distribuită de Florina Luca (@florina_luca) pe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here