Copiii si bolile pe care le aduc acasa de la gradinita: cum sufera, la propriu, parintii alaturi de cei mici

1623

Copiii si colectivitatea, aceasta combinatie de speriat pentru toti parintii šŸ™‚ Cel putin in primul an la gradinita. V-am mai povestit, Andrei o saptamana mergea, una o statea acasa. Mare parte din viroze le-am luat si eu, iar la unele am suferit chiar mai tare ca el. De curand am trecut printr-o gripa, ā€œcapatataā€ tot de la gradinita. Streptococ, cu nemiluita!

Citeste si: Gradinita in primul an ā€“ cosmarul oricarui parinte

Dar nu sunt eu un caz singular. Ieri m-am intalnit cu o vecina, care, mai demult, era incantata ca i-a gasit, in sfarsit, gradinita fetiei si ca urmeaza sa o inscrie la grupa baby. Zis si facut. Nu a trecut mult de atunci: o luna, doua.

-De ce nu e la gradi?

-Ah, pai am retras-o!

-Se imbolnavea des?

-Da, dar nu numai asta. Ne imbolnavea si pe noi. Taica-su nu a racit o data in ultimii 6 ani, iar de cand e asta mica la gradi o tine numai intr-o raceala!

Deci cam asa stau lucrurile. Desigur, sunt si parinti maiā€¦ rezistenti, insa nu este cazul meu. Daca e oferta de virusi sau bacterii, eu primesc! O prietena a luat si ea gripa de la fetita ei si a bolit la fel de tare. Mai stiu pe cineva care a luat un streptococ de la copil: „Am crezut ca mor!”, mi-a marturisit. Cand a fost epidemie de varicela la gradinita, au fost vreo doi parinti care au facut si ei boala si au suferit muuuult mai tare decat cei mici. Ati auzit si voi cat de rea e varicela la maturitate!

Citeste si:Ā Varicela la 36 de ani. Noaptea 3 a fost direct iadul pe pamant

Asa e la gradinita. Nu o poti amana la nesfarsit. „Mamici, cum a fost primul an de colectivitate pentru copiii vostri? E adevarat ca se imbolnavesc mult?” –Ā  e o intrebare care revine adesea pe grupurile de mamici de Facebook. Nici nu stii ce raspuns sa dai: sa fii sincera si sa o demoralizezi total pe biata mamica, si asa speriata de ceea ce urmeaza? Desigur, mai depinde si de copil, unii chiar sunt mai rezistenti, insa majoritatea – da, se imbolnavesc des!

Vezi si:Ā Varicela si scarlatina. Experienta noastra cu bolile copilariei

Vestea buna e ca dupa primul an bolile se raresc considerabil. Dar in anul ala trebuie sa stai bine cu nervii. Noi aveam ā€œabonamentā€ la Urgente. Au fost cativa parinti care si-au retras copiii dupa primul an de gradinita si i-au readus in colectivitate dupa varsta de 4 ani, crezand ca vor face mai bine fata bolilor. Din proprie experienta, observand atat copilul meu, care a fost dat de la doi ani, cat si pe cei ai prietenilor dati de la 3, nu este mare diferenta. Si cei de 3 ani s-au imbolnavit la fel de des si au suferit la fel de tare. Dar, da, categoric, pentru cine poate, e de preferat sa inceapa gradinita mai tarziu. Mai amani un an toate bolile astea urate. Si eu as opta pentru gradinita de la 3 ani, nu de la 2.

Citeste si:Ā Gradinita, bunica sau bona? Cu cine lasam copilul cand ne intoarcem la job

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here