Streptococul beta hemolitic grup A la bebelusi, copii si adulti, din proprie experienta

50082

Streptococul beta hemolitic grup A este o bacterie care poate provoca scarlatina, amigdalita, infectii ale pielii, febra etc. Se transmite usor, asa ca a ajuns, intr-un final si la noi acasa, adus de copil de la gradinita. De mai multe ori chiar.

CITESTE SI:

Cum am scapat de streptococul beta hemolitic grup A fara antibiotice, cu remedii naturiste

TURA 1

Streptococul beta hemolitic grup A la copii

Primul care l-a contactat a fost Andrei, in urma cu vreo doua luni jumate. A debutat cu rosu in gat, durere in gat si febra. Pana sa apara si bubitele pe corp, am crezut ca este o viroza. Am fost la Urgente la Regina Maria Ponderas, i s-a facut un test rapid (15 minute) si i s-a pus diagnosticul scarlatina. Despre experienta noastra cu scarlatina am povestit AICI.

Potrivit sitemedical.ro, „de obicei, simptomele infectiei streptococice (denumiri medicale: amigdalita acuta, faringita) sunt durerile in gat, temperatura de peste 38°C, aparitia placii purulente pe amigdale, cresterea ganglionilor limfatici din regiunea gatului, insotita de dureri. Alte simptome pot fi petele de culoare rosu-inchis pe palatul moale al gurii si pe partea din spate a faringelui, durerile abdominale, inrosirea limbii”.

Streptococul betahemolitic grup A la adulti

In timp ce Andrei se lupta cu scarlatina, pe mine ma durea usor gatul. Pana intr-o noapte cand am simtit ca un cutit in gat. Muream de durere cand inghiteam. Pe la 2-3 noaptea cautam pe internet cauzele amigdalitei. Surpriza: e provocata (si) de streptocoul beta hemolitic grup a. Dupa exudat si consultul medical, am primit antibiotic Augmentin, 7 zile.

Dar nu a fost atat de simplu. Citesti pe net ca pot aparea complicatii, dar nu te gandesti ca ti se va intampla tocmai tie. Si pana m-am prins ca problema este de la streptococ, m-am panicat grav.

“La adultii si adolescentii cu varste de peste 15 ani, streptococul betahemolitic in gat poate sa cauzeze complicatii cardiace, articulare, renale doar in cazuri extrem de rare”, scrie sitemedical.ro. Extrem de rare, dar uite ca am patit-o eu! Dovada ca nu e de glumit cu streptococul beta hemolitic grup a.

M-am trezit cam la vreo luna de la infectie cu un deget de la picior inflamat, rosu, dureros. Zilele urmatoare junghiuri si mici dureri in oasele din tot corpul, mai ales articulatii. Intr-o zi m-a luat coloana. Am ajuns pana la urma sa ma internez o zi la Spitalul Cantacuzino pentru investigatii. Concluzia: artrita post streptococica, desi eu chiar m-am tratat! De obicei, complicatiile apar cand nu te tratezi.

VEZI SI: Rosu in gat: cauze si tratament. Cat de necesar e antibioticul in cazul unui gat rosu

TURA 2

Am crezut ca am scapat, dar nu a fost asa. Streptococul a revenit in forta la gradinita. Mai mult de jumatate de grupa pozitiva, inclusive Andrei. Simptome: rosu in gat si febra, dar care a trecut in doua zile. Parintilor nu prea le-a convenit cand am anuntat la gradinita, desi asa este protocolul.

Exista si curentul de a nu trata copiii care au streptococ, daca nu au simptome. O parte din parinti ar fi vrut sa mearga pe varianta asta, insa, cu o saptamana inainte sa anunt eu, jumatate de clasa era acasa cu febra si rosu in gat. Dovada ca nu erau chiar asimptomatici. Tratamentul in cazul lui Andrei? 10 zile Zinnat. Dupa terminarea antibioticului, pediatra ne-a recomandat o cura cu Loroblis, pentru imunizarea gatului.

Initial, nu mi-am dat seama ca Andrei are din nou streptococ. Pana cand nu m-a luat pe mine iar gatul. Amigdalita. Din nou streptococ beta hemolitic grup a pozitiv, la testul rapid. Si 10 zile Zinnat.

Dar de data asta, streptococul a “atacat” pe toata lumea: adica si pe tati, si pe bebe. Primul – febra mare, stare generala extrem de proasta, frisoane, durere in gar. 7 zile Zinnat.

Ca si concluzie, pe mine antibioticele nu m-au ajutat deloc. Dupa trei infectii repetate, am renuntat si m-am tratat naturist.

Streptococul beta hemolitic grup a la bebelusi

Desi pediatra ne-a spus ca la bebelusi cazurile de streptococ beta hemolitic grup a sunt extrem de rare, uite ca bebe a iesit pozitiv. Cu toate astea, nu a avut niciun simptom foarte clar – un pic de tuse si muci, cel mai probabil de la vreo viroza. Intrebarea e: il tratam sau nu?

E necesat tratamentul cu antibiotice in cazul streptococului beta hemolitic grup a?

…mai ales la un bebelus care pare asimptomatic?

Aici parerile sunt impartite. Eu am intrebat cinci medici. Dr. Adrian Stanciu de la Marie Curie a spus, intr-un mail, sa nu ii dam lui bebe antibiotic. Am intrebat si “Spitalul Virtual pentru copii”, printr-un mesaj pe Facebook. Nu stiu daca raspunde chiar dr. Craiu, insa raspunsul a fost asa: “Asta poate preciza DOAR medicul dupa consult, deoarece trebuie examinat gatul. La aceasta varsta chiar daca face boala in gat cu streptococ, NU APARE nici o complicatie poststreptococica”.

„Varsta este foarte importanta, deoarece nu exista practic complicatii post faringita streptococica la copiii cu varsta foarte mica. Tot expertii spun ca sub 3 ani nu apar complicații poststreptococice. Deci e imprudent sa tratam ceva care NU exista la o boala autolimitata”, scria dr. Craiu pe pagina sa de Facebook.

Tot in tabara lui „NU antibiotic in cazul streptococului beta hemolitic grup a” este si o prietena de familie, pediatru in Italia, in varta de 70 de ani.

In schimb, pediatra bebelusului este categoric pentru DA. Am rugat o prietena care este internata la Grigore Alexandrescu cu fetita sa intrebe si medicul care se ocupa de ei si raspunsul a fost tot da. Se tem de complicatii si de varsta mica a copilului. In acelasi timp, Dr. Craiu spune ca la varsta asta nu exista complicatii.

(UPDATE: Daca este acum sa regret ceva, e faptul ca i-am dat bebelusului antibiotic. Dupa ce m-am interesat si am citit mult pe aceasta tema, am ajuns la concluzia ca acest streptococ nu pune probleme copiilor sub 3 ani. Nu ar mai trebui nici macar sa le facem exudate. Nu exista risc de complicatii).

Pe net, cele mai multe surse sustin tratamentul cu antibiotic.

“Potrivit expertilor, tratamentul cu antibiotice ar trebui urmat de toti copiii si adultii care s-au imbolnavit fie de angina, fie de scarlatina, fie de faringita, si in cazul carora testele au aratat prezenta streptococului betahemolitic de grup A.

Tratamentul trebuie inceput cat mai curand posibil (acest lucru este necesar pentru a preveni formarea abceselor in gat sau extinderea infectiei la organele invecinate), dar, chiar daca acesta va fi amanat pentru 9 zile de la primele simptome ale bolii, isi va dovedi eficienta in prevenirea unor complicatii la inima si la articulatii (riscul de complicatii renale ramane chiar si in cazul tratamentului adecvat cu antibiotice)”, sustine sitemedical.ro.

Unii medici sustin ca purtatorii asimptomatici nu ar trebui tratati, insa ei pot transmite streptococul mai departe.

Potrivit sitemedical.ro, „la purtatorii streptococului, microbul dat rareori cauzeaza complicatii. De aceea, potrivit expertilor, tratamentul purtatorului infectiei este necesar numai in cazurile in care exista o posibilitate de transmitere a infectiei la alte persoane”.

UPDATE

Complicatii cardiace grave

Streptococul beta hemolitic grup A poate produce complicatii cardiace grave. Iata ce mi-a scris o cititoare, dupa ce a vazut articolul de pe blog:

„Am citit articolul tau legat de streptococul beta hemolitic de tip A. Vreau sa iti spun ca l-am avut si eu in copilarie si din cauza complicatiilor aparute am facut artrita. Exact ca tine. Dar pentru ca valvele inimii si a vaselor de sange au cam aceeasi compozitie ca si articulatiile noastre, inima mi-a fost afectata.

Astfel ca ambele mele valve la inima sunt stenozate facand ca sangele sa regurgiteze.
Am aflat la maturitate de lucrul asta, adica acum ceva timp pentru ca am inceput sa am palpitatii. Am fost la un cardiolog si in ultrasound am aflat. In urma testelor de sange am descoperit si cauza.

Eu nu mai pot face nimic, sunt cardiaca la doar 36 de ani si incerc sa ma ingrijesc cat mai bine, iar cand lucrurile vor avansa voi face operatie de inlocuire a valvelor. De exemplu, palpitatiile le am datorita fluxului de sange ce intra cu presiune si loveste peretele inimii.

O astfel de scapare a valvei ma poate omori.

Pentru mine e foarte neplacut, pentru ca sunt un om activ, imi place sa merg cu bicicleta, kitesurfing, sa schiez etc”.

 

4 COMENTARII

  1. Pe mine Loroblis m-a ajutat oridecateori am simtit ca ma gadila pe gat si cand am inceput sa stranut, am luat de la primele semne. Nu am scapat anul asta de o gripa foarte urata dar am scapat de foarte multe ori cu acest produs. Sanatate tuturor si numai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here