Reteta Tort Red Velvet, cu blat colorat cu sfecla rosie

287
Reteta tort Red Velvet

Intotdeauna mi-am dorit sa fac sau, mai degraba, sa mananc tort Red Velvet, dar ori n-am avut curaj sa incerc reteta, ori nu am gasit de cumparat. Desi ador culoarea aia de un visiniu intens a prajiturii, nu ma incanta ideea de a folosi colorant alimentar. Dar tot cautand variante, am dat de ideea de a colora blatul cu sfecla rosie. Zis si facut! Ok, nu va inchipuiti ca a iesit atat de visiniu ca… originalul, dar cu siguranta a fost mega delicios.

Vezi si: Guinness Cake / Tort cu bere Guinness – cel mai bun tort pe care l-am facut vreodata

Gasisem cateva retete care sunau wow, dar un pic cam complicate pentru gustul meu 🙂 Apoi am citit rubrica de comentarii de la o astfel de reteta si cineva zicea ca tortul aduce la gust cu cel de morcovi, pe care eu il ador. Apoi mi-a venit ideea: ce-ar fi sa inlocuiesc intr-o banala de reteta de carrot cake morcovul cu sfecla? Si uite ca in 10 minute blatul era deja preparat.

Reteta tort Red Velvet, cu blat colorat cu sfecla rosie

Eu folosesc cu succes de cativa ani retata de prajitura cu morcovi a Laurei Adamache, cu mici modificari.

Iata deci ce ingredient am folosit eu pentru blatul de tort Red Velvet:

  • 175 g zahar (eu pun si un plic de zahar vanilat)
  • 175 g faina
  • 150 ml unt topit (in reteta originala de carrot cake se foloseste ulei, dar mie imi place gustul de unt in prajituri)
  • 4 oua medii
  • 160 g piure de sfecla rosie, fiarta sau coapta ( eu am gasit deja fiarta la Penny). Unii fac un fel de sirop special fiert mult si scazut, din sfecla, care ar colora mai bine.
  • 5 g praf de copt
  • Un varf de cutit de bicarbonate
  • O lingura otet ( se amesteca cu piureul de sfecla, cica pentru a intensifica culoarea si a scade aciditatea)
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • Capsuni sau alte fructe de padure pentru décor (nu e obligatoriu, dar mie asa mi-a placut)

(Sunt unele retete in care se pun si doua linguri de cacao, dar eu nu am vrut, de teama sa nu modifice culoarea)

Reteta tort Red Velvet, cu blat colorat cu sfecla rosie

Vezi si: Reteta –  prajitura Raffaello cu crema de lamaie, de casa

Intr-un vas, se amesteca untul topit, zaharul si ouale, dupa care se adauga piureul de sfecla (in care s-a pus si otetul si zeama de lamaie). Se amesteca pana se omogenizeaza, nu mult. Cu un tel e suficient.

In alt vas, se amesteca faina cu praful de copt si cu bicarbonatul, iar mixul se adauga peste amestecul din primul vas.

Se baga la cuptor circa 30 de minute. Faceti si voi testul cu scobitoarea pentru siguranta.

Indrediente crema tort Red Velvet

  • O cutie de mascarpone (din aia mai mica, gen 250 grame)
  • Doua cutii de branza tartinabila simpla (orice marca, gen Philadelphia, Hochland, marca proprie Mega, Lidl, Penny, merge orice)
  • Zahar pudra am adaugat dupa gust, putin cate putin

(A iesit minunata!)

Blatul nu creste extraordinar de mult, asa ca la final e suficient sa il taiati in doua si sa puneti crema intre cele doua straturi. Eu l-am decorat cu capsuni 🙂

Dupa cum spuneam, nu va asteptati sa iasa atat de colorat ca si cand ati folosi colorant alimentar. E mai degraba roz decat visiniu, insa copiilor o sa le placa aceasta culoare. Plus, e mai sanatos asa. Iar gustul e super!

Vezi si: Top 10 retete simple pe care oricine le poate prepara: de la checuri si briose la tarte si biscuiti

Data viitoare, cand o sa am mai mult timp si chef, o sa incerc o reteta care m-a tentat si acum, dar mi s-a parut un pic complicata – cea de pe bucatarsubacoperirie.blogspot.com. Are si mult mai multe calorii, pentru ca numai blatul contine un pachet de unt, 225 de grame de branza tartinabila, 500 de grame de zahar!  Dar, intr-adevar, iese si mai mare –  gen cantitatea e pentru trei blaturi mai micute. Ori noi doar pentru o masa in familie nu aveam nevoie de ditamai tortul 🙂

Hai spor la gatit si pofta buna!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here