Laura Valeanu, schioarea care vrea sa aduca Romaniei o medalie la Jocurile Paralimpice. Cum o poti ajuta

808

Laura Valeanu este prima si, de altfel, singura romanca ce ne-a reprezentat pana acum la Jocurile Paralimice de Iarna. Sportiva, care a avut piciorul drept amputat la numai 16 ani, spune ca visul ei este sa aduca Romaniei prima medalie olimpica la schi alpin la editia din 2022, care va avea loc la Beijing. Laura se mandreste cu locul 5 in lume la Jocurile Paralimpice de la Socchi la proba de slalom special. Aflata de 10 ani in Germania, antrenata de o nemtoaica, Laura nu are insa resursele financiare sa isi indeplineasca visul.

Tanara, care profeseaza in domeniul medicinei cu specializare in ortopedie, nu castiga suficient din jobul sau pentru a-si plati antrenamentele, chiar daca lucreaza 12-13 ore pe zi. Pentru a se antrena la nivel profesionist, Laura Valeanu are nevoie de cel putin 90.000 de euro pentru urmatorii trei ani. Pentru a strange suma, a initiat o campanie pe Facebook, unde cei care o sustin pot dona pentru a cauza ei. O poti face si tu AICI.

Laura Valeanu schiaza cu o proteza speciala: “Am stat o luna de zile in spital, timp in care s-au incercat diferite modalitati de a-mi salva piciorul

Campioana nationala la slalom urias pe cand avea 15 ani, medaliata la Campionatele Mondiale de schi alpin paralimpic si absolventa a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Munchen, Laura Valeanu este o tanara puternica, care nu a lasat accidentul din adolescenta sa o doboare. La numai 16 ani a avut un accident teribil de motocicleta: o masina a intrat in ea, iar piciorul drept nu i-a mai putut fi salvat. A urmat o perioada dificila, cu mult timp petrecut in spital si multe operatii. Familia si prietenii sunt cei care au ajutat-o sa treaca peste aceasta perioada grea.

“Accidentul nu m-a facut sa vad viata cu alti ochi si nici nu m-a schimbat din niciun punct de vedere. Intr-adevar am stat aproape o luna de zile in spitale, perioada in care s-au incercat diferite modalitati de a-mi salva piciorul. Viata mea dupa accident e ca o polita de ceata, nu-mi aduc prea multe aminte. Dar vreau sa aduc la cunostinta importanta familiei si a prietenilor care m-au sustinut si m-au ajutat sa revin la activitatea mea de zi cu zi fara restrictii. A fost o perioada de aproximativ un an de zile”, spune Laura Valeanu.

Foto: Laura Valeanu

Laura Valeanu: “Visul meu este sa castig o medalie la Jocurile Paralimpice de iarna de la Beijing 2022”

Desi nu isi inchipuia ca o sa mai schieze din nou dupa accident, Laura a devenit prima femeie care a reprezentat Romania la Jocurile Paralimpice.

“Chiar imediat dupa perioada de spitalizare am fost vizitata de prietenul cel mai bun al tatalui meu, care mi-a facut cadou un CD cu Jocurile Paralimpice din 2006 de la Torino si mi-a spus ca acolo voi ajunge si eu. Eu pe atunci nu-mi faceam astfel de ganduri. Si pana la urma nu mi-am facut niciodata astfel de ganduri, pana in momentul in care am am fost abordata de Comitetul National Paralimpic pentru a reprezenta Romania pentru prima oara la Jocurile Paralimpice de iarna din Vancouver 2010”, povesteste Laura Valeanu.

“Cele doua participari la Jocurile Paralimpice ce 2010 si 2014 au reprezentat munca munca si iar munca pentru mine. Si un anumit dezechilibru psihic pentru ca am fost acolo fara o echipa si fara oamenii potriviti. Pentru ca fara o anumita finantare e greu sa construiesti necesarul pentru acest sport complex si extrem”, spune schioarea.

Laura Valeanu are nevoie de 90.000 de euro pentru a ajunge la Jocurile Paralimpice din 2022: “O zingura zi de antrenament costa 260 €”

“Pentru a ajunge la un nivel inalt am nevoie de antrenamente intr-un mediu profesionist, care implica costuri masive. Campania pe care am initiat-o pe Make a champ reprezinta un o incercare de strangere de fonduri minime pentru un sezon de schi, pentru ca doar antrenamentul ma costa pe zi 260 €. Multiplicand cu minim 100 de zile da o suma de 26.000 € pe sezon, ceea ce implica doar antrenamentul pe partie si concursurile. Lasand la o parte costurile de echipament, schipass, cazare, carburant, zboruri etc.

In concluzie am nevoie de o suma de cel putin 30.000 € pe sezon. Pana in anul 2022 ar fi trei sezoane, suma totala reprezentand minim 90.000 € pentru a face posibila nu doar participarea mea la aceste jocuri, ci si castigarea unei medalii”, spune Laura.

 

DONEAZA SI TU AICI PENTRU CA LAURA VALEANU SA AJUNGA LA JOCURILE PARALIMPICE DIN 2022.

Laura, care este originara din Sibiu, dar de zece ani s-a mutat in Germania. “Am avut o antrenoare nemtoaica care facea oarecum acest job ca hobby, fara contract si fara finantare. Pentru ca in Romania nu exista finantare pentru antrenori, iar eu fiind student, nu imi permiteam astfel de costuri. Dar bineinteles ca aceasta “bunavointa” din partea ei a iscat conflicte de tot felul. E foarte diferit si greu, avand in vedere ca toti ceilalti atleti din majoritatea tarilor sunt angajati ai statului respectiv si primesc pe luna o anumita suma de aproximativ 2000 €. Pe langa asta au antrenori, echipament, echipa si tot ceea ce este necesar pentru a se putea antrena si a da randament maxim in concurs”, mai spune Laura Valeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here