La ce ora culcam copiii vara? Ora corecta de somn, in functie de varsta

1849
La ce ora culcam copiii?

Vine vara, bine-mi pare,
Dar ce ma fac cu ora de culcare? 🙂

Pentru copii, somnul este foarte important si le poate afecta chiar starea de sanatate, daca nu se odihnesc suficient. Am studiat tot felul de tabele cu orele recomandate de somn, dar sincer mi se par de domeniul SF. Mai ales pe timp de vara. Specialistii spun ca un copil de 6 ani, ca al meu, trebuie sa se culce la 20:30 daca s-a trezit la 7:30. Pai… zilele trecute de abia la 8 seara am reusit sa iesim si noi un pic afara, pentru ca pana atunci era sufocant de cald. Am stat o ora, am mai luat o mica gustare, am facut baia si… uite cum s-a facut 22:30. N-are rost sa mai zic ca la pranz nu mai doarme demult. La ce ora culcam copiii vara? Clar, mai tarziu decat ar trebui.

Somnul copiilor: la ce ora culcam copiii in functie de varsta

Asta iarna, pentru ca se intuneca de la 17:00 si nu puteam sta atat de mult afara, la ora 21 eram deja in pat. Bine, n-are rost sa mai zic ca la 6 dimineata bebe era in picioare, iar Andrei, fratele mai mare, la o ora dupa el. Acum, cand am inceput serviciul dupa concediul de maternitate, trag de ei sa se trezeasca: la ora 8 nu ii poti trezi nici cu tunul!

La ce ora culcam copiii?

La ce ora spun specialistii ca ar trebui sa culcam copii?

Priviti tabelul de mai jos. In functie de varsta si momentul de trezire, ora de culcare variaza intre 18:45 si 21.45. Nu ma incadrez deloc 🙂 Vara cel putin!

La ce ora culcam copiii?

De exemplu, un copil de 5 ani care s-a trezit la 7:30 dimineata trebuie sa se culce la 20.15. Dar daca doarme la pranz (desi sunt multi care renunta la somnul de pranz la varsta asta), desigur ora poate fi mutata un pic mai tarziu. Bine, sunt si o multime de copii care se trezesc dupa 8-9 dimineata, deci si ei pot sa se culce un pic mai tarziu. Pe la 21:15-21:30, sa zicem. V-am spus, iarna chiar pot face asta, dar acum, vara, sa ii culc pe lumina… nu prea imi iese!

Pe scurt, copiii cu varste intre 5 si 12 ani ar trebuie sa mearga la culcare intre 6.45 pm si 8.15 pm, in functie de ora de trezire. Cei mai matinali, care se trezesc pe la 6 dimineata la 7 fara un sfert seara ar trebui sa fie la somn.

Copiii intre 11 si 12 ani pot merge culcare intre 8.15 pm si 9.45 pm, tot asa, in functie de ora la care se trezesc.

La ce ora culcam copiii?

Somnul copiilor: de cate ore de somn au nevoie copiii in functie de varsta?

Cate ore ar trebui sa doarma un copil pe zi? Raspunsul difera in functie de varsta:

Nou nascuti pana la trei luni – intre 14 si 17 ore de somn pe zi
Bebelusi intre 4 si 11 luni – intre 12 si 15 ore de somn pe zi
Copii de la 1 la 2 ani: intre 11 si 14 ore de somn pe zi
Prescolari de la 3 la 5 ani: intre 9 si 11 ore de somn de somn pe zi
Scolari de la 6 la 13 ani: intre 9 ore si 11 ore de somn pe zi
Adolescenti de la 14 la 17 ani: intre 8 si 10 ore de somn pe zi

Daca la orele de culcare nu reusim sa ne incadram, in ceea ce priveste orele de somn necesare copiilor suntem destul de ok. Bebe cu siguranta le acopera, pentru ca el doarme foarte bine si ziua (2-3 ore), iar Andrei, la 6 ani, doarme cam 9 ore. La limita de jos, dar merge. Ar mai avea nevoie de o ora in plus, dar dimineata nu prea mai e timp, seara nu ne incadram, iar la gradinita refuza efectiv sa doarma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here