Muscaturile de tantari: ce boli pot transmite si cum le poti preveni. Ce spray-uri CHIAR functioneaza

4251
Muscaturile de tantari

Pentru multi dintre noi muscaturile de tantari pot parea ceva banal, insa pentru altii pot inseamna lupta dintre viata si moarte. Tantarii transmit cateva boli extrem de periculoase, care ne pot ameninta viata. Este important sa ii protejam mai ales pe cei mici, mult mai vulnerabili in fata acestor piscaturi. Printre bolile transmise de tantari este una extrem de periculoasa: meningo-encefalita cu virus West Nile.

Citeste si: Muscatura de capusa: cat de periculoasa e, cum se trateaza si ce sanse sunt sa faci boala Lyme

Desi muscaturile de tantari nu sunt periculoase in sine, problemele apar atunci cand tantarii sunt purtatorii unor microorganisme care transmit virusuri. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt cele care pot determina aparitia meningoencefalitei, encefalitei sau malariei.

V-am mai povestit ca il urmaresc pe dr. Mihai Craiu pe pagina lui de Facebook si mi-a ramas in minte acest exemplu: „Astazi am avut la spital un nou pacient cu a carui mama am discutat despre tantari, West Nile si boala severa. Este scenariul unui baietel trei ani, cu deshidratare si varsaturi, care s-a agravat progresiv, pana cand a devenit foarte „moale” si nu a mai raspuns la stimuli. Pana la urma, cu tratamentul adecvat situatiei lui, copilul s-a ameliorat vizibil, in cele cateva ore in care a fost stabilizat in CPU INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, povestea anul trecut medicul pe Spitalul Virtual pentru Copii. Postarea este si vara asta la fel de actuala, devenind virala pe toate grupurile de mamici zilele astea.

Muscaturile de tantari: cum le putem preveni. Care sunt solutiile care chiar functioneaza impotriva tantarilor?

Edy al meu face o alergie tare urata la muscaturile de tantari. I se inroseste rau zona, se umfla, se intareste, uneori face si niste basicute. E horror. Am tot cautat solutii si, ca sa va spun sincer, cea mai buna e sa il imbraci cu bluza cu maneca lunga si pantaloni lungi. Dar cum la 35 de grade nu prea poti face asta, m-am umplut de „bratari-minune”, plasturi si spray-uri. Indiferent ce folosesc, tot piscat il gasesc.

Tot medicul Mihai Craiu a spus ce functioneaza impotriva tantarilor si ce nu functioneaza.

Muscaturile de tantari: ce solutii functioneza

1. Solutii repelante cu DEET – Dietiltoluamid. „In concentratie de cel putin 20% functioneaza foarte bine. De evitat cele cu o concentratie peste 50%, caci pot avea efecte toxice. La concentratii reduse (10-30%) ar putea fi utilizate chiar si la sugar aceste repelante. Daca sugarul are mai mult de 2 luni”, spune Mihai Craiu.

M-am interesat si aceasta solutie este continuta de AUTAN spray Family care (15%), AUTAN Tropical (25%) . Mai exista si CARE PLUS anti insect, Deet spray 40 %.

Ma uitam pe AUTAN-ul pe care il am eu acasa, Autan simplu, si nu am gasit ca ar contine DEET. Ingredientul de baza este Icaridin. Am gasit pe alopedi.ro ca si aceasta solutie ar fi eficienta. „Picaridin sau Icaridin (Piperidine) nu permite contactul cu pielea al tanțarilor, capușelor și muștelor. Are eficiența asemanatoare cu DEET, dar toxicitate mai redusa, nu are mirosul neplacut al acestuia și nu irita pielea”, scrie sursa citata.

2. Solutii cu IR3535 (insect repellent 3535) – ethyl 3-[acetyl(butyl)amino]propanoate. Este cel mai frecvent utilizat repelant, contra insectelor, deoarece are un foarte bun profil de siguranta, fiind permisa utilizarea la gravide sau la sugari.

3. „Hainele subtiri cu maneci lungi sau acoperirea celei mai mari suprafete cutanate”, spune medicul

Muscaturile de tantari: ce nu functioneaza

Mihai Craiu a specificat si ce NU FUNCTIONEAZA impotriva tantarilor.

„In pofida unor asigurari ferme din partea diverselor spoturi publicitare, gen tele-shopping, nu functioneaza:

1. Bratarile cu repelant. Poate ar merge daca vreti sa fie in siguranta doar pielea de sub bratara??!

2. Aparatele cu ultrasunete. Ar putea goni eventual … greierii?? (spun expertii).

3. Capcanele luminoase care declanseaza arcuri electrice impotriva insectelor ce vin in contact cu aceste lampi. In final am atrage mai multi tantari in vecinatatea lampii respective.

4. Lumanarile aromate gen Citronella. Ca de altfel nici o alta lumanare parfumata…

5. Uleiurile esentiale care sunt promovate in acest scop. De tipul lemongrass, cedar, eucalipt, menta, lavanda, camfor etc

Despre camfor si cele care contin fenol (uleiurile esentiale de eucalipt si menta) trebuie precizat ca ar putea produce, mai ales la sugari, iritatii grave ale cailor aeriene si chiar bronhospasm.

6. Nu usturoi. Nici mancat si nici frecat pe piele”, precizeaza medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here