Ora de iarna, un cosmar pentru orice parinte

330

Au trecut vreo doua saptamani de cand s-a trecut la ora de iarna, iar viata mea simt ca a fost data peste cap. Pana isi intra copiii in noul ritm, sunt in continuu obosita, pentru ca nici eu, nici ei nu mai dormim la fel de bine. Practic, ne culcam mai tarziu, dar ne trezim mai devreme.

Citeste si: Ora de iarna, frigul de afara si viata la 5 dimineata

In primele zile dupa schimbarea orei, Edy (2 ani) se trezea la 5:40, maxim 6. De obicei asta e ora la care imi pun eu ceasul sa sune ca sa mai rezolv una, alta… Nici bine nu ma trezeam ca hop se auzea si el. Ii este somn, i se inchid ochii, dar pur si simplu nu mai vrea sa doarma.

O alta problema legata de ora de iarna e ca, dupa somnul de pranz, Edy nu mai apuca sa iasa pe afara pentru ca este deja intuneric. Se joaca si in casa, dar nu e acelasi lucru, asa ca uneori seara, la somn, nu este suficient de obosit. Si adoarme greu, se zvarcoleste, noaptea se trezeste de mai multe ori…

Cu Andrei e un pic mai usor, ca, nah, el e “baiat mare” 🙂 Are 6 ani si am trecut peste drama asta cu somnul. Dar chiar si el se trezeste mai devreme ca inainte – pierde, practic, cam o ora de somn. Cu el ne permiteam sa ne “lafaim” un pic pentru ca intra la scoala de abia la 11:15. Cred ca vom avea un soc cand va trebui sa il ducem de la 8 🙂

Initial se vorbea ca incepand chiar de anul acesta nu se mai mai schimba ora. Practic se va ramane la una dintre cele doua ore, ramane sa se stabileasca la nivelul Uniunii Europene. Acum, teoretic, s-a amanat pana in 2021, cand se va lua decizia daca pastram ora de vara sau ora de iarna.

„Conform unor studii, efectele aceste tranzitii pot fi chiar periculoase, unele persoane confruntandu-se cu o crestere a riscului de infarct cu 5-10 la suta, timp de trei zile dupa schimbarea orei. Totodata, se majoreaza riscul suicidar timp de doua saptamani de la modificarea orei, in special la depresivi si la cei cu vulnerabilitati psihoemotionale, se mai arata in studiul realizat de Universitatea din Colorado”, scrie adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here