Poze cu copiii nostri pe Facebook – da sau nu?

7149

Aici sunt doua extreme, iar eu incerc sa fiu undeva la mijloc. Sunt parintii care posteaza excesiv poze cu copiii lor si parintii care nu ii expun deloc pe retelele de socializare. Mai sunt si cei care ar vrea sa puna poze cu copilul, dar le e frica, si posteaza de la spate. De ce e le e frica? Stiu pe cineva caruia ii era frica sa nu ii rapeasca copiii daca pune poze cu ei pe Facebook. (Stiu ca citesti, recunoaste!:)

Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru care unii parinti nu pun poze cu micutii lor pe Facebook ar fi ca le invadeaza intimitatea si ca peste ani copilul ar putea fi revoltat de imaginile cu el pe care le gasesti la un simplu „google”. Pe sistemul „M-ati facut de ras”.

Unii merg pana intr-acolo incat sa se teama ca „mostenitorul” ii va da in judecata pentru faptele lor nechibzuite. Pare ireal, dar precedentul exista. S-a intamplat in Austria, unde o adolescenta de 18 ani si-a dat in judecata parintii pe motivul mentionat mai devreme. Aparent, fata le-a cerut sa stearga in jur de 500 de imagini „jenante si umilitoare” cu ea de pe Facebook, insa ei au refuzat. Imediat ce a implinit 18 ani a dus lucrurile in instanta.

In Franta chiar exista o lege legat de ce poti posta sau nu pe Facebook, referitor la fotografii. Daca nu ai acceptul unei persoane de a pune o imagine cu ea pe Facebook (inclusiv al copiilor tai), poti primi o amenda de 45.000 euro sau poti petrece un an la inchisoare.

Mai sunt si cazuri (ce-i drept, in Romania nu am auzit) de „femei nebune” care au furat efectiv pozele unor mamici cu bebelusii lor si le-au pus la ele pe profil, pretinzand casunt ai lor.  Fenomenul se numeste rapire digitala si este cat se poate de real.

Exista si varianta ca, daca pozele cu copilul sunt gen de pictorial, sa le fure persoane cu mici businessuri sa isi faca reclama cu ele.

N-as vrea sa merg pana intr-acolo incat sa mentionez de pedofili sau alte nenorociri.

Eu am postat poze cu Andrei pe Facebook, iar acum am cateva chiar si pe blog. Sincer, sper sa nu ma dea in judecata 🙂 Nu postez des, nu spamez feed-ul prietenilor cu zeci de poze cu el, dar cateodata imi este asa de drag de el incat as vrea sa il arat intregii omeniri. Deci, pot spune ca le inteleg perfect pe mamele care pun poze cu ai lor pe Facebook. In primul an, cand stateam cu el acasa, mi se parea ca am in fata ochilor o minune si sincer mi-era greu sa ma abtin sa nu incarc un album intreg pe Facebook. Eram constienta ca lucrul asta nu e ok si ma rezumam la o poza o data la o luna, doua. Dar, la urma urmei, fiecare face ce vrea. Copiii ne infrumuseteaza de multe ori feed-ul de Facebook, insa trebuie sa avem grija sa nu abuzam. Si sa fim atenti ce fel de poze pune. Recunosc, am vazut de cateva ori poze cu copii dezbracati pe Facebook, unii chiar destul de maricei. In cazul asta, nu e exclus ca parintii sa se trezeasca cu un proces in viitor 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here