11 criterii dupa care ar trebui sa alegi gradinita copilului

4254

Nu-i lucru usor sa alegi gradinita copilului. Vrei ca el sa fie in siguranta, sa manace sanatos, sa invete lucruri frumoase si sa fie intr-un colectiv placut. Iata 11 criterii care te pot ajuta sa alegi gradinita potrivita pentru copilul tau:

1. Proximitatea

Din punctul meu de vedere este foarte important ca gradinita sa fie aproape. De casa sau de birou. Nu are rost sa cari copilul o ora prin trafic, sa traversezi Bucurestiul la 8 dimineata, cu un copil care intreaba intr-una „Mai e mult?”, „Dar cand ajungem?”. Noi, pentru ca stam in Chiajna, am ales varianta mai apropiata de casa: cu masina ajungem in 3-4 minute. Am exclus din start varianta sa il iau cu mine in zona Iancului, acolo unde am biroul.

2. Sistemul educational

Chiar avem de unde alege in ultimii ani. In functie de preferintele noastre, de personalitatea copilului, dar si de ce asteptari avem noi de la el, putem opta pentru o gradinita traditionala, una Waldorf, Montessori, Finlandeza, cu predare in limbi straine etc. Noi am ales una traditionala, insa am primit review-uri bune pentru Gradinita Finlandeza din Militari ( care are si o scoala gimnaziala). Am o prietena care a avut fetita acolo si a fost foarte incantata.

3. Educatoarea

Mi se pare unul dintre cele mai importante criterii, insa este greu sa o „citesti” de la inceput. E important sa fie o persoana calda, calma si rabdatoare. Sa nu tipe la copii, sa nu ii pedepseasca. Sa aiba chef sa ii invete lucruri. Una dintre cele mai mari probleme ale gradinitelor particulare este ca isi schimba educatoarele foarte des. Andrei, de exemplu, a fost destul de afectat de plecarea educatoarei de la grupa baby. Ati putea sa va interesati si de „fluxul” educatoarelor in gradinita respectiva, dar niciodata nu se stie cand „doamna” va gasi o varianta mai buna de job.

4. Recomandari de la alti parinti

Este important sa primesti un feedback din interior. Un parinte care are copilul la gradinita respectiva iti poate da mai multe detalii legat de ceea ce te intereseaza.

5. Review-uri de pe site-uri de specialitate

Daca nu cunosti niciun parinte la gradinita la care vrei sa iti dai copilul, poti incerca varianta „google”. Insa, de multe ori, pe net posteaza cel mai adesea parintii frustrati, care au o nemultumire. Merita oricum de luata in calcul si varianta asta.

6. Sa ii scoata zilnic afara

Am auzit la parintii care au copiii la gradinite de stat ca nu prea ii scot pe cei mici afara, cel mai probabil din comoditatea educatoarelor. E important sa ia si ei o gura de aer.

7. Aspectul si siguranta gradinitei

Atat in interior, cat si in exterior. Sa aiba o curte mare, care sa nu fie periculoasa pentru copii. Sa se uite la scarile pe care coboara copiii. Eu de exemplu, am exclus o gradinita pentru ca grupa baby era la etajul 2 si copiii ar fi trebuit sa coboare doua etaje pe niste scari „neprietenoase”. Pentru copii, e important sa aiba chiuvetele si wc-urile la nivelul lor, iar spatiile de clasa sa fie destul de incapatoare.

8. Sa aiba camere de supraveghere

La noi la gradinita asta este marea dilema acum. Ce facem – punem sau nu punem camere? Unii parinti cer cu insistenta, altii sunt mai relaxati. Noi avem deja doi ani fara camere, deci ne-am obisnuit cu ideea. Adevarul este ca te simti un pic mai bine cand stii ca iti poti vedea copilul la orice ora din zi.

9. Mancarea

Exista gradinite cu meniu bio, gradinite care nu dau dulciuri sau mezeluri copiilor. Pentru parinti este foarte important ce mananca copiii lor, asa ca meniul trebuie studiat cu atentie.

10 Programul gradinitei

Degeaba e gradinita super, daca isi incheie programul la 5, iar eu ajung de la birou la 7.

11. Numarul de copii din clasa

La gradinitele de stat sunt, de obicei, peste 25 in clasa, insa au spatii mai mari. La noi la gradinita, sunt in jur de 10-12 in grupa. Cand l-am dus pe Andrei, la un an si 10 luni, nu prea aveam varianta gradinitei de stat – in primul rand la stat se incepe de la 3 ani, copilul ar trebui sa nu mai aiba pampers etc. In plus, in Chiajna exista o singura gradinita de stat, cu un program dubios – o saptamana copiii merg dimineata, cealalta saptamana dupa amiaza. Nu inteleg aceasta organizare haotica.

Partea buna este ca in Chiajna sunt o multime de gradinite, ce-i drept particulare, din care poti sa alegi. Andrei merge la Kids Joy Land, insa in zona sunt mai multe gradinite din care parintii pot alege: Happy Kiddo, IKA, Sfantul Stelian, Gradinita David Mihai, Brit Academy, Degetica, Planeta Copiilor, Emerald si „cea mai mare gradinita din Bucuresti” – Kids Club, din Militari Residence.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here