Achizitiile bebelusului, stresul oricarui parinte. Care sunt cele mai importante „milestones” in functie de varsta

15721

Achizitiile bebelusului sunt urmarite cu atentie de fiecare parinte, care, de multe ori, se ingrijoreaza daca cel mic nu „bifeaza” la timp aceste trepte din dezvoltarea sa. Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul lui, insa asta nu ne impiedica pe noi, mamele, sa ne uitam obsesiv in niste tabele si sa ne facem griji daca bebe nu a zambit pana la 8 saptamani sau daca nu s-a rostogolit la 3 luni. Am urmarit graficele de „milestones” cu Andrei si acum am inceput, din nou, cu Edy. Sper sa se repete istoria, pentru ca Andrei a fost un bebe precoce si facea achizitiile la timp sau chiar mai devreme.

CITESTE SI: Cuuum, are aproape 9 luni si niciun dinte?! Cand i-a dat primul dintisor lui bebe Edy

Pentru ca tot „pierd” timpul pe internet citind despre bebelusi si ce ar trebui sa faca ei, am zis sa impartasesc cu voi ceea ce am aflat. Iata care sunt cele 10 ACHIZITII MAJORE pe care trebuie sa le faca un bebelus:

  1. Achizitiile bebelusului: ZAMBETUL DE SOCIALIZARE –  8 SAPTAMANI

Desigur, bebelusul poate sa faca diverse grimase inca de la nastere si sa zambeasca inconstient. Dar de abia in jur de 8 saptamani va zambi ca mod de socializare. Bebe Edy, ajuns la 2 luni si o saptamana, zambeste si gangureste cand ii vorbesc, cand ii zambesc si eu si cand ii arat desenele cu animalute de pe peretii din camera lui Andrei. Este un bebelus sociabil, care de abia asteapta sa il bage cineva in seama.

2. Achizitiile bebelusului: ROSTOGOLIREA – 2-3 LUNI

Toti parintii asteapta cu emotie prima rostogolire a bebelusului lor. De obicei, prima este de pe burta pe spate, insa la Andrei a fost invers. Prima oara i-a iesit cea de pe spate pe burta, care de obicei se face pe la 4-5 luni. Graficele spun ca un bebe e capabil sa se rostogoleasca inca de la doua luni, insa mai degraba cred ca ar trebui sa avem rabdare cu aceasta achizitie pana la 3 luni, 3 luni jumate. Chiar si Andrei, zmeu cum era el, a facut-o la 3 luni 🙂 Ca sa ii incurajam, ar trebui sa ii punem pe bebelusi mai des pe burtica.

3. Achizitiile bebelusului: APUCATUL OBIECTELOR – 3-4 LUNI

Ii ia ceva vreme bebelusului pana sa isi dea seama cum sunt asezate lucrurile in spatiu, asa ca va dura ceva pana cand va putea sa apuce el cu manutele lui diverse obiecte. Din momentul in care va face acest lucru, universul lui se va schimba 🙂 Va incepe sa se joace –  cu jucarii sau cu propriile manute.

 4. Achizitiile bebelusului: IMBRATISATUL – 5 LUNI

Ce mamica nu asteapta cu emotie prima imbratisare sau primul pupic de la bebeusul ei? Daca pentru pupic mai avem mult de asteptat, de prima imbratisare am putea avea parte la 5 luni. Bebelusul isi va imbratisa cu placere mama, tatal sau alte persoane cu care se simte bine. Dar nu numai persoane 🙂 Poate imbratisa si jucaria de plus preferata. Dar daca bebelusul vostru nu se grabeste sa va imbratiseze, nu e panica! Nu toti sunt asa de afectuosi! Asa ca nu puneti prea tare la suflet lucrul asta 🙂

5. Achizitiile bebelusului: JOCUL CUCU-BAU – 6 LUNI

Este jocul de care niciun bebelus nu se plictiseste. Cel mai simplu mod de a-l juca: iti ascunzi chipul cu palmele si intrebi „Unde-i maaaaamiiiii?”. Anticiparea il emotioneaza pe bebelus, care de abia asteapta sa vada din nou chipul mamicii. Nu mai poate de bucurie, rade, da din manute si picioruse 🙂

6. Achizitiile bebelusului: STATUL IN FUNDULET  – 4-6 LUNI

Din momentul in care bebelusul are echilibru, suficienta forta in brate si un control bun al capului, gatului si al picioarelor, va fi capabil sa stea in fundulet. La inceput cu ajutorul parintilor, apoi va reusi sa se ridice si singur.

7. Achizitiile bebelusului: MERSUL DE-A BUSILEA – 6-10 LUNI

Sunt unii bebelusi, cum a fost Andrei, care nu sunt tocmai fani ai mersului de-a busilea. Nu prea s-a tarat, mai degraba a mers din prima. Stiu ca la 10 luni am fost cu el in Thassos, la mare, si mi-l amintesc mergand singurel tinandu-se de sezlong pe plaja sau pe marginea patului in camera de hotel.

8. Achizitiile bebelusului: RIDICATUL IN PICIOARE – 6-10 LUNI

Daca pana acum bebe a avut nevoie de ajutorul vostru ca sa stea cateva secunde in picioare, de la 8 luni s-ar putea sa fie suficient de puternic incat sa se ridice singur. Este un moment emotionant pentru parinti. Andrei s-a ridicat la marginea canapelei la 7 luni si 4 zile.

9. Achizitiile bebelusului: PRIMII PASI SINGUR – 10-18 LUNI

Niciun parinte nu vrea sa rateze primii pasi ai copilului sau. Multi se ingrijoreaza cand acesta nu merge in jurul varstei de un an, insa pot astepta linistiti pana la 18 luni. Andrei a mers fara ajutor la 11 luni.

10. Achizitiile bebelusului: VORBITUL – PANA IN DOI ANI

Un bebelus vorbaret va incerca sa spuna „mama” sau „tata” inca din jurul varstei de 6 luni. Din acel moment va incepe sa invete diverse cuvinte de la cei din jurul lui. Intre 18 luni si 2 ani va fi capabil sa faca propozitii de 2-4 cuvinte.

Pentru ca mi-am notat intr-un album din acela cu amintiri, pot sa va spun ca la un an Andrei spunea mama, tata, papa (in loc de apa), mau (la pisica), papu (papuci de casa), bau (cucu-bau), baie, caca, coc (cocos sau gaina), pupa (cand voia sa il pupam), pepi (pepene), mu (la vaca).

PS: Am observat ca aceste achizitii si perioada in care ar trebui sa le obtina bebelusul sunt usor diferite de la site la site, asa ca nu le luati chiar ca litera de lege. Sunt aproximative. Nu e motiv de panica daca bebe intarzie o luna, doua cu o anumita achizitie. Chiar si specialistii spun ca nu ar trebui sa ne stresam decat de la 2 luni in sus. Oricum, bebelusii nascuti prematur recupereaza un pic mai greu, asa ca ar putea fi un picut intarziati la capitolul „milestones”.

Achizitiile bebelusului – MOTIVE DE INGRIJORARE:

Specialistii spun ca ar trebui sa ne ingrijoram atunci cand bebelusii sunt intarziati la mai multe capitole. Daca, de exemplu, pana la 15 luni nu a scos un cuvant, nu a facut un pas si nu da semne ca prezenta ta il intereseaza, atunci ar putea fi o problema.

Ar trebui luate masuri si atunci cand bebelusul nu pare sa inteleaga sau nu raspunde atunci cand ii vorbesti. Intre 8 si 12 luni, majoritatea bebelusilor pot arata cu degetul animalul lor preferat daca ii intrebi. Sau macar se uita in directia respectiva. Intre 12 si 15 luni va fi capabil sa raspunda unor solicitari simple: de exemplu, daca ii ceri sa aduca papucul, va face lucrul asta.

SURSE:

www.parenting.com

www.babycenter.com

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here