Mirabela Dragomir, asistenta medicala in gradinita: „Nu va duceti copilul bolnav in colectivitate”

14519

Mirabela Dragomir este o tanara simpatica, vesela si responsabila, care are grija de Andrei si colegii lui de gradinita, din punct de vedere medical. Ca asistenta medicala, Mirabela are datoria de a face triajul micutilor in fiecare dimineata, de a-i informa pe parinti la primele semne de boala ale copiilor si de a oferi primul ajutor in caz de nevoie.

Nu in ultimul rand, Mirabela Dragomir ii invata pe micuti regulile elementare de igiena, care ii ajuta sa tina departe bacteriile si virusurile.

Mirabela tine sa atraga atentia parintilor care isi trimit copiii bolnavi la gradinita, pentru ca ii pune in pericol nu numai pe acestia, cat si pe colegii lor de grupa.

CITESTE SI: Gradinite Chiajna si Militari Residence: program, tarife si oferta educationala

Mirabela, cum e sa fi asistenta medicala intr-o gradinita? Care sunt cele mai frumoase, dar si cele mai solicitante aspecte?

Postul de asistenta medicala intr-o gradinita este o ocupatie foarte frumoasa, daca iti plac copiii, te preocupa sanatatea si starea lor de bine. In plus trebuie sa ai abilitati excelente de comunicare, sa fii o persoana prietenoasa cu o atitudine pozitiva, capabila de a dezvolta relatii bune cu copiii, de a le castiga increderea. Este placut ca lucrez indeaproape cu copii, parinti, ingrijitoare si educatoare, si pot sa ofer sprijin/ consiliere cu privire la probleme de sanatate.

Cel mai solicitant aspect este responsabilitatea de a observa, reactiona imediat in cazul aparitiei oricarei probleme de sanatate in cadrul gradinitei si de a informa parintii.

Intotdeauna pe primul loc dupa siguranta copilului este informarea parintilor. Acest lucru are loc imediat si nicio masura nu se adopta fara acordul acestora.De asemenea, cred ca parintii sunt mai linistiti stiind ca exista o persoana in gradinita ale carei sarcini sunt concentrate pe sanatatea si bunastarea micutilor.

Cum e sa iti petreci toata ziua printre copii?

Scriitorul rus Feodor Mihailovici Dostoievski spunea „Sufletul se vindeca atunci cand esti in preajma copiilor”. Imi place sa-mi petrec ziua printre micuti, sa fiu prezenta (nu doar fizic) in planificarea/ punerea in practica a diferitelor activitati. Timpul petrecut alaturi de copii reprezinta cel mai simplu mod prin care pot sa-mi consolidez relatia cu ei si sa ma asigur ca se dezvolta sanatos intr-un mediu armonios si linistit. De asemenea, aceasta experienta imi va fi necesara ulterior in cel mai frumos rol, acela de mama.

Cat de important este triajul/ cabinetul medical intr-o gradinita?

Triajul medical/ epidemiologic este foarte importat intr-o colectivitate, deoarece este prima metoda activa de supraveghere a starii de sanatate. Acesta este efectuat in fiecare dimineata. Astfel, in cazul unor semne de raceala/ boala se actioneaza rapid in scopul protejarii copilului, dar si pentru siguranta colegilor sai.

In mod similar se procedeaza si in cazul unor semne/ simptome aparute pe parcursul programului. Copiii de varsta prescolara pot prezenta simptome noi intr-un timp foarte scurt, chiar si o ora. De asemenea, cabinetul medical este si „izolatorul” in care copilul bolnav, posibil contagios, isi poate petrece ziua pana in momentul sosirii parintelui.

Ce sfat le dai parintilor care isi trimit copiii bolnavi la gradinita?

Nu va duceti copilul bolnav in colectivitate!

Plecand de la aceasta premisa vreau sa le transmit urmatoarele: aveti idee cati parinti isi aduc copiii bolnavi la cresa sau gradinita? Ar fi bine sa nu va transformati nici voi intr-un astfel de parinte.

In primul rand trebuie sa aveti grija de starea de sanatate a copilului vostru, dar sa-i aveti totusi in minte si pe ceilalti copii care, desi sunt sanatosi, se vor imbolnavi cu siguranta intrand in contact cu copilul dumneavoastra.

Chiar daca nu are simptome ,,grave”, daca-l vedeti ca e apatic, moale si n-ar putea sa faca fata lectiilor/ activitatilor, tineti-l mai bine acasa. Sper ca nu am fost destul de rautacioasa. Multumesc!

Ce sfaturi le dai celor mici de igiena la gradinita?

Prima lectie pe care le-am predat-o copiilor a fost ca microbii sunt cei care dau nastere tuturor bolilor. Am stabilit impreuna cu ei cateva reguli de igiena de care sa tina seama cat sunt la gradinita si nu numai:

a) inainte si dupa fiecare masa, dupa ce a folosit toaleta, dupa ce a stranutat si dupa activitatile de joc, practice si plastice, sa se spele corect pe maini, cu apa si sapun, dupa care sa le clateasca foarte bine si sa le stearga cu un prosop;
b) sa isi sufle corect nasul in servetele curate si de unica folosinta, sa nu se stearga pe maneca bluzei;
c) sa puna mana la gura atunci cand stranuta si sa se spele pe maini dupa ce a facut acest lucru, pentru a preveni raspandirea microbilor prin atingerea diferitelor obiecte;
d) sa nu-si bage degetele in gura sau in nas;
e) sa nu-si roada unghiile;
f) sa nu se frece cu mainile la ochi, mai ales cand acestea sunt murdare;
g) sa foloseasca hartie igienica atunci cand merge la toaleta si sa traga apa dupa folosire;
f) sa ridice capacul toaletei atunci cand este nevoie – in cazul baietilor;
g) sa nu-si imprumute agrafele de par, caciulitele, palariile sau sepcile;
h) sa se spele corect pe dinti.
i) sa se imbrace-dezbrace, incalte-descalte atunci cand este nevoie.

E adevarat ca nu exista gradinita fara muci si tuse?

In momentul in care vorbim de gradinita automat ne gandim la colectivitate. O prietena, mamica la randul ei m-a intrebat: „Cum distingi un copil care merge la gradinita de unul care inca nu a luat contact cu colectivitatea?” Raspunsul este unul foarte simplu. Exista o particularitate, un semn distinct dupa care ii poti recunoaste. Cum ce particularitate? Tusea si mucul de gradinita 🙂

Cand ar trebui sa isi tina parintii copiii acasa? La ce simptome?

In mod normal, in cazul in care copilul iti spune ca nu se simte bine, are diferite simptome (febra, tuse puternica/ simptome de raceala, diaree sau voma, durere de gat, durere de urechi, inrosirea ochilor (conjunctivita), eruptiile cutanate etc) cel mai bine ar fi sa stea acasa, dupa ce in prealabil a fost consultat de catre un medic specialist.

A venit iarna. Multi parinti isi tin copiii in casa din cauza frigului si cer acelasi lucru si la gradinita. Cum crezi ca e mai bine?

La aceasta intrebare am sa fiu subiectiva, deoarece mi-am petrecut copilaria intr-o zona muntoasa (culoarul Rucar-Bran). Cu toate ca iarna temperaturile erau foarte scazute, parintii m-au lasau sa respir aer mai rece ca cel din casa. Mama imi spunea (chiar in acest weekend) ca nu am facut febra niciodata, nu am fost bolnava grav deloc (am avut muci de cateva ori, dar nimic mai rau de atat).

De aceea, dragi parinti expunerea la temperaturi scazute le intareste copiilor sistemul imunitar si rezistenta fizica.

CITESTE SI: A venit iarna, hai sa nu ne inchidem copiii in casa 🙂 5 motive pentru care o sa imi scot baietii afara cat de des pot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here