Suzeta la bebelusi: mituri si adevaruri, din proprie experienta

1480

Suzeta la bebelusi pentru multi parinti este un lucru de neacceptat. Pe noi insa, suzeta ne-a salvat din multe situatii dificile. Atunci cand ai un copil agitat, care se linisteste greu, suzeta poate fi de-a dreptul miraculoasa.

Andrei cred ca a “gustat” suzeta din a doua zi de viata, pentru ca am gasit una pierduta de asistentele de la neonatolgie in patutul lui. Acasa am incercat sa il lasam si fara, dar n-a fost chip. S-a atasat de ea si, la un moment dat, devenise pentru el un obiect de-a dreptul pretios.

Iata ce am invatat noi despre suzeta la bebelusi din experienta proprie, cu Andrei:

1. Suzeta nu i-a afectat vorbirea

Ma refer strict in cazul nostru. Andrei a fost mare vorbaret, iar la un an avea un vocabular de invidiat 🙂 Desigur, pocit 🙂
Pentru ca mi-am notat intr-un album din acela cu amintiri, pot sa va spun ca spunea mama, tata, papa (in loc de apa), mau (la pisica), papu (papuci de casa), bau (cucu-bau), baie, caca, coc (cocos sau gaina), pupa (cand voia sa il pupam), pepi (pepene), mu (la vaca).

La 3 luni, Edy da semne ca ar fi si el un mare vorbaret. Gangureste chiar si cu suzeta in gura. Desigur, daca il vad ca are chef de vorba, i-o dau jos sa se desfasoare in voie 🙂

2. A devenit dependent de ea

“Tutu”, caci asa o poreclicse, era viata lui. Nu adormea fara ea in gura si aproape ca nu statea treaz fara sa tocaie. Cand a devenit mai mare si-o cauta singur, plangea dupa ea. Dupa un an jumate, cu greu a fost convins sa o lase in casa cand iesea afara la joaca. Dar cand intra in casa era atat de innebunit dupa ea incat primul lucru pe care il facea era sa se duca sa o caute si sa o bage in gura.

Am tot incercat sa il scapam de ea si am reusit de abia pe la un an si 10 luni. Pentru ca s-a spart, l-am convins sa si-o arunce singur in cosul de gunoi. Normal, o mai cerea si dupa, dar ii reaminteam ca el sigur a aruncat-o si ca intre timp a venit masina de gunoi si a luat-o.

3. Nu i-a strambat dintii

Am avut si suzete ortodontice, dar nu numai. Nu are niciun dinte stramb.

4. Il calma si il linistea

Sincer, nu stiu ce ne-am fi facut fara suzeta. Chiar ne-a fost de mare ajutor si avea un efect ultra calmant asupra lui Andrei. Desigur, si Edy are suzeta, desi la inceput dadea senzatia ca nu e atat de temperamental ca Andrei. Chiar o scuipa. Acum ii place si lui sa faca toca-toca si se linisteste cu ea, dar nu are asupra lui acelasi efect magic ca la Andrei.

5. Nu i-a afectat alaptatul
Cu Andrei, alaptatul a mers struna. Era un copil grasut si maricel, care manca foarte bine. Era pe plus la toate graficele. Suzeta nu i-a afectat suptul. Edy nu mananca chiar asa de bine ca Andrei, dar nu cred ca are nicio legatura cu suzeta.

6. Se intampla adesea sa se trezeasca daca ii cade suzeta din gura

Valabil la amandoi. Ok, ii ajuta sa se linisteasca si sa adoarma, dar daca nu au intrat bine in somn si le-a cazut suzeta din gura, sunt mari sanse sa se trezeasca si sa reluati procedurile de culcare.

7. Nu a facut otita

Se spune ca suzeta ar favoriza infectia urechilor, insa la noi nu a fost cazul. Am facut cunostinta cu otita mai tarziu, in primul si al doilea an de gradinita. Dar asta e alta poveste…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here