11 lucruri care ma ingrijoreaza odata cu inceperea scolii

724

Andrei mai are un an de copilarit, un an lipsit de griji. De azi este in grupa mare la gradinita. Insa vara urmatoare va implini sase ani, asa ca din toamna va merge la scoala, la clasa zero.

Noi stam in comuna Chiajna, care este lipita de cartierul Militari, deci, ca si optiuni, avem scoala locala, Alexandru Odobescu, si cele mai apropiate scoli “bune” din Militari, in principiu 174 “Constantin Brancusi” si 198.

CITESTE SI: Top 100 cele mai bune scoli din Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Insa cum nu exista scoala perfecta, am si eu motive de ingrijorare. Iata care sunt “doar” 11 dintre ele 🙂 :

1. Fenomenul de bullying

Indiferent de cat de buna este scoala, daca e privata sau de cartier, fenomenul de bullying este prezent. Exista agresori si victime si, sincer, as vrea ca baiatul meu sa nu faca parte din niciuna dintre cele doua categorii. Andrei este un copil bun, nu agreseaza alti copii, chiar daca in principiu ii place “sa se lupte”. Si cand eram eu la scoala existau cele doua grupuri, iar agresorii ii targetau in special pe cei un pic diferiti: pe copiii mai grasi, pe cei cu ochelari (va mai aduceti aminte, cred, expresia de “aragaz cu patru ochi”), pe cei cu vreun defect fizic etc.

2. Cum va fi invatatoarea

Este un aspect foarte important. Visez la o invatatoare nici tanara, nici batrana, implicata, neplictisita, cu dorinta de a-i invata cu adevarat pe copii. Mi-e teama de invatatoarea clasica “comunista”, care a supravietuit sistemului pana azi. Cu metode invechite si prafuite, cu pedepse si umiliri. Care asteapta punguta cu “atentii”.

3. Cum se va adapta copilul

Am mari emotii la capitolul asta. Andrei e un copil vesel si sociabil, insa atunci cand nu cunoaste oamenii, locurile, devine extrem de timid, de rusinos. Ii va lua ceva timp adaptarea si, din motivul asta, mi-ar placea sa aiba macar un copil pe care sa il cunoasca in clasa. Dar probabil asta nu se va intampla. Nici eu nu am avut noroc de copii pe care sa ii cunosc, nici in generala, nici la liceu. Cel mai mult m-a afectat lucrul asta in liceu, pentru ca deja se formasera gasti din primele zile din copii care facusera aceeasi scoala.

4. Numarul mare de copii din clasa

Am platit bani multi la gradinita pentru ca Andrei sa aiba parte de conditii bune, sa nu se “inghesuie” cu 30 de copii intr-o clasa. Dar cum nu vreau sa il duc la o scoala privata, va trebui sa ne descurcam si cu “aglomeratia” asta. Pe “vremea mea” era normal sa fie peste 30 de copii in clasa, insa acum nu ne mai place asa. Nu ne place, dar ea exista. La scolile cautate, “cu reputatie buna”, sunt peste 30 de copii in clasa.

5. Nivelul clasei

Vreau sa ii ofer lui Andrei sansa de a avea o educatie buna. Sa fie intr-un mediu bun. Nu stiu daca o scoala din Militari i-l va oferi, insa nu pot decat sa sper la lucrul asta. O clasa “buna” ii motiveaza pe toti copiii. Nu imi doresc sa fie olimpic, nici eu n-am fost, insa mi-ar placea sa fie interesat de invatatura, sa fie atras de carti, sa aiba o pasiune.

6. Parintii “cu initiativa”

Nu sunt genul care se impotriveste la un cadou comun de Paste, Craciun etc, insa am auzit si niste povesti care m-au panicat un pic. Ce-i drept, pe la scoli “de renume”, “din centru”, unde parintii i-au oferit cheia unui Logan “doamnei” de ziua ei. Acum sper ca parintii din clasa lui Andrei sa nu aiba niste initiative atat de “marete”.

7. Faptul ca va fi printre cei mai mici din clasa

Andrei va avea 6 ani si o luna cand va incepe clasa zero. Stiu putini parinti care isi dau copiii la scoala inainte sa implineasca 6 ani, deci copilul meu va fi in clasa cu elevi mai mari decat el cu aproape un an. La varsta lor diferenta asta se simte destul de bine.

8. Trezitul de dimineata

Niciodata la noi in casa nu a fost presiune cu trezitul, desi suntem cu totii matinali. Nu e neaparat problema ca nu ne-am trezi la timp, ci ca ne miscam cu incetinitorul. Bem cafeaua, mancam micul dejun, deschidem televizorul. In principiu, ne trezim la 7 si un pic, dar plecam de acasa in jur 9. Sa vedem cum vom face sa il ducem pe Andrei la 8 la scoala.

9. Drumul pana la scoala

O problema. Sa iesi din Chiajna la 7:30 dimineata este o provocare. Desi in situatii de trafic normal de la noi de acasa pana la Piata Gorjului, unde e scoala 174, facem cam 10 minute, dimineata la iesirea din Chiajna e haos. Bara la bara.

10. Programul haotic de incepere a cursurilor

Din cauza lipsei de personal, de sali de clasa si pentru ca sunt copii multi, la unele scoli, inclusiv cele de care suntem interesati noi, se invata in schimburi. Astfel, unii copii de la clasa zero incep la ora 11. Pai cine ii duce la ora aia? Si asta ridica urmatoarea problema, de la punctul 11…

11. Ce face copilul inainte/dupa cursuri?

After school? Bunica? Ce facem cu el? Nu mai e ca pe vremea mea, cand imi punea mama cheia de gat si stateam singura acasa pana venea ea. La ora 3. Noi, parintii din ziua de azi, venim acasa dupa ora 17. In cazul nostru, dupa ora 19. Deci? Ce ne facem?

 

Citeste si:

Top scoli Sector 1 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 2 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 3 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 4 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 5 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 6 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here