Cabinet stomatologic pentru copii sau unul “normal”: unde e mai bine sa mergi cu cel mic?

1138
Sursa foto: Pixabay

La 5 ani, lui Andrei i-a aparut prima carie, asa ca am facut, cu ocazia asta, si prima vizita la stomatolog. Recunosc, am avut emotii, pentru ca stiam povesti cu copii care plang si nu coopereaza deloc la dentist. Asa ca, pentru prima oara, am ales sa mergem la un cabinet stomatologic pentru copii.

Cum a fost prima noastra vizita la un cabinet stomatologic pentru copii

Si acum imi vin in minte imaginile horror de la cabinetul stomatologic al scolii generale, unde mai mergeam din cand in cand si nu imi explica nimeni nimic. Cu niste doamne neplacute, care sporeau starea de agitatie si nervozitate a copiilor. Ei biiine, cand am intrat in acest cabinet stomatologic pentru copii cu Andrei am avut senzatia ca am pasit pe taramul Zanei Maseluta. Nu glumesc :)) Arata ca un loc de joaca fermecat. Fiind si in apropierea sarbatorilor de iarna, il decorasera festiv si arata ca o casa luminoasa si primitoare, cu multe jucarii.

Citeste si: Cariile dintilor de lapte. Afla ce e de facut de la medicul stomatolog Oana Florea

Cum a intrat, Andrei a inceput sa topaie pe acolo, sa se joace. A si uitat ca e la dentist. Apoi a fost preluat de dna stomatolog, care chiar ziceai ca e intruchiparea Zanei Maseluta 🙂 Tanara, calda, prietenoasa. L-a luat pe Andrei si i-a facut un tur al intregului cabinet. De fapt, era o casa mare, cu mai multe cabinete. A vazut acvarii cu pesti si cu testoase, pe pereti erau desenate personajele lui preferate – totul facut pentru a-i detensiona pe cei mici.

Odata ajunsi in cabinet, doctorita l-a lasat pe Andrei sa se joace cu toate instrumentele, i-a aratat cum functioneaza si asa l-a cucerit. Era chiar destul de relaxat si a lasat-o sa se uite la masea, sa ii curete dintii. Ce sa zic, abordarea mi s-a parut extraordinara, mai ales pentru copiii cu adevarat speriati de ideea de stomatolog. Andrei insa a fost destul de cooperant inca de la inceput si cred ca i-ar fi putut rezolva fara probleme caria chiar de la prima sedinta.

Ce mi-a placut la acest cabinet stomatologic pentru copii

Cu siguranta, din experenta pe care am avut-o acolo, as recomanda un cabinet stomatologic pentru copii parintilor ai caror micuti sunt foarte speriati de dentist. Atmosfera de acolo si felul in care se poara medicii ii relaxeaza pe copii. Pentru moment, uita pentru ce au venit acolo.

Ce nu mi-a placut la cabinetul stomatologic pentru copii

In ciuda experientei per total bune, am fost un pic dezamagita pentru ca am plecat cu problema tot nerezolvata. Desi copilul a fost super cooperant si a stat la toate procedurile, mi s-a spus ca prima sedinta este mai mult “de acomodare”. In loc de rezolvarea maselei cariate, i-au facut un periaj si i-au pus o plomba provizorie, pentru ca nu aveau acolo posibilitatea de a-i face radiografie, sa vada cat de adanca era caria. Aparent, doar la simpla vedere,  dna stomatolog nu isi putea da seama daca ajunge sau nu la nerv.

De ce am mers a doua oara la un cabinet “normal”

Pentru ca si timpul meu este limitat si nici copilului nu ii place sa fie toata-ziua-buna-ziua la stomatolog, am hotarat sa il duc a doua oara la medicul stomatolog la care mergem toata familia de vreo 10 ani, Oleg Gorea. Lucreaza repede, bine si eficient. Andrei a fost la fel de bun si de cooperant si la acest cabinet stomatologic “normal”, asa ca in 5 minute avea plomba pusa. Nu i-a facut nicio radiografie, dar am incredere ca medicul stie ce a facut. La mine si-a dat seama ca niste masele au probleme, desi pe exterior aratau ok. Radiografia a confirmat.

Deci, pana la urma, ce alegem: un cabinet stomatologic pentru copii sau unul “normal”?

Raspunsul depinde, evident, de copil. Experienta din cabinetele speciale pentru copii este mult mai placuta, cu o atmosfera kid friendly, de la ambient pana la medici. Daca celui mic ii e frica, aceasta “acomodare” este binevenita. Dar daca aveti un copil care nu este inspaimantat de ideea de a merge la dentist, atunci cu siguranta il puteti duce si un medic stomatolog de care voi, parintii, sunteti multumiti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here