Dureri de picioare la copii? Miozita, boala care apare dupa raceala sau gripa

1695
miozita copii

Dr. Mihai Craiu,  medic pediatru la INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, a povestit pe pagina sa de Facebook ca in ultimele saptamani a intalnit mai multe cazuri de copii adusi pe brate de parinti la spital pentru ca nu mai puteau sa mearga, acuzand dureri de picioare. Dupa consult, li s-a pus diagnosticul de miozita acuta. Ce este miozita? Este o inflamatie a tesutului muscular, care provoaca umflaturi si durere.  Cauzele aparitiei miozitei sunt multiple, de la infectii, virusuri, afectiuni autoimune sau efecte secundare ale medicamentelor.

Un copil care se vindeca de gripa sau alta raceala si  refuza sa mearga brusc ar putea avea miozita acuta

In ultimele doua saptamani am avut la Compartimentul de Primiri Urgente al INSMC „Alessandrescu-Rusescu” mai multi copii adusi de parinti în brate. Pentru ca acesti copii au refuzat sa mearga, acuzand dureri de picioare.

Totul aparut dintr-o data, aparent fara nicio cauza traumatica. Niciunul din acesti copii nu se lovise in seara/ziua precedenta.

Ce aveau ei in comun? Toti avusesera in urma cu niste zile o raceala obisnuita sau mai putin obisnuita, mimand gripa (ILI – Influenza-like Illness). Dar boala acuta parea ca se vindeca, in momentul in care au aparut durerile de picioare si refuzul mersului.

Boala se numeste BACM (Benign Acute Childhood Myositis – miozita acuta benigna a copilariei). Este o complicatie evolutiva a virozelor respiratorii si poate sa apara si in gripa”, a scris Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Acesta a continuat: “Acesti copii sunt de obicei scolari, mai frecvent baieti si au dureri localizate la membrele inferioare in mod simetric. Ambele picioare sunt afectate la fel, de regula.

Unde sunt durerile? De obicei sunt mai importante la picioare, de la genunchi in jos. Copilul nu poate flecta planta si are tendinta sa mearga pe varfuri sau sa nu mearga deloc. La examinarea picioarelor copilului nu se gaseste nimic anormal – nici vanatai, nici tumefactii importante sau alte anomalii”, spune medicul.

 E nevoie de tratament in miozita acuta?

Mihai Craiu pecizeaza ca de obicei miozita la copii trece singura in cateva zile (2-4) si se vindeca fara nici o urmare. “Spun multe articole de specialitate ca NU sunt necesare medicanente specifice în formele uzuale”, specifica medicul pediatru.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here