on Andrei Puican – regizor, grafician si acum iata-l si in postura de scriitor. Si nu orice fel de scriitor, ci de carti pentru copii. Acesta a trecut de la regia de film in universul fantastic al celor mici. „Pifonul Pompiliu si Calatoria dincolo de Curcubeu” este prima sa carte, care ii invita pe copii intr-o calatorie plina de aventura. Va veti intreba poate ce este acela un… pifon. Ei bine, este o creatura fantastica ce apare in vis – rodul imaginatiei lui Ion Andrei Puican.
„Pifonul Pompiliu si Calatoria dincolo de Curcubeu” va fi lansata pe 24 martie la Teatrul National din Bucuresti, iar gazda spectacolului de lansare va fi insusi „Magicianul” Marian Ralea.
Regizorul Ion Andrei Puican a vorbit pentru mamapentrudoi.ro despre noul lui proiect de suflet, dar despre copilaria lui in lumea artistica: tatal sau a fost un cunoscut regizor de radio.
„Pifonul Pompiliu si Calatoria dincolo de Curcubeu” – prima ta carte pentru copii. Cum a ajuns un regizor sa scrie carti pentru copii?
Raspunsul e simplu: as vrea sa spun ca a fost o tranzitie usoara sau ceva de genul acesta, sa para cine stie ce fel de act creativ. Dar nu pot. E ceva de o normalitate aproape dezarmanta: un regizor, un scriitor, un actor, un pictor sau scenarist sau creator de comics etc … toti fac acelasi lucru – sunt povestitori. Sunt un povestitor care a ales sa isi spuna povestea in alt gen de limbaj, de la imagini in miscare la cuvinte nastrusnice pe hartie, de la scenariu la idei crete si trasnite care sper sa bucure copiii la fel de mult pe cat m-au bucurat pe mine cand le-am scris.
Despre ce este cartea ta si … ce este un pifon?
Cartea incepe cu definitia unui pifon. Iata primele randuri din carte: „Pifon/pifonita = creatura fantastica nascuta in vis; pifonul nu are o forma definita, acesta luand infatisarea celei mai ascunse dorinte a persoanelor sau fiintelor cu care intra in contact.”.
Cartea este o calatorie, un carusel de intamplari dintr-o culoare intr-alta, trecand prin cele 7 culori ale Curcubeului pana dincolo de el. Ce e acolo? Nu ramane decat sa cititi si sa descoperiti singuri. Este, de fapt, prima calatorie a lui Pompiliu. In mintea mea deja a pornit in cea de-a doua sa aventura care asteapta sa fie transpusa in pagini de carte.
Cand si unde are loc lansarea?
Lansarea va avea loc duminica, 24 martie, dimineata la 11:00, la TNB (Teatrul National Bucuresti). Ma bucur si abia astept cu emotii de copil: amfitrionul lansarii va fi minunatul Marian Ralea, Magicianul de la Abracadabra. De fapt, lansarea va fi in cadrul Teatrului National pentru Copii Abracadabra de la TNB. Va fi si un spectacol de lansare, inspirat din carte, in care domnul Ralea le va citi copiilor si vor improviza impreuna fragmente din carte. Va fi o adevarata scurta calatorie teatrala despre o carte de calatorie imaginara.
E distractiv sa scrii o carte pentru copii? Provocator? Ce asteptari ai de la lansare?
Hehe. Da! Absolut. E provocator, amuzant, dificil, usor, copilaresc si foarte serios. Sa scrii pentru cei mici, dar sa scrii in acelasi timp si pentru parintii care vor citi povestea copiilor. Si, de ce nu, sa scriu si pentru mine – pentru copilul din mine. Iar ca asteptari, incerc sa nu am. Doar sa ma bucur de moment, de „debutul” meu literar, alaturi de copii, de familie si prieteni, impreuna cu oamenii extraordinari de la Editura Univers, fara de care aceasta poveste nu ar fi vazut lumina tiparului.
Regizor, grafician, scriitor. Reusesti sa le faci pe toate? Care iti place cel mai mult din cele trei ocupatii?
Incerc sa le fac pe toate. Si inca pe atat cel putin. Dar, despre restul vorbim data viitoare. Cat de bine reusesc, nu stiu sa spun, cred ca proiectele care se concretizeaza sunt barometrul care poate raspunde. Ce e fascinant pentru mine (ma bucur ca un copil si ma agit ca un om mare) este ca toate se leaga intre ele, sunt interconectate, se nasc una din alta ca intr-o mare centrifuga de facut vata de zahar. Hmmm… si ma intreb si eu, curios, oare, de data aceasta ce fel de aroma de vata de zahar va fi? Ce culoare? Sau cine stie ce altceva frumoas poate iesi din aceasta centrifuga. Nu-mi ramane decat sa fiu curios si bucuros ca se intampla.
Ai crescut in lumea artistica, cu tatal tau regizor de radio. Cum a fost copilaria ta?
A fost o copilarie de poveste – sau asa am pastrat-o in suflet si in amintiri. Am fost un copil rasfatat in cel mai frumos mod cu putinta: am crescut in lumea teatrului (radiofonic si cel de pe scandura scenei), a filmului, a povestilor ascultate de pe discuri si am avut privilegiul sa vad de mic mari actori interpretand roluri celebre. Ce poate fi mai frumos?! Ii datorez asta tatalui meu. Pe de cealalta parte, am avut totusi picioarele aduse pe pamant datorita mamei mele, care este medic, de la care am invatat organizarea, ordinea, meticulozitatea. Si uite asa, din doua lumi ce par la capete opuse, s-a nascut lumea mea.