Evaluarea psihosomatica: la ce teste sunt supusi viitorii scolari

15262
evaluarea psihosomatica

Pentru inscrierea la clasa pregatitoare, copiii care nu au sase ani impliniti pana la 1 septembrie trebuie sa „treaca” evaluarea psihosomatica. Parintii trebuie sa ii programeze pe viitorii elevi la aceasta evaluare, care dureaza circa 20 de minute. Evaluarea psihosomatica consta intr-o discutie libera cu „evaluatorii” si cateva teste, cu care cei mici sunt, de obicei, obisnuiti de la gradinita.  Pentru informatii concrete, am stat de vorba cu doi parinti ai carori copii au sustinut zilele trecute evaluarea psihosomatica.

Ce mi s-a parut un pic exagerat, din ce mi-au povestit ei, e ca cei mici au fost pusi sa scrie cateva cifre si litere. Ok, multi copii stiu sa faca asta  – ii invata parintii sau fac la gradinita, insa care mai e rostul clasei pregatitoare? De ce sunt pusi cei mici sa recunoasca si sa scrie cifre si litere la evaluarea psihosomatica? Nu zic, si Andrei le stie pe cele de tipar mari si mici, chiar reuseste sa citeasca, le si scrie, desi nu toate ii ies bine, dar… tot mi se pare exagerat sa ii puna acum, la cinci ani-si-ceva, sa faca litere si cifre. Dar sa vedem cum a decurs totusi evaluarea psihosomatica la cei care au fost acolo:

VEZI SI: Dati copilul la scoala inainte sa implineasca 6 ani? Ce spun mamicile

Silviu, tatal unei fetite care din toamna incepe clasa pregatitoare, povesteste in ce a constat efectiv evaluarea psihosomatica, care a avut loc la sediul CMBRAE (Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala).

Evaluarea psihosomatica: cum te inscrii

„Evaluarea, pentru cei de la gradinitele particulare, se face la sediul CMBRAE, din zona strazii Heliade. Am inscris fetita la telefon, am prins destul de greu fir, saptamana trecuta, dar a mers repede. Programarea a fost pentru azi (miercuri) la ora 10.20. Aleasa de noi, nu impusa.

Am ajuns un pic mai devreme, pentru ca stiam ca parintii trebuie sa mai completeze un formular inainte de a intra cu copilul in fata membrilor comisiei. Cam ca la scoala atmosfera, numai ca cei agitati nu erau copiii – cam zece la numar, ci mamele. Un plus pentru tati, calmi toti, dar si pentru mediul prietenos: peretii sunt zugraviti tare simpatic, iar pe hol au fost asezate bancute, ca cei mici sa poata colora – au coli si creioane – dar si cateva jucarii.

evaluarea psihosomatica

VEZI SI: Inscrierea la clasa pregatitoare: “N-ai nicio sansa la o invatatoare buna. Sunt deja facute clasele!”

A fost un pic de haos pe parte informationala, pentru ca, initial, nu iesise nimeni sa ne spuna ce si cum. Spre ora zece, o doamna draguta a facut lumina mai ceva ca un cavaler Jedi cu sabia laser. Brici! Prima nuanta e ca nu ii intereseaza scoala la care merg copiii, asa ca spatiul poate ramane necompletat –  amanunt util pentru noi, pentru ca scoala de care apartinem e una, scoala la care va merge fata, cu totul alta. Sotia are o adresa, eu, alta. Rezolvat!

Apoi, de stiut: pentru piticii nascuti dupa 31 decembrie 2013, exista alt tip de documente de completat, doua exemplare. A fost si un caz in care mamica unui copil care va avea sase ani si o luna in septembrie s-a interesat de procedura prin care trebuie sa il mai tina un an acasa. Nu am inteles exact motivul.

Evaluarea psihosomatica: parintii au voie in sala

In fine, pe fundal hard-rock – un pustiulica asculta metal fascinat, cu telefonul la maximum, dar lipit de ureche – ne-a strigat sa intram exact la 10.20. Ne-am asezat, intr-o sala de clasa, la primul desk. Cea mica s-a asezat langa doamna care face evaluarea, noi, amandoi, fata in fata cu ei. Sincer, am avut retineri sa stau acolo, mi-era ca fiica-mea sa nu se uite mereu la noi pentru confirmare, dar nu a fost cazul.

Evaluarea psihosomatica: in ce consta testarea

Evaluarea…este, de fapt, o discutie relaxata intre doamna sau domnul – sunt si domni! – si copil. Cum te cheama, cati ani, mergi la gradinita, de ce vrei sa mergi la scoala, unde stai? Aici, sincer, fiica-mea a zis strada si numarul la care locuieste, ca le stie ca pe apa, iar doamna, tare draguta, de altfel, s-a declarat impresionata. Mai ales ca isi spusese si numele, inainte, si recunoscuse sunetele (A, M, B…), la cererea evaluatorului.

Evaluarea psihosomatica: ce exercitii trebuie sa rezolve copiii

Au trecut apoi la niste fise standard. Standard…pentru ca nu difera mult fata de ce am vazut ca se lucreaza la gradinta. Prima, un labirint usor, care duce un iepuras la un cos cu morcovi si un dovleac. A intrebat-o ce e in cos, mai intai. Apoi a pus-o sa faca traseul, sincer, a mea a luat-o pe scurtatura, dar a fost ok. Repet, doamna, foarte amabila!

evaluarea psihosomatica

Dupa, au luat o plansa cu mai multe figuri, a pus-o sa recunoasca legume, animale, oameni. Sa gaseasca doua forme geometrice de aceeasi culoare. A urmat o fisa unde erau cateva desene neterminate sau cu erori: pantaloni fara un crac sau un norisor din care ploua in sus. Destul de usor.

CITESTE SI: Top 100 cele mai bune scoli din Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

In fine, la ultima, in cazul ei, a pus-o sa numere niste iepurasi – erau zece – sa recunoasca cifrele 6,9, 10 si sa spuna care se potriveste cu numaratoarea.

evaluarea psihosomatica

Nu cred ca am stat mai mult de 20 de minute inauntru. Ne-a scris rapid hartiile – fiica-mea i-a atras atentia ca mai au o fisa de facut, copil constiincios – si am plecat”.

Ioana, mama unui viitor scolar, si-a dus baietelul la liceul din Chiajna pentru evaluarea psihosomatica.

„Evaluarea psihosomatica a avut-o la liceul Dna Chiajna (acolo se tine pentru scolile din Chiajna). Mihai si tatal lui au intrat impreuna, dar el a stat mai in spate. A inceput o discutie relaxata cu o doamna foarte draguta. Cand a ajuns acasa, Mihai mi-a spus ca nu a fost cum se asepta, a fost foarte usor… Era usor timorat, constient fiind de importanta testarii, doar merge la scoala 😉

Evaluarea psihosomatica: copilul, pus sa scrie cifre si litere

  • L-a intrebat cum il cheama, cati ani are, daca merge la gradinita, iar apoi au inceput activitatile:  doua creioane, unul mic gri si unul mare verde: care e diferenta? Mihai a zis: asta e verde( cel mare) si asta e gri ( cel mic). Doamna nu a fost multumita de raspuns si a incercat sa il dirijeze si, intr-un final, ca si cum ea nu isi dadea seama, Mihai i-a zis si ca unul e mare si altul mic;

?

Din punctul meu de vedere, evaluatorii trebuie sa mai lucreze un pic la modul cum aleg intrebarile.

  • l-a pus sa numere doua multimi de obiecte si sa spuna care e mai mare;
  •  l-a pus sa scrie cateva cifre si litere;
  • i-a citit o parte din Tom Degetel, poveste pe care Luca o stia, l-a rugat sa il deseneze pe Tom si apoi ce vrea el. Incantat, a desenat un deal foarte mare si a intrebat-o: -Stii de ce am facut dealul asa mare? -Nu, de ce?… si i-a raspuns: Nu ti-ai dat seama? dDealul nu e mare, Tom Degetel e foarte mic”.?
    Si dupa ce a dat-o pe spate cu raspunsul, incantat ca i-a spus ca e foarte istet, Mihai a venit acasa sa imi povesteasca ce frumos o sa fie la scoala.
    A completat fisa de evaluare si ne-a recomandat sa mai insistam cu logopedia ( Mihai are unele probleme de pronuntie, la care lucram cu succes de la inceputul grupei mari de gradinita).
    Personal, cred ca evaluarile sunt destul de serioase, desi nimeni nu are interesul sa nu ii treaca pe copii, ci doar sa vada daca sunt pregatiti de mers la scoala”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here