Rosu in gat de la inghetata? Mit sau realitate

394

„Nu ii dau inghetata ca face rosu in gat!” Cu siguranta ati auzit si voi vorba asta „din batrani”. De fapt, acest „rosu in gat” este o faringita sau amigdalita, virala sau bacteriana. In niciun caz un efect post-inghetata 🙂 A devenit viral mesajul medicului pediatru Alexandra Latcu, care incearca sa demonteze acest mit –  si anume ca inghetata provoaca rosu in gat. Nimic mai fals.

Nu faci rosu in gat de la inghetata!

„Nu trece zi la cabinet sa nu ma intalnesc cu un parinte/ bunic care sa zica – A mancat ieri inghetata si acum tuseste. Ei bine, hai sa lamurim asta pentru totdeauna si sa lasam copiii sa se bucure de vara: „rosu in gat”, in termeni medicali faringita acuta, este provocata de un virus sau o bacterie. Atunci cand gatul este foarte rosu apare senzatia de arsura, iritatie si inflamatie. Un ceai cald sau o supica calda accentueaza senzatia de arsura. Exact asa cum atunci cand avem o arsura pe piele, punem o compresa rece/ apa rece la fel si intr-o faringita inghetata sau un iaurt rece pot ameliora senzatia de durere si inflamatia”, spune medicul pediatru pe pagina sa de Facebook.

CITESTE SI: Rosu in gat: cauze si tratament. Cat de necesar e antibioticul in cazul unui gat rosu

Deci sunt medici care chiar recomanda inghetata si bauturile reci atunci cand simtim durere in gat.

Ingredientele  – adevaratul „pericol” cand vine vorba de inghetata

Adevarata problema cu inghetata nu e ca e rece, ci ca aceasta contine o multime de porcarii. Ati citit, de curiozitate, etichetele de la inghetata? Parca iti vine sa nu mai cumperi niciodata…

Inghetata preparata in casa – cea mai sigura varianta 🙂

In cazul in care picii vostri nu tin neaparat ca inghetata sa fie ambalata, in cornet sau pe bat, va recomand o „inghetata de casa” absolut delicioasa. Nu am cantitati precise, mereu o fac „dupa ochi”, dar intotdeauna este cremoasa si mega aromata.

Ingrediente inghetata de casa:

  • fructe cat mai aromate, congelate   (aici e in functie de preferintele voastre –  au am facut cu banane si capsuni, dar puteti face si cu piersici dulci, caise bine coapte, pepene galben, fructe de padure)
  • mascarpone
  • miere sau sirop de artar, daca vreti sa fie dulce

Dupa ce scoateti fructele din congelator trebuie sa le lasati un pic sa se mai decongeleze, pentru ca altfel nu pot fi blenduite. Le bagati la mixer impreuna cu mascarpone (va orientati si voi la cantitate in functie de cate fructe aveti) si miere sau sirop de artar, dupa gust. Iese minunata 🙂 Daca e prea cremoasa de la mascarpone, mai adaugati fructe.

Mai exista fel de fel de retete de inghetata cu iaurt grecesc sau smantana pentru frisca, insa cu mascarpone are o textura deosebita si este foarte cremoasa. Daca ati avea forme din acelea speciale de inghetata ar fi super! Enjoy!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here