Urticaria la copii: cauze, simptome, tratament. Cum am ajuns internati din cauza unei alergii severe

4185
Urticaria la copii

„Urticarie alergica” – acesta a fost diagnosticul pe care l-am primit la Camera de Garda de la Regina Maria. Am ajuns cu copilul rosu din cap pana in picioare. Singura zona curata era cea de sub scutec. Unde era rosie, pielea era si un pic calduta. Medicul de garda ne-a recomandat internarea de urgenta, pentru ca urticaria la copii poate avea o evolutie imprevizibila.

Citeste si: Spitalizarea la Regina Maria Ponderas: preturi, conditii, servicii medicale

Ce este urticaria?

Urticaria este o afectiune care se manifesta prin aparitia pe piele a unor pete rosii, de obicei iesite in relief, care provoaca mancarime. Aceste pete pot sa apara pe orice zona a corpului, chiar si pe limba, buze, gat sau urechi. Aceasta eruptie cutanata apare ca urmare a unei reactii alergice.

Din ce cauza apare urticaria?

„Ce a mancat copilul?” – este intrebarea pe care mi-au pus-o patru medici diferiti, cat am stat spitalizati la Regina Maria. Un mister. Copilul e, uneori, in grija a trei persoane diferite intr-o singura zi. Greu sa faci inventarul la atata mancare din atatea surse. In plus, nici nu il stiam alergic la ceva anume. Are aproape doi ani, nu am avut probleme cu diversificarea, pana la varsta asta a mancat aproape orice. Desi urticaria la copii poate aparea din mai multe cauze, toti medicii care ne-au vazut au dat „vina” pe mancare. Ceva ce a mancat. Bineinteles, a ramas la stadiul de presupunere. Nu am facut panelul de alergeni. Nu prea am incredere in el, stiu ca se spune ca ar fi irelevant pana in doi ani. In plus, cunosc si cazuri de parinti care l-au facut pentru copiii lor si rezultatele au fost ciudate.

Ne-au intrebat si daca am schimbat detergentul, gelul de dus, dar concluzia a fost ca o reactie atat de urata de obicei e de la mancare.

Urticarea poate insa sa mai apara si de la muscaturi de insecte, polen, anumite medicamente, expunerea la soare sau la frig, transpiaratie excesiva, dar sunt o multime de alti alergeni care o pot declansa.

Urticaria la copii: simptome

Cum de a ajuns asa rosu? Primele semne le-am vazut dimineata, cand s-a trezit, dar nu le-am bagat in seama, crezand ca e o reactie a pielii la caldura. De doua zile avea niste brobonele pe piele, tipice pentru iritatia la caldura. Insa in dimineata aia parea ceva mai rosu, un pic si pe la gat. L-am lasat totusi la buni, fara sa imi fac griji prea mari. Cand am ajuns eu seara, deja era rosu pe aproape tot corpul. Cred ca initial au fost pete rosii, care s-au tot marit si pana la urma s-au … unit, ca sa zic asa.

Ce ne-ar fi speriat foarte tare ar fi fost niste vanatai care au aparut in zona buricului si in lateral spre spate. Practic, unele din aceste pete rosii s-au invinetit si aratau infricosator. Din fericire, doctorita de la Urgente mai intalnise situatia asta si ne-a explicat, cu calm, ca o sa dispara. In rest, celelalte doctorite erau uimite, faceau chiar poze, ca nu mai vazusera asa ceva in viata lor. Una din ele chiar mi-a spus ca s-a dus dupa ce a vazut copilul „sa citeasca intr-o carte”… Ce sa mai zic?!

Urticaria la copii: tratament

Imediat dupa internare, i-au pus o branula, prin care i s-au administrat medicamentele. O data la 8 ore primea cortizon (doze progresiv descrescatoare), iar noaptea ii puneau o perfuzie pentru hidratare. Dimineata primea Zyrtec, iar seara Aerius. Pe fisa de externare scrie ca a mai primit si Renitidina iv. I-au facut si analize de sange si de urina, care au iesit toate ok. Copilul nu a facut febra, avea o stare foarte buna si nici nu avea greata sau alte simptome de ordin digestiv. Cu toate astea a fost trecut pe un regim alimentar drastic.

Din fericire, petele s-au ameliorat vizibil la cateva ore dupa prima doza de cortizon. A doua zi, dimineata, au mai ramas doar vanataile. Dupa amiaza au mai aparut insa vreo 4-5 pete rosii noi, care insa au disparut si ele pana a doua zi. Vanataile au trecut definitiv cam in a treia zi.

Acasa am continuat cam acelasi tratament – cu Prednison, Aerius si Zyrtec.

Urticaria la copii: sistem imunitar slabit, dupa tratamentul cu cortizon

Voiam doar sa va atentionez ca dupa un astfel de episod copilul este foarte slabit. Desi el poate parea ok, vioi, tratamentul cu cortizon ii slabeste sistemul imunitar. Asa a luat Edy al meu o enterocolita urata, la doar cateva zile dupa ce am scapat de alergia asta. De unde si de la cine, habar n-am. Poate din parc. Ma rog, a fost cu tot tacamul – febra, diaree. Urat. Cel mai bine ar fi sa nu iesiti cu copilul o perioada, sa evitati expunerea ca sa nu se aleaga cu cine stie ce boala.

Urticaria la copii: experientele altor mamici

Fix la 2-3 zile dupa ce ne-am externat, am citit postarea unei mamici pe un grup de Facebook, care trecea prin ceva asemanator cu ce am patit noi. Mai multe mamici si-au povestit experientele. Unele fusesera internate la IOMC, altele la Matei Bals sau Gomoiu, de obicei cam 5 zile. Din cate am inteles, copilasilor lor le-au trecut petele cam in 4-5 zile, deci noi am fost un pic mai norocosi. In plus, Edy nu a avut nici febra. Ce avantaj au avut ele fata de noi, care ne-am internat la Regina Maria, e ca au avut parte si de consultatia unui medic alergolog. La Ponderas nu exista asa ceva.

Ce medici alergologi au recomandat mamicile din experientele lor?

Las aici recomandarile lor de medici alergologi, poate va sunt de folos:

– Dr. Alexis Cochino era cel mai recomandat si poate fi gasit la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (IOMC) sau la Novo Medica. In legatura cu dr. Cochino, era recomandata si dr. Oana Farkas, despre care mamicile spuneau ca e „mana dreapta” a acestuia.
– Dr. Elena Camelia Berghea (Medicover, Marie Curie)
– Dr. Alexandra Camuescu (Sanador)
– Dr. Adriana Nicolae (Medicum)
– Dr. Elena Madalan (Victor Babes)
– Sandra Viviana Olariu (Sanador)

Urticaria la copii: regim alimentar

Ce m-a demoralizat si mai tare a fost regimul pe care a trebuit sa il tina copilul. Aproape ca statea nemancat, pentru ca lista de optiuni era foarte mica, iar el, la doi ani, are deja niste preferinte alimentare. Nici nu ii era rau, sa zici ca nu ar fi avut pofta.

Regim alimentar urticarie ziua 1:
– ceai de plante (menta, musetel, sunatoare, tei)
-mucilagiu de orez indulcit cu sirop de zahar
– zeama de compot preparat in casa (mere, pere, prune, struguri)
– supa de zarzavat din morcov, albitura, dovlecel
– orez fiert indulcit cu dulceata de casa (de prune) sau sirop de zahar
– pilaf dietetic

Regim alimentar urticarie ziua 2:
– Paste fierte indulcite cu sirop de zahar sau dulceata de casa

Regim alimentar urticarie ziua 3:
– Carne fiarta de vita sau de pui, fara piele

Regim alimentar urticarie ziua 4:
– Branza de vaci preparata cu tablete de calciu

Regim alimentar urticarie ziua 5 :
– Fructe din compot (mere, pere, prune), sa nu fie fructe exotice
– Legume din supa (FARA rosie, cartof, spanac, fasole boabe)

Regim alimentar urticarie ziua 6:
– Fructe si legume proaspete (exclus fructe exotice si legumele mentionate mai sus)

Regim alimentar urticarie ziua 7- 8
– Paine alba veche de o zi

Regim alimentar urticarie ziua 9 -10
– Dulciuri preparate in casa fara praf de copt, bicarbonat sau arome (Sincer, mi se pare imposibil. Ce prajitura sa faci – in afara de placinta de mere sau dovleac – fara oua, lapte, bicarbonat si praf de copt? O paine dulce poate… necrescuta)

Regim alimentar urticarie ziua 11
– Lapte pasteurizat, iaurt simplu

Regim alimentar urticarie ziua 13
– Galbenus de ou

Regim alimentar urticarie ziua

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here