Mononucleoza – “boala sarutului”. Cum iti dai seama daca micutul tau o are: simptome si tratament

1073
Ce este mononucleoza

Febra, stare generala foarte proasta, somnolenta continua, tuse, ganglioni inflamati – asa descria o mamica pe un grup de Facebook starea copilului sau aflat de cateva zile internat intr-un spital din strainatate, acolo unde se aflau in vacanta. Febra nu ceda de cateva zile, iar copilul nu dadea semne ca s-ar simti mai bine dupa atatea zile de spitalizare. Diagnosticul medicilor? Mononucleoza. Am facut ochii mari si am mai citit inca o data. Ce sa mai fie si asta?! Parca nu se mai termina cu bolile astea aparute de-te-miri-unde! Am cautat repede pe net sa vad ce este mononucleoza.

Ce este mononucleoza

Mononucleoza este o boala contagioasa, raspandita cel mai adesea de virusul Epstein-Barr. Se mai numeste si “boala sarutului”, deoarece se poate transmite prin saliva persoanei infectate (virusul se regaseste in saliva si mucus). Cateodata, dar nu prea des, virusul Epstein-Barr mai poate fi transmis si print use sau stranut.

Desi Epstein-Barr este virusul care raspandeste cel mai des mononucleoza, mai sunt si altele care o pot transmite: citomegalovirus (CMV), toxoplasmoza, HIV, rubeola, Hepatita A,C sau C, adenovirus.

Cine este cel mai expus riscului de a face mononucleoza

Mononucleoza este cel mai adesea intalnita la tineri / adolescenti, insa si copiii sau adulti o pot face. Sunt cazuri in care simptomele sunt usoare, iar boala poate trece de la sine.

Odata infectat, capeti imunitate

Persoanele care au contactat virusul Epstein-Barr si au facut mononucleoza nu o vor mai face si a doua oara: organismul creeaza anticorpi si devine imun la aceasta boala.

Mononucleoza: simptome

Cele mai frecvente simptome ale mononucleozei sunt:

– febra

(VEZI SI: Febra la copii: ce trebuie sa stie si cum trebuie sa actioneze corect orice parinte)

– durere de cap

– dureri de corp

– dureri musculare

faringita

– pete albe pe faringe sau amigdale

– ganglioni umflati

– oboseala

– respiratie dificila

– eruptie cutanata

– ficat marit

– splina marita

Aceste simptome poat aparea la 4-6 saptamani de la contactarea virusului. Nu apar neaparat toate in acelasi timp.

E de retinut totusi ca marirea splinei si a ficatului nu sunt simptome atat de frecvente. Cei infectati incep sa se simta mai bine dupa 2-4 saptamani.

Mononucleoza: tratament

Mononucleoza nu are un tratament specific, ci se trateaza simptomele bolii. De exemplu, daca pacientul are febra, se trateaza cu antitermice. Poate primi si medicamente pentru durere in gat. E important sa se odihneasca si sa consume multe lichide.

IMPORTANT: Mononucleoza nu se trateaza cu antibiotice!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here