Febra la copii: ce trebuie sa stie si cum trebuie sa actioneze corect orice parinte

80873
Febra la copii

Febra la copii este motiv de ingrijorare pentru orice parinte, desi ea in sine nu e o boala. Febra este raspunsul organismului in lupta cu virusurile si bacteriile, insa cauzele pot fi mai multe. Nu o sa uit niciodata cand am vazut 40 pe termometru. Mi s-au inmuiat efectiv picioarele. Nu m-am pierdut totusi cu firea si am inceput sa aplic metodele stiute pentru a scadea febra copilului rapid.

Citeste si: Convulsiile febrile la copii: cand devin periculoase, ce urmari au si ce sa faci cand apar

Stiu perfect teoria –  ca la febra peste 39 se administreaza Novocalmin sau Alvotor, dar citisem atat de mult despre efectele negative si despre cum in unele tari algocalminul a fost interzis, incat am zis sa incerc mai intai celelalte metode. Asa ca am petrecut jumatate de noapte facand impachetari, alternand in zadar Panadol cu Nurofen, i-am facut chiar si baita. Febra se incapatana si nu scadea sub 39. Pana la urma mi-am facut curaj si i-am pus supozitor cu Novocalmin. Febra a scazut miraculos si nici nu a mai aparut a doua zi. Daca mi-a parut rau ca nu am facut asa de la inceput? Evident, pentru ca am supus copilul la un chin cateva ore, dar probabil ca si acum, daca as fi pusa in fata aceleiasi situatii, as incerca mai intai metodele mai soft.

Am vazut ca si cei de la Camera de Garda procedeaza asa. Cu bebe Edy am fost la Regina Maria Ponderas cu febra peste 39. Ma asteptam sa ii dea Novocalmin, insa nu: i-au pus un supozitor cu Paracetamol si i-au facut impachetari timp de o ora si ceva, pana cand febra a scazut sub 38 si de abia atunci ne-au trimis acasa.

Din ce cauza apare febra la copii?

Febra este rezultatul luptei organismului cu infectiile si, cel mai adesea, febra mare e provocata de infectiile virale. Si infectiile bacteriene pot cauza febra. Febra mai poate aparea si in urma administrarii unor medicamente, a vaccinurilor, a unei toxinfecii alimentare sau in urma unor alergii.

Alte cauze mai sunt eruptiile dentare (febra este mica), insolatie sau imbracamintea prea groasa.

Site-ul reginamaria.ro precizeaza ca febra la copii acuta (de durata redusa) e cel mai adesea cauzata de: infectiile respiratorii (determinate de un virus – raceala sau gripa), gastroenterita (infectia tractului digestiv provocata de un virus), anumite infectii bacteriene, de obicei ale urechii (otita medie),infectii ale tractului urinar, infectii sinusale, pneumonie.

Alte cauze mai putin frecvente  care provoaca febra pot fi: infectii bacteriene ale pielii (celulita), infectii ale articulatiilor (artrita septica), encefalita (infectia virala sau bacteriena a tesuturilor care acopera creierul), boala Kawasaki (o boala autoimuna a vaselor de sange), insolatia sau socul termic, bolile reumatice, reactia la anumite vaccinuri, reactia alergica la medicamente sau alimente.

Febra mare nu inseamna neaparat o boala grava: uneori afectiuni minore pot provoca o febra inalta, in vreme ce unele boli grave pot avea ca rezultat o febra moderata.

Care este temperatura normala a corpului si cand se considera ca avem febra

La copii, medlife.ro scrie ca temperatura normala este intre 36 si 38 de grade Celsius.

“Intrarectal temperatura normala a unui copil este de 37,5 grade Celsius, in vreme ce, masurata la nivelul axilei, temperatura normala va fi de 36,5 grade Celsius”, precizeaza aceeasi sursa, mentionand ca cea mai precisa metoda de masurare a temperaturii este cea intrarectala.

La copii mai mari, de peste 3-4 ani, se poate masura temperatura la nivelul urechii sau la nivelul axilei, nefiind recomandate termometrele care masoara temperatura la nivelul fruntii, deoarece nu sunt forte precise. Cu toate astea, noua ni s-a intamplat chiar la spital sa ni se masoare astfel temperatura. Cred ca la Matei Bals.

Cum clasifica specialistii febra, in functie de gravitate:

  • Subfebra: 37,5 – 38,5°C
  • Febra usoara: 38,5 – 38,8°C
  • Febra moderata: 38,9 – 39,4°C
  • Febra mare: >39,4°C

Medicii recomanda ca pana in 39 de grade Celsius, copilul sa fie tratat acasa, dar daca febra persista mai mult de trei zile, chiar daca e usoara sau moderata, este necesar controlul la specialist. Mai delicata este situatia bebelusilor sub trei luni, mai ales daca febra este peste 39. Acestia trebuie dusi la medic pentru evaluare.

“Bebelusul de pana la 3 luni trebuie vazut de medic daca prezinta febra de 38 grade Celsius si are simptome de raceala, varsa, e foarte agitat sau din contra, letargic. La varste de peste 3 luni, o temperatura de pana la 38,9 grade C necesita un consult daca sunt prezente si simptomele amintite mai sus sau daca temperatura depaseste 38,9 grade C, indiferent daca sunt simptome asociate. Temperatura poate fi luata cu un termometru digital de ureche sau, si mai bine, cu unul intrarectal”, scriu specialistii de la leapsadesanatate.ro, site-ul fondat de dr. Vasi Radulescu.

Simptome care pot sa insoteasca febra

Pe langa temperatura ridicata, copilul febril poate sa sufere de:

  • Moleseala
  • Stare de somnolenta
  • Inrosirea fetei
  • Frisoane
  • Transpiratie
  • Stari de voma
  • Irascibilitate
  • Lipsa apetitului
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Respiratie accelerate

Cum scadem febra la copii

Daca starea copilului este buna, nu este molesit, e activ, mananca si se hidrateaza, iar febra nu este una foarte mare, medicii recomanda sa se incerce alte variante de scadere a temperaturii inainte de a oferi copilului medicamente antipiretice (paracetamol, nurofen etc).

Impachetarile  sunt o metoda foarte buna pentru a scadea febra copilului. Chiar si la Camera de Garda se aplica aceasta metoda. Copilul dezbracat se infasora intr-un cearsaf sau prosop, inmuiat in prealabil in apa calduta si stors, de la subrat in jos. Cand prosopul se raceste, se reia procedura pana cand scade febra.

Baile cu apa calduta  sunt si ele o solutie pentru a combate febra.

Sosetele ude, inmuiate in apa calduta, apoi stoarse, pot ajuta si ele la reducerea febrei. Nu se inmoaie in alcool sau otet, doar in apa calda.

Copilul trebuie sa fie imbracat cat mai subtire si hidratat cum trebuie. Este esential sa bea apa atunci cand are febra.

Se dau medicamente antipiretice. Daca aceste metode nu functioneaza sau daca febra este mare, atunci puteti sa treceti la medicamentele antipiretice. “Febra la copilul care nu are alte boli asociate nu necesita neaparat un tratament medicamentos. Totusi, antipireticele (ibuprofen, acetaminofen) scad temperatura si ii imbunatatesc starea. Aceste medicamente insa nu au efect asupra infectiei sau a bolii care a provocat febra. Insa, in cazul in care copilul sufera de afectiuni cardiace, pulmonare, cerebrale, neurologice sau are un istoric de convulsii febrile, medicamentele antipiretice reduc impactul febrei inalte asupra organismului”, precizeaza reginamaria.ro.

“Mamica pediatru” Irina Costache scrie ca “Cea mai frecventa greseala a parintilor pare a fi SUBDOZAREA antitermicelor, din dorinta de a nu administra medicamente, care sunt de la inceput considerate toxice in general pentru copii. Este importanta doza CORECTA pentru a obtine un efect, altfel febra nu scade”.

Pediatra spune ca doza corecta se calculeaza astfel:

  • paracetamol solutie 120 mg/5ml (panadol)= greutatea copilului / 2 in ml  (impartita la 2) pe doza.
  • ibuprofen solutie 100 mg/ 5ml (nurofen)= greutatea copilului/ 3 in ml pe doza

“Exista si supozitoare care contin paracetamol 125mg echivaland aproximativ 5 ml sau 250 mg echivaland 10 ml, respectiv nurofen 60 mg sau 125 mg”, precizeaza medicul pediatru. Ulterior, pe cat posibil, dozele trebuie rarite: la 6 ore, apoi la 8, apoi la 12.

“Daca la jumatate de ora dupa administrarea unui antitermic febra nu a scazut, se mai astepta. In mod normal dupa o ora incepe sa scada temperatura, in acest interval se pot continua impachetarile hipotermizante. Daca la 2 ore dupa administrarea unuia dintre cele 2 produse febra creste si nu scade (creste alarmant 39 si mai mult) in conditii extreme si  CAT DE RAR posibil se poate utiliza algocalmin (de obicei sub forma de supozitoare de metamizol sodic de 300 mg)”, scrie Irina Costache.

E total interzisa frectia cu alcool.

Aspirina nu se administreaza copiilor si adolescentilor, deoarece poate provoaca sindromul Reye, o boala grava.

Febra si convulsiile febrile

Convulsiile febrile apar atunci cand creste brusc temperatura corpului, insa nu provoaca sechele pe termen lung. “Convulsiile sunt normale si nu au consecinte neurologice doar daca exista un singur episod si acesta nu dureaza mai mult de 15 minute”, scrie medlife.ro. In mod normal, acestea dureaza intre cateva secunde si 10 minute.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here