Tusea la copii este obositoare, stresanta, epuizanta si adesea ii ingrijoreaza pe parinti. Uneori mai mult decat este cazul. Tusea apare ca simptom al infectiilor cailor respiratorii, ea fiind prezenta cel mai adesea la debutul afectiunilor virale, dar si al celor de natura bacteriana sau alergica.
Tusea este impartita in doua mari categorii:
- tuse acuta: dureaza pana in 4 saptamani
- tuse cronica: cea care depaseste 4 saptamani, uneori chiar 8, in functie de regulile stabilite de fiecare tara
Tusea la copii: ne grabim sau nu sa o tratam?
Sa iti vezi copilul chinuit de tuse nu este un lucru usor de suportat, asa ca este de inteles de ce parintii incearca sa il scape pe cel mic cat mai repede de aceasta problema. Sunt chiar dezamagiti daca medicii nu le recomanda un sirop care sa calmeze tusea copilului. In ultima perioada insa s-au inmultit tot mai mult parerile conform carora nu trebuie sa ne grabim sa tratam tusea acuta, atunci cand ea nu este un simptom al unei boli grave, ci al unei viroze comune de sezon.
Sfatulmedicului.ro spune ca tusea, fiind doar un simptom al unei boli, “nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. In schimb, antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani si pot agrava jena respiratorie”.
Tusea la copii: de ce este bine sa o lasam sa se “desfasoare”
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC “Alessandrescu – Rusescu” si fondator al paginii de Facebook “Spitalul Virtual pentru copii”, explica tusea ca fiind “un act respirator modificat cu rol folositor – indeparteaza secretiile care merg catre plamani, eliminandu-le pana in gura (cu inghitire) sau chiar la exterior – tuse emetizanta (copilul vomita secretii mucoase sau mucopurulente dupa accesul de tuse).
Pe pagina sa de Facebook, dr. Mihai Craiu da ca exemplu faptul ca in Australia aproape jumatate din copiii care au mers la medic cu tuse ca simptom al unei infectiile nespecifice a nasului si gatului NU au primit niciun fel de tratament. Dr. Craiu citeaza un articol in care este apreciat drept negativ faptul ca restul copiilor cu tuse, care nu aveau nimic la plamani, au primit medicamente (siropuri de tuse, aerosoli etc).
“As fi extrem de incantat sa pot spune ca doar x% din copiii cu tuse acuta consultati in Romania primesc medicatii antitusive. Din pacate, in Romania aproape toti copiii cu tuse acuta premesc, inutil, aceste tratamente.
Ma refer la copilul cu forme usoare si medii de boala, cu tuse acuta si care merg acasa. Asta se intampla desi protocoalele internationale spun ca nu este indicat, iar la sugar este chiar periculos”, precizeaza Mihai Craiu.
Acesta continua: “Un coleg (dr. Ciprian Stanescu) spunea despre tuse ca functioneaza la copilul mic exact ca stergatoarele de parbriz cand ploua – cand cade apa de sus, dai drumul la stergatoare. Asa si cu tusea. Cand secretiile se scurg (1) si nu stii sa scapi de ele in mod voluntar este obligatoriu sa tusesti! Ca sa nu te imbolnavesti mai grav, la plamani. Mesajul de luat acasa – deseori tusea acuta, umeda (cu secretii) este BUNA. Trebuie ajutata si nu oprita cu „siropuri de tuse”.
Tusea la copii: aerosolii cu Flixotide – indicati sau nu?
Dr. Mihai Craiu spune ca nebulizarea cu Flixotide nu este recomandata in tuse, daca acel copil nu are astm. Acesta a precizat ca la Congresul ERS (European Respiratory Society) din 2018 s-a specificat ca “la ora actuala nu exista nici o dovada care sa sustina utilizarea steroizilor inhalatorii in tratamentul tusei trenante la copil. Nu se nebulizeaza Flixotide, sau orice alt steroid, la copilul care nu are astm, ci doar tuse cu durata mai mare”.
Tusea la copii: cauze posibile
Sfatul medicului.ro scrie ca tusea ar putea fi cauzata de:
– sinuzita acuta;
– alergiile;
– astmul;
– bronsiectaziile;
– bronsiolita (in special la copii mici);
– bronsita;
– astmul din copilarie;
– sinuzita cronica;
– raceala comuna;
– bronhopneumopatia obstructiva;
– crupul laringian;
– fibroza chistica;
– emfizemul;
– boala de reflux gastroesofagian;
– febra fanului;
– insuficienta cardiaca (congestiva);
– gripa;
– laringita;
– cancerul pulmonar;
– medicamente: inhibitorii enzimei de conversie;
– pneumonia;
– virusul scintial respirator (in special la copiii mici);
– tuberculoza;
– tusea convulsiva;
– scurgeri retronazale.
Tuse la copii: de cate feluri este, in functie de cum se manifesta
Tusea productiva
Reginamaria.ro scrie ca tusea productiva este un simptom intalnit in bolile bronsice sau pulmonare. “Este acea tuse “grasa”, cu mucus abundent, pe care copiii incearca sa-l elimine, insa datorita faptului ca nu au reflexul de expectoratie dezvoltat, inghit mucozitatile sau, uneori le varsa, rezultand acea tuse emetizanta”.
Tusea suieratoare
Acest tip de tuse apare in afectiunile respiratorii in care se produce o micsorare a calibrului conductelor cailor aeriene prin inflamatie. “Aerul circula prin caile respiratorii cu diametrul micsorat, respiratia devine dificila si este suieratoare (wheezing). Afectiunile respiratorii de cauza virala si alergica se manifesta cu acest gen de tuse, cea mai frecventa fiind bronsiolita”, precizeaza aceeasi sursa.
Tusea latratoare
Tusea latratoare este caracteristica laringitei acute, fiind insotita si de raguseala. Cand copilul inspira, se aude un zgomot profund, in piept. Copilul mic care prezinta laringita trebuie consultat de medic, fiind considerata o urgenta medicala.
Tusea nocturna
Tusea nocturna apare ca simptom al afectiunilor cailor respiratorii superioare, dar si al altor boli: rinite, sinuzite, adenoidite hipertrofice, reflux gastro-esofagian, astm.
Tusea uscata
Tusea uscata sau iritativa poate avea cauze infectioase sau alergice: de exemplu, faringitele virale sau infectiile cu ciuperci ale cailor respiratorii. Si astmul bronsic poate cauza tusea uscata.
Tusea la copii: cand trebuie sa te duci la medic
- daca tusea e insotita de febra mare
- daca tusea e violenta si debuteaza brusc
- daca cel mic prezinta stridor (un sunet ascutit, strident) cand inspira
- daca mucusul e cleios, urat mirositor, galben-verziu (semne de infectie bacteriana)
- tusea dureaza mai mult de doua saptamani
- daca scuipa sange
- daca exista dificultati la respiratie sau inghitire
Tusea la copii: cu ce o amelioram – sirop sau miere?
“Multe studii placebo-controlate privind eficienta diverselor medicamente de tuse administrate la copil au dovedit categoric un efect mediocru. Si care tine mai mult de PERCEPTIA parintelui decat de boala copilului. Adica acei parinti care au fost extrem de speriati de tusea copilului si care au dorit mai „aprig” o reteta de sirop de tuse sunt exact acei parinti care au raportat cea mai mare imbunatatire a bolii copilului la vizita de control. Indiferent ce au primit copiii la vizita initiala : placebo, antihistaminice sau antitusive”, a scris dr. Mihai Craiu pe Facebook.
Medicul pediatru spune ca “85% – aceasta este rata de copii care se amelioreaza cu siropuri de tuse placebo in cursul unei raceli obisnuite”.
Specialistul mai precizeaza ca singurele dovezi certe sunt ca “mierea merge mai bine pe tuse decat placebo si salbutamol (Ventolin) in ceea ce priveste reducerea duratei tusei” si ca “mierea are efect mai bun decat placebo, difenhidramina sau nici un tratament pe reducerea intensitatii tusei”.
Si eu folosesc mierea ca remediu cand cineva din familie tuseste. Ba chia mi-am facut un preparat miraculos, pe care il folosesc cand ne doare in gat sau tusim. Placebo sau nu, uneori am senzatia ca functioneaza. Daca vreti sa incercati si voi tratamentul naturist pentru combatarea tusei si a durerii in gat pe care il folosesc eu, iata-l:
Ingrediente:
- Miere cruda
- Turmeric /Curcuma
- Ghimbir
- Scortisoara
- Ardei Cayenne
- Zeama de lamaie
Le amestec intr-un borcanel si iau de mai multe ori pe zi. Desigur, cand il dau copiilor, scot ardeiul iute.
Cand m-am tratat de streptococul betahemolitic grup A, am adaugat amestecului si niste otet de mere (specialistii spun otet de cidru de mere, dar nu am gasit), iar separat am mancat 5 catei de usturoi pe zi si am luat si probiotice.
Cu ingredientele enumerate mai sus, mi-am facut o bautura destul de buna la gust, dar foarte picanta si aromata. Nu am avut cantitati foarte precise, dar am pus cam jumatate de lingura de scortisoara si de turmeric, o lingurita/doua de otet de mere, am rasnit cativa fulgi de ardei iute, doua lingurite de miere, zeama de la o lamaie. Ghimbir la ochi, dupa cat puteam eu tolera la gust (sa zicem o lingurita plina). Faceam amestecul asta de doua ori pe zi.
Daca nu va place gustul, puteti renunta la otetul de mere. Iar daca e prea picant, la ardei, insa ardeiul este foarte eficient in ameliorarea durerii din gat.
[…] faci niciun plan. Edy a tusit atat de rau toata noaptea, incat nu a putut dormi nici el, nici eu. A tusit pana a vomitat. S-a trezit pe la 7 cand a plecat Andrei la scoala, iar apoi am reusit sa il culc […]