„Ca anul asta, n-am vazut niciodata atatia copii sa vomite pe strada, cu parintii de mana”

6903

„Copilul meu inota in mare langa un caca! Cu ochii mei am vazut, in Navodari!”, povesteste Alina, vecina mea, care tocmai s-a intors dupa trei saptamani petrecute la noi la mare. (Aproape) Inevitabil, unul dintre baietii ei a facut enterocolita bacteriana – i-au depistat in scaun e.coli si campylobacter. A fost o saptamana de cosmar, petrecuta in camera, cu copilul cu febra 40, scaune moi in continuu si voma. Spitalele de pe litoral –  pline de astfel de cazuri!

Am mai vorbit noi de curand despre nebunia asta cu enterocolita la mare si, intr-adevar, se pare ca e mai mult realitate decat un mit. Ce-i drept, am si prietene care au fost cu copiii pe litoral si au avut noroc – nu au luat nimic de acolo. Alina nu a avut insa norocul asta…

Citeste si: Litoralul romanesc – plin de enterocolita. Mit sau realitate? Cate cazuri au fost semnalate

„Ca anul asta, nu am vazut niciodata atatia copii sa vomite pe strada cu parintii de mana. La farmaciile de pe plaja nu gaseai medicamente pentru voma, pentru diaree, foarte greu”.

A incercat sa se interneze cu cel mic, in varsta de doi ani, la un spital privat, insa i-au recomandat, daca se poate, sa ramana cu el in camera. „Am sunat la Medlife Constanta si mi-au spus ca deja sunt multi in camera, ca sunt foarte multe cazuri si ca daca starea lui nu e atat de grava, sa incerc sa il mai tin sa isi faca efectul medicamentele”.

Citeste si: Enterocolita la copii: cand este necesar antibioticul. Cum se transmite, ce simptome are si cum o tratam

Ca in apa marii exista e.coli nu mai este o noutate. Acum, nici Alina nu stie clar de unde a luat cel mic bacteriile, insa tot pe apa da vina. „Eu cred ca a luat bacteriile din apa, pentru ca mancare le dau doar ce gatesc eu. A inghitit apa. La 24 de ore, l-a apucat febra, voma, multe scaune. Bine, nu exclud sa fi luat de la vreun loc de joaca sau din alta parte, dar eu cred ca din apa marii”.

Febra la copii: ce trebuie sa stie si cum trebuie sa actioneze corect orice parinte

Alina a precizat ca pentru o forma atat de grava de enterocolita bacteriana a primit tratament de la medic doua antibiotice. „In prima faza am primit Sumetrolim la 12 ore, timp de 10 zile. Insa starea lui era grava in continuare, asa ca am primit si Normix 5 zile”.

Vezi si: Diareea la copii: cauze, simptome, tratament si regim

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here