Boala obrajilor palmuiti sau eritemul infectios: cauze, simptome si tratament

4392

Desi nu este la fel de cunoscuta la rujeola, varicela sau oreionul, boala obrajilor palmuiti face si ea parte din “bolile copilariei”. Mai exact, pe vremuri i se spunea “boala a cincea”, pentru ca era pe locul 5 intr-un tabel cu boli ale copilariei, intocmit de specialisti. Denumita in termeni de specialitate “eritem infectios”, boala obrajilor palmuiti este o afectiune destul de usoara, care, in multe cazuri, trece de la sine, chiar si fara un tratament specific. Se trateaza simptomele, care sunt asemanatoare cu ale unei raceli.

Citeste si: Nas infundat la copii. 10 solutii ca sa il scapi de muci pe cel mic

Ce este boala obrajilor palmuiti sau eritemul infectios?

Boala obrajilor palmuiti este raspandita de parvovirusul B19 si se manifesta prin aparitia unei eruptii rosiatice pe fata, de unde vine si numele ei. In unele cazuri, eruptia se extinde si pe trunchi si membre. In general se intalneste la copiii cu varste intre 5 si 14 ani, mai ales primavara si iarna. Totusi, poate eritemul infectios poate fi contactat si de adulti.

Ca multe alte viroze, boala obrajilor palmuiti se transmite prin secretiile din aer provenite in urma stranutului sau tusei, dar si prin sange.

Boala obrajilor palmuiti: cat esti contagios si ce sanse sunt sa te reimbolnavesti

Din pacate nu prea te poti feri de persoanele care au eritem infectios, pentru ca acestea sunt contagioase inainte de aparitia simptomelor. Cand apare acea rosata pe obraji, deja scade mult posibilitatea de a mai transmite boala. Perioada de incubatie a virusului este de 4-14 zile

Partea buna e ca odata ce ai contactat boala obrajilor palmuiti capeti imunitate si astfel pe viitor vei fi protejat de o alta infectie cu parvovirus B19.

Boala obrajilor palmuiti: simptome

Simptomele in cazul eritemului infectios pot fi confundate cu cele ale unor alte boli: febra, nas infundat, secretii nazale, durere de gat, dureri musculare sau de cap, oboseala. Specifica bolii este acea eruptie cutanata pe obraji, respectiv pe trunchi sau membre. Obrajii copilului sunt rosii, ca si cum cineva l-ar fi palmuit. Aceasta eruptie poate fi uneori insotita si de mancarime.

Citeste si: Febra la copii: ce trebuie sa stie si cum trebuie sa actioneze corect orice parinte

La adulti boala obrajilor palmuiti poate provoca si dureri articulare. In general, acestea dureaza 1-3 saptamani, dar sunt cazuri in care tin chiar si cateva luni. Dispar de la sine, fara alte urmari pe viitor.

Boala obrajilor palmuiti: tratament

In cazul eritemului infectios se trateaza simptomele: astfel, medicii prescriu medicamente pentru febra, mancarime sau dureri de articulatii. Fiind vorba de o boala raspandita de un virus, nu se trateaza cu antibiotice. Sunt foarte importante odihna si hidratarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here