Scoala privata sau de stat? Care e cea mai buna varianta pentru copilul tau

4680

Scoala privata sau de stat? –  este intrebarea pe care si-o pun din ce in ce mai multi parinti, in conditiile in care numarul scolilor private a crescut mult in ultimii ani, iar costurile sunt asemanatoare cu varianta scoala de stat, plus after school privat. Apoi, la scolile bune de stat numarul copiilor este de peste 30 in clasa, se invata in schimburi, iar uneori un curs tine mai putin pentru ca sala sa fie eliberata mai repede pentru schimbul urmator. Da, la Andrei, in clasa pregatitoare, cursurile dureaza in total 3 ore pe zi. Tot timpul se pleaca pe fuga din clasa. E un fel de armata. “Nu poti face performanta cu 34 de copii in clasa, in numai trei ore pe zi”, a recunoscut si invatatoarea.

Citeste si: Cele mai bune scoli din Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2019: TOP 100

In conditiile astea, recunosc ca am un regret ca nu l-am dat la o scoala privata. Dar sa tii doi copii in invatamantul privat nu e deloc usor din punct de vedere financiar. Bine, chiar si asa dam 950 de lei la after, plus un optional de engleza de vreo 120 de lei pe luna. Pff, unde sunt vremurile in care lasai copilul acasa, cu cheia de gat? 🙂 Glumesc, evident 🙂

Citeste si: Cele mai bune scoli private din Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2019

Am stat de vorba cu cateva prietene care au copiii la scoli private sau de stat si am incercat sa obtin un feedback cat mai relevant. Deci – scoala privata sau de stat?

Scoala privata sau de stat? “Motivele pentru care am ales scoala privata germana Hermann Oberth

“Fetita mea a urmat o gradinita cu profil german, iar in contextul asta in Bucuresti aveam vreo doua scoli de stat, ambele in centru. Eu locuiesc in nord, deci ar fi fost foarte greu de ajuns la Liceul Goethe. Un mare dezavantaj la scolile de stat e ca se invata in ture, e ca la fabrica. Se invata si de la 11, deci ar fi fost greu sa avem si before si after school.

Numarul de copii e mult mai mic la privat. La ei sunt 19 in clasa, la Goethe sunt 34-36 de copii. Au program pana la 16-17, au mesele asigurate, pranzul si cele doua gustari. Scoala Hermann Oberth are referinte foarte bune, se pune accent pe disciplina, se invata bine germana, la evaluarea nationala au fost rezultate foarte bune. E cea mai buna scoala cu profil german, care are si un pret rezonabil. Mai este o scoala privata cu profil german, Deutsche Schulle, unde preturile sunt exorbitante, probabil pentru familii care sunt exrem de prospere. Am incredere in cadrele didactice, proprietarii scolii sunt fost profesori, tot ce inseamna echipa de profesori si invatatori este foarte faina. Scoala e aproape de noi”, spune Mihaela, mamica unei fetite in clasa pregatitoare la Scoala Germana Hermann Oberth. Taxa la scoala germana Hermann Oberth este de circa 4000 de lei pe luna.

Scoala privata sau de stat? “Motivele pentru care am ales scoala privata Planeta Copiilor, din Militari”

“Noi am ales scoala privata pentru ca nu am incredere in invatamantul din Chiajna, acolo unde locuim. Scolile din Militari cu programul in multe schimburi si lipsa unui after de stat care sa avantajeze programul parintilor bugetari ( 8.00-16.00 plus o ora si ceva deplasare) ne-a facut sa ne orientam catre o scoala privata. Costurile sunt la fel ca scoala de stat cu after privat (noi platim 1500 de lei pe luna).

M-a speriat gandul ca un sofer de microbuz de after ( care nu stiu daca a dormit bine aseara, a baut sau nu, are probleme in familie si nu se poate concentra la volan) imi va deplasa copilul din punctul A in punctul B, fara ca noi sa avem control. Exclus varianta sa ii luam telefon copilului de la 6 ani sa ne anunte ca e bine.

Scoala privata incepe cu mic dejun, ore de la 8.30 la 12.20,  gustare de fructe, pranz, program de somn la clasa pregătitoare,  gustare la trezire si activitati de after. Inot inclus. O las la 7.45 si o iau dupa ora 17.00.

Sunt putini in clasa si doamna învățătoare are timp sa se ocupe de fiecare in parte

Singurul risc identificat pana acum este sa nu fim mintiti si sa fie laudati copiii de toti banii si sa avem un soc la gimnaziu. Dar pentru asta sunt evaluari nationale la care sper sa ne dam seama de nivelul de pregatire”, spune mamica unei fetite care a ales invatamantul privat, la scoala Planeta Copiilor. Planeta copiilor are si invatamant gimnazial.

Scoala privata sau de stat? “Motivele pentru care am ales Scoala Romano-Finlandeza

Tudor a fost la o gradinita privata, frumoasa, calda, cu copii putini (8-9 in grupa) si o educatoare care mi-au placut mult. Chiar si asa, a plans in primele doua luni in fiecare dimineata. Si atunci ideea de scoala ma ingrozea, ma gandeam cat de multe clase sunt, cat de multi elevi in fiecare clasa. O sa fie “safe”? Cine supravegheaza atatia copii? Si atunci am inceput sa ma gandesc la o scoala privata pentru ca am vrut sa ii fac trecerea mai usoara.N-am cautat prea mult, pentru ca mi-a placut Scoala Finalandeza din prima: clasele micute, cu copii putini, in fiecare clasa cate un “colt de lectura” (sau odihna – ni s-a spus zambind in prezentarea la care am fost in vara) cu perne primitoare si carti frumoase, daca simteau nevoia sa se retraga, cu invatare prin joc, cu accent pus pe ideea de echipa si comunitate vs competivitate, samd.

Ce pot sa spun ca imi place cel mai mult, acum, dupa 5 ani, in abordarea lor, este ca privesc copilul ca pe un tot, nu doar ca pe un robotel care trebuie sa acumuleze informatii si atat. Sunt incurajati sa fie creativi, sa gandeasca si sa se exprime liber (prin clasa a II-a mi-aduc aminte ca Tudor a fost in audienta la directoare si era foarte amuzat ca a fost servit cu ceai de doamna de la secretariat, cat a asteptat. Dincolo de amuzamentul lui, ii simteam bucuria ca fost ascultat si mai mult, tratat cu respect, ca un om mare)”, spune Luiza. La Scoala Finlandeza taxele sunt de 1600 de lei pe luna la program scurt si de 2200 de lei, program lung. Spre deosebire de alte scoli private care au doar ciclul primar, Scoala Finlandeza are si gimnaziu si liceu.

Scoala privata sau de stat? “Am ales scoala de stat ca sa stiu adevarata valoare a copilului”

 Desi si-ar fi permis sa isi tina copilul in invatamantul privat, Alina a ales o scoala de stat cotata bine.

“Am ales scoala de stat in primul rand datorita invatatoarei, de care stiam dinainte ca e buna profesional. Mi-a placut foarte mult si ca om. Un alt motiv pentru care am ales scoala de stat este ca are un program care i se potriveste baiatului, avand in vedere ca el face sport de performanta si il duc de trei ori pe saptamana la karting. Il pot lua la ora 11. In plus, am vrut sa am o imagine reala a ceea ce poate copilul si nu a ceea ce mi se spune. In mare stii adevarata valoare a lui. Eu il pregatesc pentru viata, nu pentru a sta intr-un glob de sticla, atunci am vrut sa aiba contact cu copii din diferite medii.

Apoi, liceele importante din Romania sunt de stat, putine bune sunt private, si atunci mi s-a parut mai usor sa se adapteze intr-un sistem de stat dupa terminarea scolii. Oricum, planul e ca in clasa a 5-a sa il mut la scoala gimnaziala din cadrul liceului. Depinde de copil, ce I se potriveste, la scoala lui Radu sunt copii care plang, care nu se pot adapta, pentru ca vin de la privat, unde au facut ce au vrut”, spune Alina.

Si Andreea a fost la un pas sa isi dea fetita la o scoala privata, insa pana la urma a ales una de stat, aproape de casa. “Financiar era ok – costa 2000 de lei pana la ora 16, cu pranz inclus. Insa nu mi-a placut ca aveau doar invatamant primar si nu era clar ce acreditare au – nu mi-ar fi placut ca in clasa a patra fetita sa dea examene ca sa treaca la stat. Apoi, aveau si o comunicare foarte proasta, nu m-au lasat sa vizitez scoala. Erau 26 in clasa, deci nu foarte putini”.

Vezi si:  Taxele scolilor private din București. Pretul pe an la principalele scoli gimnaziale particulare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here