Cosmarul oricarui parinte: sa aiba copilul umilit de colegi, la scoala. Bullyingul, un fenomen care trebuie oprit

2286

Multa lume s-a bucurat in momentul in care bullyingul in scoli a fost interzis prin lege. Foarte bine, de apreciat initiativa, insa, din pacate, legea asta nu ajuta la nimic daca profesorii si parintii nu fac ceva in sensul asta. Daca se permit in continuare actiuni de genul bullying, iar conducerea scolilor musamalizeaza totul… se poate ajunge la situatii grave. In continuare exista agresori si victime in randul elevilor, iar ceea ce s-a intamplat in cazul fetitei lui Laurette, modelul, demonstreaza cat de departe pot merge lucrurile, daca nu se iau masuri.

In cazul in care v-a scapat stirea asta ieri, Laurette, o vedeta mondena din Romania, a postat pe pagina ei de Facebook o fotografie cu dantura sparta a fiicei sale, insotita de un mesaj cat se poate de clar: fetita ei a fost agresata in nenumarate randuri de un coleg, care intr-un final i-a spart si dintii.

O sa redau o parte din mesajul ei aici.

Toata copilaria mea, si mai apoi adolescenta au fost umbrite de rautatile colegilor de scoala legate de culoarea pielii mele. Am sperat ca odata cu trecerea la democratie, cu eliberarea de sechelele comuniste, cu deschiderea catre Vest, cu evolutia sociala, aceste lucruri vor disparea. Discriminarea rasiala in Europa anului 2019 pare scenariu de film.

Din pacate, copila mea traieste acelasi scenariu pe care si eu l-am suportat cand aveam varsta ei. Pentru ca este de culoare. Pentru ca scoala in care invata NU ia masuri. Pentru ca parintii copiilor care o jignesc si o fac zi de zi iau asta ca pe o normalitate. Pentru ca violenta este, practic, una din materiile care se “ preda” cu brio in scolile din Romania. Joi , fetitei mele i-a fost sparta dantura de catre un coleg care nu e la primul incident de genul acesta.

Bullyingul repetat la care este supusa Serena de catre acest copil a fost tolerat de scoala, plangerile mele ai fost considerate “rasfat tv”. Astazi ma vad nevoita sa cer public doamnei ministru a Invatamantului sa ne faca dreptate. Da, suntem de culoare. Dar asta nu ne face neoameni. Copilul meu este un copil educat crescut cu mult sacrificiu de o mama singura .Copilul meu nu trebuie batut, scuipat, batjocorit doar pentru ca are o alta culoare a pielii. Sunt o mama singura si lupt nu doar cu un sistem indiferent, ci si cu o mentalitate extrem de primitiva. Scoala nu face nimic pentru a mi proteja fetita. Pentru ca daca ar fi facut, nu ajungeam in situatia de a o aduce acasa mutilata de acelasi coleg care in timp a mai lovit o de nenumarate ori”, a scris Laurette pe Facebook.

Romania este pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste bullyingul in scoli

Din pacate, cazul fetitei lui Laurette nu este izolat. Si bullyingul nu tine numai de culoarea pielii, evident. In urma unui studiu s-a aflat ca 82% din situatiile de bullying au loc in şcoli.

In România, 1 din 3 copii a fost umilit in fata colegilor

Evident, postarea lui Laurette a starnit o multime de reactii, cum era si firesc. Mame revoltate, care au trecut prin acelasi lucru cu copiii lor.

Si Adriana Bahmuteanu i-a raspuns la postare. “Ingrozitor! Si baiatul meu a fost victima violentei la scoala, am facut reclamatii, plangeri penale, dar nu s-a rezolvat nimic. In cele din urma i-am mutat de acolo. Cred ar trebui sa faci si tu o plangere la politie, ceea ce i s-a intamplat Serenei e din cauza ca invatatoarele ii lasa nesupravegheati”.

Citeste si: Copiii agresivi, cauze si solutii: ce pot face parintii pentru a-i calma pe cei mici. Sfaturile psihologului Diana Dumitriu

Copiii „de culoare”, victmele bullyingului in Romania

“Si fiica mea este mulatra. Si noi am patimit enorm de mult in generala. O scuipau, ii spuneau cioara, tiganca, nigga, o trageau de par, ii aruncau toate pe jos, ii calcau in picioare penarul. Si profesorii rasisti o tratau diferit de ceilalti, caci era mulatra. Acum a intrat la liceu primul an si sunt altfel de elevi”, a scris o mamica ce a trecut printr-o situatie similara.

“Si noi am inceput sa avem aceleasi probleme, insa ma gandesc serios sa ne mutam din Romania din nou. I se spune ca are par urat, etc, el fiind la gradinita… Ce sa mai spun cand va incepe scoala”, scrie si mamica unui baietel “de culoare”.

1 din 4 copii este umilit in mod repetat la scoala. Cine e de vina?

Asta arata un studiu efectuat de Salvati Copiii in 2016.  1 din 6 copii era batut in mod repetat, iar 1 din 5 copii umilea un alt copil la școala. Acelasi studiu arata ca  trei din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi.

Multi cred ca vina principala este a parintilor. “In primul rind este vina parintilor. Pana la scoala sunt cei 6 sau 7 ani de acasa. Daca parintii nu ii educa corect si ii lasa sa faca ce vor, sau si mai trist ii incurajeaza sa se poarte urat cu colegii de clasa, de scoala, invatatoarea nu va reusi nimic”, a comentat o mamica.

“Bullyingul in scolile din Romania este in continua crestere! Copiii buni si sensibili care raman marcati pe viata astazi, devin adultii cu probleme de maine!”, mai scrie cineva.

“Si eu am baietelul la aceeasi scoala cu fiica ta si aceeasi problema o avem. Desi este un copil bland, pe care l-am invatat (din păcate) sa nu raspunda cu violenta la violenta, este agresat de anumiti copii, iar cadrele didactice se pare ca trec cu vederea. Dar nu voi mai ramane „calma”, cum spun profesorii, si voi merge mai departe. Sunt sigura ca mai sunt copii cu aceeasi problema in aceasta scoala si ar trebui sa ne unim, poate asa se vor lua masuri”, a scris o alta mamica ca replica la postarea lui Laurette.

Citeste si: 11 lucruri care ma ingrijoreaza odata cu inceperea scolii

Consecintele bullyingului, devastatoare pentru copii

”Consecintele psihologice in randul copiilor victime ale bullying-ului sunt devastatatoare: depresie, ideatie suicidara, concept de sine negativ, anxietate, vinovatie, retragere sociala etc. Totodata, consecintele negative afecteaza nu doar sanatatea mintala a victimelor, ci si rezultatele academice, precum si motivatia de a merge la scoala si de a invata”, subliniaza Asociatia.

De asemenea, ONG-ul Salvati Copiii spune ca si „copiii agresori sunt expusi la riscuri mari de a manifesta, ca adolescenti si tineri, comportament antisocial si delincvent, dar si la implicarea in comiterea de infractiuni cu caracter penal, ca adulti”, scrie hotnews.ro, citand studiul publicat de Salvati Copiii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here