Pentru familia noastra, vacanta de vara in Grecia a devenit o traditie. Doar cand am fost insarcinata cu al doilea copil am ratat-o, insa in ultimii 7 ani de acolo imi iau doza de energie. Cu o singura exceptie, cand am fost in Halkidiki, mergem de fiecare data in Thassos, criteriul de selectie fiind ca este aproape. Ambii copii s-au balacit in apele turcoaz ale grecilor inca de la 10 luni si gandul ca anul asta e posibil sa nu ajungem acolo m-a panicat un pic 🙂 Dar imediat cum s-a dat drumul la granite si am primit unda verde pentru Grecia, am si facut rezervare. Asa ca in problematicul an 2020 am stat in Thassos 9 zile, incepand de pe 4 iulie.
Am prins fix perioada in care au anuntat ca inchid granitele, cu toate astea am trecut pe la Mazaka / Nymphaea
La inceput de iulie, conditiile de calatorie se schimbau de la o zi la alta. Am prins perioada in care nu era nevoie sa iti faci test din tara, insa puteai fi testat aleatoriu la Promachonas.
Cu cateva zile de plecarea noastra de pe 4 iulie, grecii au anuntat ca pastreaza un singur punct de trecere deschis, cel de la Kulata- Promachonas. Cu toate astea, sute de romani treceau linistiti pe la Makaza / Nymphaea, fara teste si cozi de kilometri, cum se intampla in partea cealalta. Am urmarit non stop noutatile legate de trecerea prin Makaza pe Forum Thassos, pe Fcebook, unde zeci de oameni faceau update in timp real – spuneau ca au trecut fara probleme, cat au stat la coada, ce documente li s-au cerut… Asa ca ne-am facut si noi curaj sa o luam pe acolo. N-are rost sa mai zic ca tot drumul am stat stresati, dar pana la urma am trecut. La vreo doua zile dupa asta, vama chiar a fost inchisa.
Pe feribot, inghesuiala maxima
Legat de coronavirus, pe toata perioada vacantei din Grecia m-am simtit in siguranta, cu o singura exceptie – inghesuiala de pe feribot. Incercasera ei sa faca cumva ca oamenii sa se aseze un loc da, doua nu, dar a iesit un haos, pentru ca era un soare infernal si toata lumea cauta umbra. Iar ei nu asigurasera niciun pic de umbra. Unii cu masca, altii fara masca… Ma rog, asta a fost singurul moment in care m-am temut sa nu se fi intamplat ceva, dar a fost ok.
La restaurante am mancat numai pe terasa, chelnerii purtau un fel de viziere care le acopereau gura si nasul, in supermarket era un miracol daca mai intalneam o alta persoana. La pensiune mai era o singura familie avea accesul prin acelasi loc, insa cu care nu ne-am intalnit niciodata.
Unde ne-am cazat in Thassos: Vista al Mar, Skala Potamia
Noi pana acum am stat numai in Skala Potamia in Thassos, pe motiv ca ai tot ce iti trebuie aproape, iar cand ai copii mici asta e important. Dar daca mai ajung anii urmatori in Thassos (sper toootusi sa mai schimb) , as vrea sa incerc si altceva, mai putin popular.
Vista al Mar este o pensiune cu preturi peste media din Thassos, dar profita ca are oarecum o pozitie buna – e aproape de plaja (ma rog, pentru cine vrea sa stea fix pe plaja aia din Skala Potamia, nu chiar prima mea alegere), de magazine etc. Pentru un apartament foarte spatios si curat, cu doua camere, doua balcoane, fara nicio masa, am platit 100 de euro pe noapte. Dezavantajul aici e ca am stat la vila de la strada si am auzit juma’ de noapte zgomotele facute de scutere (e un centru de inchiriat chiar acolo).
Ce locuri noi am vazut fata de datile trecute
Poate va imaginati ca daca am fost de X ori in Thassos, am vazut tot ce se poate. Gresit 🙂 Cred ca n-am vazut nici jumate, pentru ca atunci cand ai copii mici nu esti asa de mobil cum iti doresti tu. Plus ca somnul ala de pranz al copiilor te incurca tare cand vrei sa calatoresti. Dar vara asta am reusit sa vedem cateva locuri in care nu ajunsesem pana acum.
Pachis Beach, plaja fara valuri, mult cautata de parinti pentru copii 🙂
„Stie cineva o plaja fara valuri?” – intrebarea asta era pusa pe Forum Thassos aproape in fiecare zi. Am prins o saptamana cu o mare agitata si era un pic mai complicat sa stai in apa, mai ales cu Edy, de 3 ani. Raspunsul era cel mai adesea „Pachis Beach”. Desi e una dintre cele mai populare plaje din statiune, nu ajunsesem pana acum. Am fost foarte placut surprinsa: nisip fin, intrarea in apa superba, culoarea minunata si, cel mai important, fara valuri :))
Am mancat intr-o seara si la restaurantul de acolo de pe plaja si ne-a placut foarte mult.
Citeste si: Plajele din Thassos de care m-am indragostit: unde gasesti cele mai frumoase locuri de pe insula
La Skala, poate cea mai „cocheta” plaja din Thassos
Desi multi cand merg pe o insula cauta plaje cu un look mai salbatic sau exotic, sa zicem, plaja La Skala merita o vizita. Oamenii de acolo chiar s-au straduit sa faca ceva frumos. Ok, este mega ultra aranjata, un pic aglomerata, nu iti da linistea aia pe care o cauti pe plajele grecesti, insa eu zic ca merita bifata. Este cool si fancy, de fite cum s-ar zice, dar e ok sa petreci cateva ore acolo. Nu prea e genul unde sa mergi cu copii, dar nah… unde si cu cine sa ii lasi? :)) Apa nu e atat de mica la mal, se adanceste un pic mai repede, insa nici aici nu sunt valuri. Platesti o suma la intrare (10 sau 20 de euro), din care poti sa iti comanzi ulterior de mancare, de baut. E foarte ok.
La Skala Beach, Thassos
Dupa ce mergi la plajele astea fancy, Pachis si Skala, plajele din statiune nu ti se mai par asa frumoase 🙂 Noi eram destul de multumiti de Paralia Nouveau Beach din Skala Potamia – aproape, intrare buna in apa, munte spectaculos in spate…, dar pe urma parca nu ne mai multumea 🙂
Am inchiriat o masina de teren si am urcat pe muntele Ipsario
Pentru ca nu am vrut sa ne chinuim masina (si nici nu era recomandat!), am inchiriat o zi un Suzuki Jimny ca sa urcam pe Ipsario. Toata gasca – noi 2, copiii si buni. Acum, uitandu-ma in urma, sincer, n-as mai face asta 🙂 Drumul e luuung, anevoios, plictisitor… mai bine astepti un pic sa creasca copiii si faci drumetia pana in varf. Daaaaar… privelistea din varful Muntelui Ipsario este WOW! Impresionanta. In drum spre Ipsario am vazut si o cascada (Maries), nimic wow, dar ceva sa mai treaca timpul 😉
Citeste si: Cand e cel mai bine sa mergi in Grecia: care sunt cele mai bune luni de plaja
La intoarcere ne-am oprit in Potos sa mancam la mult laudata terasa Irene, unde serveste cea mai cunoscuta romanca din Thassos – Otilia 🙂 Omorul de pe lume, masa langa masa, agitatie… am prins cu greu o masa la intrare, mai izolata de restul, a fost ok pana la urma. Am luat faimosul platou cu fructe de mare, pe care l-am mancat aproape tot singura, pentru ca nimeni din familia mea nu apreciaza fructele de mare 🙂
In seara in care am avut masina inchiriata, am lasat copiii cu buni si noi am facut o excursie cu Jimny-ul pana la Vathy Beach. A fost superb – am prins apusul pe o plaja pustie, cu o apa fantastica si linistita. Pacat ca in spate e santier 🙁 Se construieste un hotel chiar acolo pe plaja, deci probabil plaja va deveni privata.
Plaja Vathy, Thassos
Dupa o balaceala scurta la Vathy, am bifat si Marble Beach – apusese soarele, nu mai era nimeni acolo.
Am mers in satul montan Kazaviti
La recomandarea colegei mele Raluca, am dat o fuga, ca sa zic asa, intr-o seara pana in Kazaviti. Este draguta o plimbare pe acolo si sa iei masa la terasa de langa copacul urias din centrul satului. De la copac, te poti pierde juma’ de ora pe stradute in sus.
Kazaviti, Thassos
Ce facem de fiecare data in Thassos
Miel rotisat
E pacat sa ajungi in Thassos si sa nu mananci din mielul lor rotisat. Din pacate, anul asta nu am mai ajuns in Theologos, acolo unde e THE BEST, insa am mancat o varianta aproape satisfacatoare in centru la Panagia.
Citeste si: Obiective turistice Thassos: Theologos, un satuc plin de farmec, in inima insulei
Patiseria din Skala Potamia / Panagia
Nu ratam nici baclavalele delicioase de la patiseria din Skala Potamia, care e practic aceeasi ca cea din centrul Panagiei. De acolo ne luam si cafeaua in fiecare dimineata si o beam pe terasa, la noi la cazare. Doamne, ce dor imi e de diminetile alea cu miros de capuccino, placinte cu branza si gogosi, cu aer curat si cu semetul Ipsario in fata noastra.
Plimbare in Panagia
Nu am ratat nici plimbarea pe strazile cochete din Panagia, unde copiii au fost incantati de zecile de pisicute intalnite pe drum.
Paradise Beach
Pentru ca imi place mie in mod deosebit, in fiecare an trebuie sa bifam si o zi de plaja la Paradise Beach. It’s a must. De data asta am fost de doua ori.
Plaja salbatica de la Aliki
Am inteles ca anul asta a fost cam dezastru pe plaja Aliki, in sensul ca e un restaurant acolo specializat in tepe de zile mari, insa noi am preferat cateva ore la plaja de langa, unde e situl arheologic si multa vegetatie in apa. Neaparat cu papuci.
Am mancat la Gatos in Skala Potamia
De mancat, de cele mai multe ori am facut-o la un restaurant din statiunea unde eram cazati – Gatos, din Skala Potamia. Se numeste asa pentru ca iti dau tarcoale la masa o multime de pisici. Noi il preferam pentru ca era fix pe plaja, iar unele mese erau chiar pe nisip.
Restaurant Gatos, Skala Potamia
Speram sa se joace copiii pe acolo pe plaja pana venea mancarea, dar… n-ai sa vezi! „Mai dureeaaaza muuult?” , „Cat mai e?”, „Mi-e foooameee!”, „Vreau sa vinaaa!”. Si mancarea era super ok si proaspata.