Fazele cresterii copiilor mici. Momentele despre care parintii cred ca vor dura o vesnicie

575

Loveste, nu imparte jucariile, nu vrea la gradi? Nu-ti face griji: sunt doar faze trecatoare!

Uneori ne facem atatea griji din cauza copiilor, fara sa ne dam seama, de fapt, ca nu avem chiar asa motive de ingrijorare. Dar cand copilul face crize de fiecare data cand iese in parc ca vrea jucariile altuia, ti se pare ca ai o problema adevarata 🙂 Sau cand iti spune educatoarea ca iar a batut toti colegii de clasa.

Am trecut prin toate si uite ca, la 4 ani jumate, Andrei nu este un bataus, nu e un copil care sa vorbeasca urat sau care face crize cand vede ceva ce noi nu ii putem cumpara pe loc.

Iata etapele prin care am trecut cu copilul si care, la momentul respectiv, ne-au ingrijorat (mai mult sau mai putin):

1. Nu se joaca impreuna cu alti copii

Spre norcul lui, Andrei are o gasca de prieteni cu care isi petrece timpul inca de cand avea 6-7 luni. Dar pana la 2 ani s-au jucat mai mult separat decat impreuna. Degeaba incercam noi sa ii imprietenim, tot singuri isi vedeau de treaba. Iar cand au inceput sa se joace impreuna, inevitabil se certau si se bateau. Acum, la 4-5-6 ani, se joaca frumos si nu mai e nevoie de noi sa stam pe capul lor.

2. Nu imparte jucariile

Cu totii am trecut prin momentele acelea jenante din parc cand copilul nu vrea sa dea nicio jucarie. Nici la schimb. Sub nicio forma. Nimic. Chiar daca celalalt copil se tavaleste pe jos, isi smulge hainele de pe el si plange siroaie. Degeaba incerci tu sa il convingi. Iar daca ii iei jucaria de mila celuilalt copil, in 5 minute va fi si al tau la fel de plans si nervos.

3. Plange cand vede ceva ce isi doreste

Pana acum vreun an, de fiecare data cand mergem in parc la Mogosoaia, se lasa cu mega urlete cand treceam pe langa tarabele alea care vand te-miri-ce. Daca vedea vreo masinuta de vanzare, incepea circul. Nu mai puteam sa il linistim si plecam acasa. Acum intelege ca nu putem cumpara chiar tot ce vedem cu ochii.

4. Loveste

Asta cu lovitul a fost una dintre cele mai neplacute si ingrijoratoare etape. Mi-era rusine cand imi zicea educatoarea ca iar a batut pe nu-stiu-cine. Mai ne tragea chiar si noua cate o palma. Chiar ne faceam griji si incercam sa gasim solutii. A trecut de la sine. Nu e un copil violent, desi ii plac luptele 🙂

5. Vorbeste urat

A trecut si prin etapa cuvintelor urate, cand abia le descoperise. Era micut si tare se bucura cand zicea “cac@t” si toti colegii lui de la gradi se prapadeau de ras. Acum stie ca nu e frumos sa vorbesti asa.

6. Nu vrea sa doarma la pranz

Vai, cat ne-am stresat din cauza asta! Am povestit AICI toate metodele pe care le-am incercat sa doarma. Degeaba. Pana nu i-a trecut lui faza asta, nici ca a dormit.

7. Nu vrea sa ia medicamente

Doamne, cat ne chinuiam cand era mic sa ii dam medicamente. Ditamai circul sa ii dau un Panadol, un Nurofen sau un sirop de tuse. Cand vedeam lista cu medicamente de la pediatru, ne lua cu lesin ca stiam ce ne asteapta acasa. Acum ia fara problem siropurile. Mai are probleme doar cu aerosolii.

8. Nu vrea sa mearga la gradinita

Am trecut si prin etapa asta. Si culmea, nu la inceput. Ci dupa vreo 2 ani. I s-a pus lui pata ca nu mai vrea la gradinita. Si plangea de ti se rupea sufletul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here