Anca Iordache este o mamica indragostita de carti, care vrea sa le insufle dragostea pentru lectura si celor doua fetite ale sale, dar nu numai. In 2014 a lansat libraria online mami-citeste.ro, unde comercializeaza carti pentru copii, parinti si educatori, audiobook-uri si CD-uri pentru copii, jocuri si jucarii educative.
Absolventa de “Litere” si masteranda in Franta, Anca a trait toata viata printre carti: “In timpul vacantelor de vara, devoram cate o carte pe zi, inca de pe la 8-9 ani”. “O librarie era visul meu de multa vreme”, spune Anca Iordache.
Cum a luat nastere conceptul “mami-citeste.ro”?
Fetita mai mare avea aproape 3 ani si stiam din propria experienta cum este sa cauti si sa gasesti foarte greu carti pentru copii mici, la inceput textile, apoi cartonate, cu imagini reale, de calitate, apoi cu text scurt pe pagina.
Mai stiam si ca din ce in ce mai putini parinti insufla copiilor dragostea fata de carti si ca, in tumultul vietii pe care o avem toti, adesea cartile sunt eliminate sau reduse la cartile obligatorii de la scoala.
O librarie era visul meu de multa vreme, asa ca mi-am luat inima in dinti si am inceput sa cercetez piata, sa vad ce si unde se gaseste in domeniu, care ar fi concurenta si cu ce as putea veni eu nou. Am „desenat” proiectul librariei online cateva luni, apoi am inceput sa il pun in practica.
Am dorit sa fie un proiect fara un model anume, diferit de ceea ce exista pe piata si care sa raspunda unei nevoi concrete a parintilor: gasirea de carti de calitate care sa ii ajute sa apropie copiii de lectura si de carti de la varste foarte mici. Conceptul magazinului urmeaza sa fie extins in mediul offline, prin actiuni de popularizare a lecturii in general si a lecturii in familie, in mod special.
Cine este in spatele mami-citeste.ro?
Eu, Anca, o mama a doua fetite zglobii de 3 si 7 ani, care iubeste cartile de cand se stie. In timpul vacantelor de vara, devoram cate o carte pe zi, inca de pe la 8-9 ani.
Am fost dusa la biblioteca de mica de catre parinti. Ador mirosul de rafturi cu carti. Mi-am dus la randul meu fetitele de foarte mici in librarii si la biblioteca.
Sunt din Medgidia, am absolvit liceul teoretic din oras, sectia limbi straine, apoi am plecat la Iasi unde am urmat Facultatea de Litere. De la Iasi am plecat in Franta la un DESS / master aplicat in domeniul comunicarii-media. Din 2004 sunt in Bucuresti, unde am urmat un master de management de proiect la SNSPA. In domeniul antreprenorial invat facand si documentandu-ma permanent, merg la seminarii si cursuri, dar nu atat de des cat as dori.
Ce faceai inainte de a lansa acest proiect?
Inainte sa deschid libraria, eram coordonatoarea activitatilor educative dintr-o fundatie, activitati care cuprindeau cursuri si evenimente dedicate copiilor intre 3 si 12 ani.
Mi-am inceput activitatea profesionala in domeniul editorial, in studentie, iar dupa ce am venit la Bucuresti am intrat in organizarea de evenimente, pe posturi de BTL si apoi PR, unde am activat timp de 10 ani.
Care este cel mai frumos aspect, dar si cel mai dificil legat de activitatea ta?
Cel mai frumos aspect este faptul ca pot sa fiu aproape de fetitele mele acum, cand au cea mai mare nevoie, in prima copilarie. Inainte sa se nasca ele, am lucrat multa vreme fara un program fix, adica stiam cand plecam la birou, dar era relativ cand ma intorceam acasa.
O data cu venirea primei fetitei pe lume, in 2011, mi-am dat seama ca trebuie neaparat sa schimb ceva in domeniul profesional. Copiii au nevoie de parinti pentru o dezvoltare armonioasa si echilibrata. Acum, fetita mai mare este clasa pregatitoare, la pranz vine acasa, cea mica este grupa mica la gradinita, vine acasa la ora 17.00.
Ma ocup si de ele, si de magazin, lucrez cand sunt ele la scoala si la gradinita si cand dorm. Fac parte cu mandrie din categoria work at home moms 🙂
Cel mai dificil aspect legat de activitatea mea este ca, deocamdata, nu pot pune in valoare la maximum potentialul librariei. Dar sunt increzatoare ca va veni si acel moment 🙂
Poti sa ne recomanzi 5 carti educative pentru copii care se regasesc pe site-ul tau?
– “Copacul stramb” – o carte noua, care ne invata ca sa fii unic este un lucru cu totul special, de care trebuie sa te bucuri;
– colectia de carti scrise de psihologul Catherine Dolto despre emotii si sentimente;
– colectia de 6 enciclopedii inedite “Lanterna magica” care abordeaza teme ca: animale existente in prezent si disparute, corpul uman, cerul si spatiul;
– cartile lui Eric Carle – “Omida mancacioasa”, “Gargarita morocanoasa”, “Mesajul secret” (nou aparuta);
– “100 de activitati pentru intelegerea emotiilor copilului tau” – un set de 100 de jetoane grupate in 4 categorii care reflecta cele 4 emotii principale: tristetea, frica, mania si bucuria.
Care sunt cele mai apreciate / cumparate carti de povesti pentru cei mici?
Copiii si parintii apreciaza mult seriile, cartile scrise de acelasi autor sau care au suficiente aspecte comune astfel incat sa fie incluse intr-o serie. Astfel, la capitoul povesti avem cateva serii foarte cautate de prietenii librariei:
– seria “Cartea magica a povestilor”: “Cenusareasa”, “Heidi”, “Frumoasa si Bestia”, “Peter Pan”, “Vrajitorul in Oz”, “Scufita Rosie” – format mare, imagini atragatoare si text adaptat pentru copiii de gradinita.
– seria “Povesti cu zane”: “Pinocchio”, “Printesa si broscoiul”, “Peter Pan”, “Cenusareasa”, “Cei trei purcelusi”, “Frumoasa din padurea adormita” – format decupat, cu stante, cu text scurt si ilustratii graitoare;
– seria cu familia Soricel: “O zi de iarna cu familia Soricel”, “Micul dejun cu familia Soricel”, “O casa noua pentru familia Soricel – format mare, coperta cartonata, ilustratii superbe, text interesant si in care copiii si parintii se regasesc;
– cartile cu Nasturel: “Nasturel” si “Buzunarul lui Nasturel” – format mare, coperta cartonata, ilustratii emotionante, text pe intelesul micutilor de gradinita, cu rol educativ;
– cartile cu Gruffalo: “Gruffalo” si “Puiul lui Gruffalo” – format mare, coperta cartonata, ilustratii mari, atragatoare, text in versuri, adaptat intrelegerii micutilor de 3-7 ani;
– cartile de povesti “sezoniere”, adica de Craciun si de Paste – cu text emotionant, de familie, si ilustratii atragatoare, de calitate, gen “Mos Craciun” a lui Mauri Kuunas sau “Ninsoarea din vis” de Eric Carle.
Ce “comori” nedescoperite inca zac la tine pe site? Niste sugestii de lectura pentru copii…
Am inaugurat de curand in librarie un “raft” dedicat cartilor de educatie financiara pentru copii – acest aspect al educatiei financiare este lasat cam la voia intamplarii in familiile din Romania, tocmai pentru ca nici noi nu am beneficiat de aceste cunostinte la momentul potrivit.
De pe acest “raft” va recomand cartea de povesti “Maruntila si Bancnotila”, mini-enciclopedia “Banii” si cartea de introducere in domeniul financiar pentru copiii de gradinita si scoala primara “Prima mea carte de educatie financiara”.
Care sunt cartile preferate / povestile preferate ale fetitelor tale?
Fetele sunt implicate activ in noile achizitii: citim, testam, experimentam impreuna mare parte din ce aducem in librarie. Ilinca, fetita mai mare de 7 ani, prefera enciclopediile si cartile cu experimente, iar Irina, fetita mai mica de 3 ani, sta cu orele prin mini-depozitul de acasa si rasfoieste cartile cu ilustratii, cu povesti si poezii.
In aceasta perioada, la culcare, Ilinca prefera seria de carti cu Erus, iar Irina celebra si indragita serie cu Bobita si Buburuza.
Ce gen de carti prefera sa comande mamicile din Romania pentru copiii lor?
Mamicile care cumpara carti de la noi aleg cartile de povesti si pe cele de activitati, care vin in completarea activitatilor celor mici de la scoala sau gradinita, dar foarte cautate sunt si “primele carti”, cum le numim noi, adica acele carti-jucarie care se adreseaza micutilor de pana in 3 ani: cartile lui Eric Carle, seria Bobita si Buburuza, carti si pliante ilustrate, cu text putin, in versuri sau proza, si ilustratii graitoare.
Ce gasim pe mami-citeste.ro in afara de carti?
In afara de cartile pentru copii, libraria cuprinde si o selectie interesanta de carti pentru parinti si educatori, jocuri si jucarii educative din lemn si nu numai, materiale Montessori, audiobook-uri si CD-uri cu muzica pentru copii.