Cu copilul la Camera de Garda de la Matei Bals, o experienta dezamagitoare

4270

Cum de ce ti-e frica nu scapi, bebe a facut pana la urma mana-gura-picior. Dupa ce primisem cu o zi inainte un diagnostic gresit de la Regina Maria Ponderas – faringita acuta in loc de mana-gura-picior, am mers la pomul laudat – Camera de Garda de la Matei Bals. Unde sa gasesti medici mai priceputi si mai expeimentati pe infectioase decat acolo, nu?! Sigur sunt, dar nu pe tura noastra 🙁

Nu exista triaj! Enterocolite, mana-gura-picior, streptococi – toti la un loc

V-am mai marturisit ca in 5 ani de zile am fost la Urgente numai la Regina Maria, iar acolo am intrat intotdeauna destul de repede. Cand Andrei a avut scarlatina, deci o boala foarte contagioasa, l-au bagat singur intr-un cabinet, cat timp a asteptat rezultatul testului rapid de streptococ.

La Matei Bals toti copiii, indiferent de boala, stau in acelasi loc. La inregistrare am spus ca bebe de 10 luni are febra (atunci nu avea, pentru ca ii dadusem nurofen) si o eruptie pe corp, insa nu s-a uitat nimeni la el. Putea sa aiba rujeloa si sa o imprastie tuturor copiilor de pe hol, dar se pare ca asta nu interesa pe nimeni.

Am asteptat doua ore, dupa 5-6 copii veniti inaintea noastra, in conditiile in care consultau trei medici

Am ajuns la Camera de Garda de la Matei Bals sambata dupa amiaza, in jurul orei 4, si pe hol erau in jur de 5-6 copii. Asistentele de la receptie ne-au spus ca sunt trei medici care consulta, deci ne asteptam sa scapam destul de repede. “Daca veneati acum o ora, era puhoi”, a spus o doamna de la receptie, care m-a “invitat” sa ma duc sa ma plimb pe afara in cazul in care m-am plictisit. Nu i-a placut intrebarea mea legata de cati medici sunt de garda la Pediatrie.

Desi erau 3 medici (ma rog, una dintre doctorite a disparut la un moment dat), timpul parca statea in loc. Intr-o singura ora intrase un copil. Maxim 2. Pana sa intram si noi nu intelegeam de ce se misca atat de greu.

La 10 luni, bebe este nerabdator, nu vrea sa stea intr-un singur loc, nu are stare, asa ca timp de o ora jumate, doua, ne-am plimbat non stop pe holuri si prin curtea spitalului.

Medic de garda lipsit de experienta

Am venit la Matei Bals pentru ca am auzit ca sunt cei mai buni medici pe infectioase, ceea ce, probabil, este adevarat. Doar ca noi am prins o tanara mai fara experienta, care, sa zic asa, isi facea mana pe noi. Mai precis mana-gura-picior 🙂 Nah, nu-i panica, cumva trebuie sa invete si ea.

L-a consultat pe bebe pe un pat pe a carui lenjerie s-au perindat toti copiii. Peste lenjerie nu aveau sul din acela de hartie, care se schimba dupa fiecare consultatie.

Domnisoara medic rezident s-a uitat la bubitele lui extinse pe tot corpul (nu era o eruptie chiar tipica mana-gura-picior) si nu sunt sigura ca si-ar fi dat seama ce boala este daca nu i-am fi spus noi ce banuim ca e. Noi banuiam ca e  mana-gura-picior pentru ca auzisem ca e un fel de epidemie pe la mare, dar nu numai, si se anuntasera si cateva cazuri la gradinita la Andrei.

S-a uitat in gatul lui bebe si a spus ca “e un pic rosu”, dupa ce, cu o zi inainte, doctorita de la Ponderas ne spusese ca gatul lui este extrem de rosu, cu vezicule.

Medicul rezident s-a dus sa ceara si parerea unei colege mai experimentate, pentru un diagnostic sigur. Am asteptat vreo 15 minute singuri in cabinet pana cand au venit amandoua. Noua doctorita  l-a examinat si ea inca o data pe bebe si a confirmat gatul foarte rosu si plin de vezicule, precum si diagnosticul de mana-gura-picior.

Data fiind varsta lui bebe si cat de extinsa era eruptia, precum si faptul ca nu prea manca, ne-au recomandat sa ne internam, insa am refuzat, pentru ca nu aveau rezerva libera si ne era frica sa nu luam „altceva” din spital.

Am semnat o hartie ca sa ne lase sa plecam si am declarat ca ne vom intoarce rapid daca starea copilului se inrautateste. Din fericire, in seara aia bebe a reusit sa manance ceva, a baut si apa, chiar si un pic de suc de mere si starea lui de spirit s-a schimbat.

Dar despre cum am experimentat noi boala gura-mana-picior, cum a evoluat ea, ce eruptie atipica a avut, o sa va povestesc intr-o postare viitoare, cand se va face bebe bine. Acum au inceput sa se retraga, in a cincea zi de la eruptie. In a patra zi deja unele se mai estompasera.

Matei Bals, singurul spital care interneaza copii cu boli infectioase cu eruptie pe piele

Revenind la Matei Bals, am aflat ca este singurul spital din Bucuresti unde sunt acceptati pentru internare copiii cu boli infectioase cu eruptie pe piele, gen varicela, rujeola, mana-gura-picior etc. „Puteti sa incercati si la un alt spital, dar tot la noi o sa va trimita. Nici la privat nu va primeste sa va internati cu mana-gura-picior”, ne-a spus una dintre doctorite. Deci orice alt spital am fi ales tot la ei ne-ar fi trimis.

Per ansamblu, doctoritele s-au purtat ok, ne-au explicat care sunt riscurile in cazul unui bebelus care are mana-gura-picior, insa am fost dezamagita de lipsa triajului, de diagnosticul incert al primei doctorite, de timpul lung de asteptare si de lenjeria aia pe care stau toti copiii la consultatie. Chiar asa scump o fi sulul ala de hartie? 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here