Vara lui mana-gura-picior. Cum se manifesta boala si ce sanse sunt sa capeti imunitate

8132

Mana-gura-picior este o afectiune virala, cauzata de obicei de enterovirusuri, deci nu se trateaza cu antibiotic. Insa uneori medicii mai prescriu si antibiotic, pentru ca bubitele sa nu se suprainfecteze. Debuteaza cu febra mare si poate fi confundata cu gripa, inainte de eruptia de pe piele. Bubitele apar, dupa cum ii spune si denumirea, in special in gura, pe maini si picioare. Cele din gura sunt problematice, pentru ca sunt extrem de dureroase si copiii refuza mancarea.

CITESTE SI: Mana-gura-picior: experienta noastra, la 10 luni, cu boala copilariei

Va mai aduceti aminte cum in iarna era panica generala cu gripa si mamicilor le era frica sa isi scoata copiii din casa? Adio distractie la locurile de joaca, pa mall-urilor si altor locuri aglomerate. Mai mult, li se recomanda parintilor sa nu isi aduca copiii bolnavi la Urgente decat daca este ceva foarte grav. Stiu ca si eu am evitat sa merg in Ponderas pentru o laringita a lui bebe de frica gripei. Din fericire a trecut repede, fara probleme.

Ei bine, si vara vine cu problemele ei. Am scapat de muci, tuse, laringite si gripe, dar dam de enterocolite.

Vara lui 2018 mi se pare ca este vara lui mana-gura-picior. Pe toate grupurile de mamici numai despre asta se vorbeste. La mare e plin de mana-gura-picior. In Bucuresti la fel. La gradinita au fost semnalate cateva cazuri. Panica.

Ma gandeam sa il tin pe Andrei acasa, ca sa nu ia boala si ca cu cumva sa ii aduca si lui bebe. Dar oricum a fost expus si nici nu il pot tine intr-un glob de cristal. E vara, iesim in diverse locuri, intram in contact cu alti copii, mergem la cumparaturi, la zile de nastere.
Sa va spun sincer, pana acum 4-5 ani nici macar nu am auzit de boala mana-gura- picior. Nu stiu cand, cum si de unde a mai aparut si asta!

Pe la 2 ani, Andrei a avut o stomatita aftoasa – gura plina de afte! – si nu mai voia sa manance nimic. A durat o saptamana si a fost un cosmar. Ma tot gandesc daca nu a fost, de fapt, boala asta si noi nu am observat bubitele de pe talpi sau palme. Pot fi si niste pete mai micute, nu neaparat basicute , deci posibil sa le fi ignorat daca nu erau multe si nu il deranjau. Am fost atunci la medic, insa diagnosticul a fost stomatita aftoasa. Oricum, vad pe grupuri cum se plang mamicile ca medicii nu prea reusesc sa diagnosticheze din prima afectiunea asta. O mamica spunea ca a fost la Urgente la Constanta si nu au stiut ce are copilul, iar la Matei Bals si-au dat seama imediat. Deci conteaza mult medicul, experienta…

Simptome mana-gura-picior

“Boala are o perioada de incubatie de circa 3-6 zile, dupa care debuteaza cu febra scazuta, stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, gat rosu, dificultate in alimentare, uneori cu ganglioni mariti si diaree. Manifestarile sunt mai severe la copii fata de adulti. La nivelul cavitatii bucale apar vezicule pe fond eritematos, dureroase, care se rup usor, lasand suprafata denudata; aceeasi leziuni se pot regasi in jurul gurii. Pe palme si talpi apar pete rosii, uneori dureroase, pe care se dezvolta vezicule cu o tenta de gri care dispar in 7-10 zile fara a lasa cicatrici”, scrie csid.ro.

Din fericire, bubitele nu lasa semne. 

Odata cu inaintarea in varsta, copiii au sanse mari sa nu mai contacteze boala.

Teoretic, poti capata si imunitate odata ce ai facut boala, insa depinde de virusul care a provocat-o. 

“Desi apare mai ales la copii, boala gura-mana-picior nu este neaparat o boala a copilariei. Poate aparea la orice varsta si poate avea tablouri clinice diferite. Boala este provocata de virusul Coxsackie, iar manifestarile sunt diferite, in functie de tulpina virusului contactat. De obicei, la copil sunt mai blande, se vindeca mai repede, dar pot face alte infectii cu Coxsackie, uneori chiar cu aceeasi tulpina. Exista si posibilitatea de a ramane cu imunitate de lunga durata, dupa un episod de boala”, a spus pentru totuldespremame.ro dr. Dr. Anca Cochino, Medic Specialist Pediatrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here