Roseola Infantum – cum se manifesta si cum o recunosti. Experienta noastra cu boala copilariei

668

Roseola Infantum face parte tot din categoria bolilor copilariei. Denumita si exanthema subitum / eritem subit, roseola infantum este cel mai des intalnita la copiii intre 6 luni si 2 ani.

Din fericire pana acum boala asta ne-a sarit, insa a avut-o unul dintre vecinii nostri, la un an si jumatate. Mamica lui ne-a povestit cum s-a manifestat boala la cel mic si cat de greu le-a fost medicilor sa puna diagnosticul.

Simptome roseola infantum

Roseola este provocata de doi virusi care fac parte din familia de virusi de herpes (HHV-66, humanherpes virus). Debuteaza cu febra mare, care, de obicei, tine cel putin trei zile.

“Boala a debutat cu febra mare, 39- 40. La inceput fara niciun alt simptom. La cateva zile de paracetamol alternat cu nurofen au aparut si niste scaune mai moi. Ulterior unul dintre medicii consultati ne-au spus ca, cel mai posibil, au fost cauzate de cele doua antitermice luate mult timp, la 4 ore”, a povestit mamica.

Roseola Infantum – diagnostic greu de stabilit

Pentru ca cel mai adesea debuteaza ca o raceala / viroza comuna, multi medici nu isi dau seama despre ce e vorba. Am patit-o si eu cu Edy, cand a avut mana-gura-picior. Pediatrul de la Camera de Garda ne-a spus atunci ca ar avea faringita acuta.

“Pediatrul pe care l-am consultat prima oara a stabilit ca ar fi vorba de o enterocolita. Personal, mi s-a parut un pic ciudat, pentru ca cel mic manca, bea…Medicul ne-a dat tratament cu antibiotic. Dupa trei zile a disparut febra, insa starea generala nu s-a imbunatatit”, a povestit mamica.

Nici a doua vizita la pediatru nu au elucidat misterul febrei celui mic. “Am fost la inca un control la care ni s-a spus ca este o viroza respiratorie si ne-a dat tot tratament cu antibiotic”.

Medicii isi dau seama despre ce e vorba de abia dupa aparitia eruptiei pe corp

Mamica si-a dat seama ca este vorba despre roseola infantum de abia dupa aparitia bubitelor pe corp.

“Dupa alte doua zile au inceput sa apara pe corp niste pete foarte decolorate, trebuia sa te uiti la lumina zilei ca sa le vezi. Fara mancarimi. De abia atunci mi-am dat seama ca este roseola infantum. Am vorbit cu o prietena care avea un bebelus cu acelasi simptome. Era un fel de epidemie de roseola in Bucuresti in perioada aia. Ma bucur ca nu am ascultat pediatrul si nu i-am dat antibiotic, pentru ca este chiar contraindicate in roseola”, a spus mamica.

Bubitele au disparut de la sine in doua zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here