„Greseli” pe care le-am facut cu primul copil si pe care nu as vrea sa le mai repet cu al doilea

84764

Omul din greseli invata, iar eu nu fac exceptie. E adevarat ca uneori ne regasim in ipostaza de a repeta greselile din trecut, insa sper ca de data asta sa am mai multa minte. Ma gandeam zilele trecute ca acum, la al doilea copil, as vrea sa demonstrez ca am invatat ceva din experienta de patru ani ca mama, dar nu sunt singura ca voi reusi 🙂

Deocamdata am o lista cu trei lucruri (as putea sa le numesc chiar „greseli”) pe care as vrea sa le elimin (pe cat se poate) din „programul” lui Edy:

1.Aerosolii cu dexametazona si adrenalina

Desi am un teanc de retete de la medici pediatri cu recomandarea de a face aerosoli cu dexametazona si adrenalina, in ultima perioada tot mai multi specialisti sustin ca ar trebui sa renuntam la nebulizarea acestor substante. Efectiv dexametazona nu a fost conceputa pentru a fi folosita in nebulizator, iar adrenalina este aparent foarte periculoasa si ar trebui facuta numai sub supraveghere medicala. Am bifat laringite si bronsiolite, toate „vindecate” cu aceste medicamente recomandate de medici. In ultimul an, ce-i drept, pe retele apar in loc de dexametazona si adrenalina, FLIXOTIDE SI VENTOLIN, special concepute pentru aerosoli. Dar orice mamica cu copil mic stie ca trebuie sa treci prin chinurile iadului ca sa faci rost de Flixotide. E aproape de negasit. Un mister. Toti medicii il recomanda, dar nu se gaseste nicaieri.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” si profesor la UMF „Carol Davila” din Bucuresti, a atras de mai multe ori atentia asupra pericolului folosirii dexametazonei in nebulizator, pe pagina sa de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii„.

NIMENI IN LUME nu utilizeaza la copil nebulizarea dexametazonei din fiola de uz injectabil.

Sa detaliez cu date concrete – in Franta nu se administreaza (mi-au confirmat numerosi medici. Sora mea, urgentist pediatru in Paris la Spitalul Kremlin-Bicetre, a ras cu lacrimi de aceasta „inventie mioritica”). Nici in Belgia (poate confirma bunul meu prieten, dr. Mihai Iordachescu – un exceptional pediatru cu expertiza in bolile respiratorii!). Nici in Olanda, unde am fost in stagiu 3 luni, nici in Danemarca (am intrebat in urma cu ceva vreme pe profesorul Hans Bisgaard, unul dintre cei mai importanti pneumologi pediatri din lume), nici in UK, nici in SUA la Johns Hopkins.

CONCLUZIA? Una singura. Aceasta practica este o pura si nefericita inventie romaneasca, inutila si potential daunatoare. Faptul ca este inca prescrisa frecvent arata „rezistenta” unui sistem usor anchilozat in fata realitatilor. #STOPdexametazonaAEROSOLI”, a scris Dr. Craiu pe Spitalul Virtual pentru Copii.

„Sa luam o fiola in mana – scrie mare pe ea “de uz im/iv”. Adica injectabil.
Dexametazona este excelenta in afectiuni cu o componenta inflamatorie. Functioneaza si in unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generala (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu in nebulizari! „, mai precizeaza dr. Craiu pe Facebook.

2.Gradinita de la 2 ani

Andrei s-a acomodat foarte rapid la gradinita. I-a placut din prima. Dar nu asta e problema. Stiti cum e sa va vedeti copilul cu ba cu febra, ba apatic, ba cu laringita, ba cu pneumonie… o data la trei saptamani? Ti se rupe sufletul! Primul an de colectivitate este un cosmar. Mi-a parut rau ca l-am dat de la doi ani, cred ca ar fi fost mai bine daca ar fi intrat in colectivitate un an mai tarziu. Nu ca s-ar fi imbolnavit mai putin. Am prieteni care si-au dat copiii la gradinita la trei ani si s-au imbolnavit la fel de des ca Andrei. Dar parca altfel duci pe picioare o raceala cand esti un pic mai mare…

Citeste si:

Gradinita in primul an – cosmarul oricarui parinte

Copilul racit si parintele terminat psihic. Cum treci peste virozele celui mic

3.Expunerea la tehnologie la o varsta prea mica

O perioada extrem de dificila a fost cea in care i-am facut „cunostinta” lui Andrei cu tableta si cu Spiderman. Spiderman, care in benzile desenate este un tip ok, care nu promoveaza violenta, pe youtube e un „taranus bataus” in costum mulat, care ii umple de sange pe adversari. Si apoi mai e si Hulk care arunca cu masini si face ravagii. Ce sa invete Andrei de la indivizii astia dubiosi? Ce vede la ei. Adica sa se bata si sa arunce cu masinutele. Cel mai inspirat moment a fost cel in care i-am ascuns tableta. A trecut un an jumate de atunci. Va trebui probabil sa il imprietenim din nou cu ea, ca suntem totusi in 2017 si nu putem evita tehnologia. Insa voi alege cu mai mare grija lucrurile la care sa se uite.

CITESTE SI:

Efectele tabletei, smartphone-ului si tv-ului asupra copiilor. La cate ore ar trebui limitat accesul lor la ele (sfatul psihologului Diana Dumitriu)

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here