Tusea seaca la copii: ce solutii rapide avem

95101

Tuseste din cinci in cinci secunde si are ochii rosii si obositi de la atata tusit. Tuseste pana vomita. Tuseste si iar tuseste inainte de somn si nici chip sa adoarma. Noapte alba. Cu siguranta ati bifat si voi toate variantele de mai sus.

Tusea seaca si iritanta nu iarta niciun copil. Desi suntem constienti ca trece intr-o zi, doua, cand probabil va fi inlocuita de o tuse productiva, incercam sa gasim pe loc remedii care o opreasca sau macar sa o mai calmeze.

Potrivit sfatulmedicului.ro, “tusea se amelioreaza in timp, de la sine, fara sa necesite vreun tratament”.

“Tusea uscata (seaca sau iritativa este cauzata de o infectie a tractului respirator superior (nas si gat), cum ar fi raceala sau gripa. De obicei, acest tip de tuse se accentueaza noaptea sau daca persoana afectata petrece mult timp intr-o incapere incalzita. Totodata, tusea uscata poate fi si un semn de debut al unei infectii de tract respirator inferior: bronsiolita – inflamatia cailor respiratorii inferioare, pneumonie – inflamatia tesutului pulmonar”, precizeaza aceeasi sursa.

In ultimul an, si eu am incercat sa las tusea copilului sa treaca de la sine. I-am mai dat din cand in cand cate un sirop sau zeama de ridiche cu miere, insa stiti si voi cum functioneaza “leacurile” astea… Cu rabdare, lasam tusea sa isi faca de cap, si ulterior trece. Insa nu intotdeauna functioneaza asa.

Cand era mai mic, tusea era in cele mai multe cazuri semnalul vreunei infectii respiratorii.

Mai intai luam la rand toate leacurile babesti si remediile naturiste pentru a calma tusea seaca: miere cu lamaie, zeama de ridiche cu miere, ceai de musetel cu miere, sirop de tise, acadele de tuse, lapte cu miere. Dar ce facem cand nimic nu functioneaza, copilul nu se poate opri din tusit si mai si vomita, pe deasupra?

In situatia asta a fost, de curand, o prietena, care a ajuns cu fetita la Urgente. Tusea atat de rau, in continuu, si vomita. Ce tratament a primit? Pentru a calma rapid tusea seaca si iritativa, in spital i s-au facut aerosoli cu adrenalina si o injectie cu dexametazona.

Pentru acasa i s-a prescris un tratament cu aerosoli cu adrenalina. Sunt multi medici care sunt total impotriva administrarii adrenalinei acasa sub forma de aerosoli, insa sunt si destui care recomanda aceasta solutie. Si noi am avut mai multe retele cu aerosoli cu adrenalina. Pediatrii la care am fost sustin ca un tratament facut corect, cu o doza potrivita, stabilita de medic, nu este periculos. L-am folosit cand am primit diagnosticul laringita, bronsiolita sau pneumonie interstitiala. Parerile sunt impartite, asa ca cel mai bine luati aceasta decizie impreuna cu pediatrul copiilor vostri.

Dr. Mihai Craiu, care informeaza parintii pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, trage un semnal de alarma asupra fenomenului nebulizarii adrenalinei acasa.

“1. Care sunt bolile la care se recomanda nebulizarea de adrenalina la domiciliu?

RASPUNS – absolut niciun pacient NU trebuie sa primeasca recomandare de nebulizare de adrenalina la domiciliu pentru nici o prezumtie de diagnostic.

2. Este contraindicata nebulizarea de adrenalina in TOATE cazurile?

RASPUNS – Evident nu. Daca un copil a fost vazut de medic (NU PRIN TELEFON sau alt mijloc de comunicare moderna) si are o boala care se preteaza la administrarea de adrenalina, acesta ar putea primi. Adica in:

A. Laringita acuta forma cu stridor de repaus conform Protocolului National

B. Bronsiolita acuta forma medie-severa conform aceluiasi Protocol National

PRECIZARE – Ambele cazuri presupun intai consult minutios, apoi o proba terapeutica (adica administrare de adrenalina in Compartimentul de Urgente sau Cabinet, sub monitorizare), apoi DUPA obtinerea unui consimtamant informat al parintelui (teoretic toti acesti copii de mai sus ar trebui internati, dar in unele cazuri speciale nu se poate…), este decisa continuarea medicatiei cu adrenalina nebulizata la domiciliu.

Aceasta ar trebui sa fie EXCEPTIA!! Regula este ca adrenalina nebulizata se face doar la spital/cabinet, deoarece pot exista efecte adverse importante sau ACESTE boli pot sa se agraveze foarte rapid.

Mesaj de luat acasa – Adrenalina nebulizata este o optiune terapeutica foarte buna, in boli grave. Nu se va face niciodata fara a fi cunoscut modul in care pacientul tolereaza medicatia inhalatorie si doza prescrisa. Deci se poate face dupa ce au fost administrate primele doze la spital si nu in raceli „banale”, precizeaza dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here