Corpul femeii dupa nastere. Ce modificari apar si cate dintre noi au norocul sa ramana ca inainte

3353

Sarcina lasa urme pe corpul celor mai multe femei. Unele reversibile, altele nu. Sunt si femei mai norocoase, care dupa sarcina arata la fel ca inainte sa nasca, poate chiar mai bine. Nu e insa vorba numai de look, de kilograme in plus, de vergeturi. Apar mai multe modificari… In ceea ce priveste partea fizica, cine isi da interesul, depune efort, merge la sala, la saloane etc, poate sa isi revina la forma de dinainte.

Iata cateva aspecte care se modifica in corpul femeii dupa nastere. Unele dintre ele m-au afectat si pe mine, altele nu:

1. Kilograme in plus

Cu cate kilograme ramai dupa nastere depinde foarte mult si de alimentatia din timpul sarcinii. Recunosc, eu, a doua oara, nu m-am abtinut de la nimic. Am mancat destul de mult si m-am ingrasat vreo 20 kg. Prima oara am luat 17, insa le-am dat jos fara absolut niciun efort. Si acum am reusit sa dau cea mai mare parte din ele, insa greu, la un moment dat cu o dieta destul de restrictiva. Am ramas insa cu vreo 5-6 kg, pe care nu reusesc sa le dau jos din cauza stilului meu de viata din momentul asta. Nu am timp si nici chef sa stau sa imi gatesc, asa ca mananc ce se gaseste in frigider, de la ciorbele si tocanitele facute de mama la unt pe paine, croissante, pizza si alte porcarii. Sunt obosita, stresata, noaptea nu dorm si mi-e greu sa ma apuc de dieta. Ce sa mai zic, la gasit scuze sunt prima 🙂

Vezi si: Cum sa nu ne ingrasam (prea tare) in sarcina. Sfaturi de la Mihaela Posea, medic specialist in nutritie

2. Vergeturi

E destul de demoralizant pentru o femeie sa isi vada abdomenul brazdat de vergeturi. Din fericire, de asta am scapat, dar nu pentru ca as fi folosit cine-stie-ce creme pentru vergeturi. Cred ca pur si simplu asa s-a intamplat, tine de pielea fiecareia dintre noi. Am vorbit recent cu o prietena care este PR la o clinica de dermoatologie si am rugat-o sa imi spuna sincer daca vergeturile pot fi vindecate cu noile tehnologii. Raspunsul este da si nu. Depinde de cum reactioneaza pielea fiecarei femei la tratamentul respectiv. Nu e vorba de tratament cu creme, ci de un aparat special, desigur. Mi-a spus ca primele rezultate se vad abia dupa un an de la procedura si ca la unele femei vergeturile dispar, la altele nu. Mi-a povestit despre o mamica care si-a facut pe jumatate de abdomen, ca test. Se pare ca rezultatele in cazul ei au fost spectaculoase, insa a recunoscut ca nu intotdeauna se intampla asa.

3. Displazie abdominala

In timpul sarcinii, muschii abdominali se departeaza, insa, in majoritatea cazurilor, acestia isi revin dupa nastere. Insa nu la toate femeile. Separarea muschilor abdominali se numeste displazie abdominala si, pe langa problema medicala in sine, este si o problema de ordin estetic. Femeile care sufera de disastasis recti / displazie abdominala, raman cu un “colacel” inestetic. Practic, nu mai poti scapa de burta. Exista si aici solutii, cum ar fi interventia chirurgicala sau exercitii pentru apropierea muschilor abdominali. Dar cine reuseste sa se tina de exercitii? 🙂 Eu am facut displazie abdominala dupa prima sarcina. Acum imi intra cam un deget si jumatate intre muschii abdominali. Am facut o perioada niste exercitii, dar din lipsa de timp si chef, m-am lasat de ele.

Vezi si: Exercitii pentru diastaza abdominala. Miscarile care sper sa imi salveze abdomenul

4. Par cazut

Multe femei sufera din punctul asta de vedere. Mai ales dupa nastere. Si sincer, nu prea am auzit de solutii care chiar sa functioneze, fiind o problema mai degraba hormonala. Eu nu am sesizat mari schimbari in ceea ce priveste starea parului meu in timpul sarcinii si dupa nastere. In schimb, acum, la un an si o luna, mi se regenereaza parul si este, sincer, un cosmar 🙂 Imi creste in smocuri pe la frunte si nu il mai pot prinde in coada de cal sau in coc in varful capului pentru ca arata horror. Sincer, nu stiu ce sa ii fac :))

5. Masele cariate

Multe femei insarcinate sau proaspete mamici au probleme dentare in timpul sarcinii sau dupa. La prima sarcina, am suferit de gingivita, iar dupa a doua nastere mi s-au stricat patru masele din cauza lipsei de calciu si a vitaminei D. M-a costat o mica avere sa rezolv situatia, iar acum iau suplimente de calciu si vitamina D, pentru a preintampina si alte probleme de genul asta.

Vezi si: Probleme dentare in sarcina si dupa nastere. Ce am patit din cauza deficitului de calciu si vitamina D

6. Sani lasati

Vrem, nu vrem, alaptatul cam afecteaza felul in care arata sanii nostri. Ca sa nu mai zic de partea psihologica. Te obisnuiesti cu ei mari, tari, fermi, frumosi – asa cum sunt cat alaptezi, iar apoi… fleosc. Ai mei, fiind mici din start, nu au fost afectati cine-stie-ce, dar… oricum! Nici ca inainte nu mai sunt.

7. Picioare marite

Ma suna disperata o prietena zilele trecute: “Doina, tie ti s-au marit picioarele dupa sarcina? Spune-mi, te rog, ca isi revin! Ce fac cu toti pantofii?”  Si eu am patit-o, dar, in mare, si-au cam revenit. Ce-i drept, in primele 4-5 luni, ma incapeau foarte putine incaltari, insa, usor, usor, piciorul a revenit la marimea initiala. Poate, totusi, cu o jumatate de jumar mai mare. Acum, cred ca depinde si de fiecare – la unele femei nu isi mai revine deloc.

Vezi si: 7 lucruri care m-au luat complet prin surprindere in sarcina

8. Papiloame

Am patit-o in prima sarcina: efectiv mi s-a umplut gatul de papiloame. Ma enervau maxim, asa ca dupa ce am nascut si s-au oprit din aparut, am fost la dermatolog si le-am cauterizat. E simplu, nu costa mult, recomand.

9. Vagin largit dupa nastere

Femeile care nasc natural este normal sa aiba vaginul largit. Pentru ca eu am nascut prin cezariana, nu a mai trebuit sa imi fac griji legate si de aspectul asta. Exista solutii si aici: exercitiile Kegel sau rejuvenarea vaginala. Cunosc pe cineva care si-a facut aceasta operatie si a fost foarte multumita. A stat internata doar 48 de ore.

10. Ruptura de perineu

Apare tot in cazul femeilor care au nascut natural si are ca si consecinta incontinenta urinara. Calea cea mai sigura de vindecare este cea chirurgicala. Nu e o interventie complicata, iar pacienta poate pleca acasa chiar a doua zi.

11. Cicatrice urata dupa cezariana

Felul in care arata cicatricea dupa operatia de cezariana depinde de mai multe aspecte: tipul de piele al pacientei, tehnica medicului de a coase, materialele folosite. Eu am ramas cu o cicatrice hipertrofica sau cheloida – nici nu stiu sigur de care este. Despre variantele de tratament in cazul cicatricei cheloide sau hipertrofice am mai scris AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here