Bronsiolita, simptome si tratament. Cand devine cu adevarat periculoasa pentru copil

3149

“Bronsiolita” –  acesta a fost unul dintre cele mai frecvente diagnostice pe care le-a primit Andrei in primul an de colectivitate. Odata la trei saptamani, ajungeam la Urgenta cu viroze urate, caracterizate prin febra, muci, tuse sau wheezing. Wheezingul, aceasta respiratie suieratoare, ma panica de fiecare data. Motivul? Una dintre aceste viroze a evoluat in pneumonie interstitiala. Va dati seama cat de tare m-am speriat cand am auzit acest diagnostic. Acum, daca stau sa ma gandesc, nu a fost nici de departe cel mai grav episod de “raceala”, insa, netratata cum trebuie, poate avea urmari grave.

Potrivit CSID.RO, bronsiolita este o boala acuta infectioasa, predominant virala, a tractului respirator, caracteristica sugarului şi copilului mic şi care este consecinţa unei obstructii inflamatorii la nivelul cailor aeriene mici. Virusul sincitial respirator este agentul etiologic major în peste 60% din cazurile de bronşiolita acuta.

Ce este wheezing-ul, acest zgomot “infricosator”?

Potrivit sfatulmedicului.ro, wheezingul este suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie sau doar la inspiratie. Wheezing-ul este cauzat de o ingustare sau de o obstruare partiala si localizata a cailor respiratorii (laringe, trahee,bronhii) de catre o tumora, un corp strain, o inflamatie etc.

V-am mai spus ca eu urmaresc postarile de pe Facebook ale dr. Mihai Craiu, unde explica adesea ce inseamna aceste viroze pe intelesul tuturor. Acesta spune ca “desi este o boala cu manifestari respiratorii, NU pe calea aerului vine cel mai mare pericol! Virusul este transportat prin picaturi relativ mari de saliva (peste 5 microni) care sunt raspandite pana la o distanta de doar 2 metri de un copil cu infectie VSR si care tuseste. Dar boala merge mult mai departe decat acesti 2 metri 😊. MAINILE NESPALATE sunt cel mai adesea cauza infectarii cu VSR a sugarilor ce dezvolta bronsiolita acuta. Virusul poate trai zeci de minute pe aceste maini murdare”, spune Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul specifica faptul ca bronsiolita se agraveaza treptat, cel mai rau fiind dupa 3 pana la 5 zile d ela debut si se vindeca in trei saptamani.

Cum se trateaza bronsiolita

Desi se spune despre bronsiolita ca nu este o boala grava si ca nu necesita tratament special, decat antitermice in caz de febra, noi mereu am plecat cu “tolba” plina de medicamente de la medic. Adica mereu ni s-a prescris cate ceva. Ca sa nu vorbesc asa, din amintiri, si sa spun prostii, m-am uitat acum pe retetele lui Andrei. Am ditamai teancul din perioada in care a intrat in colectivitate, adica de la doi la trei ani. Cele mai multe sunt pentru viroze respiratorii, cel mai des regansindu-se la diagnostic traheobronsita, bronsiolita, faringita, laringita.

Pe doua dintre retelele pe care diagnosticul era traheobronsita am gasit la recomandari antibiotic augmentin.  Daca i l-am dat sau nu, nu mai tin minte. Oricum, traheobronsita este o agravare a unei afectiuni respiratorii si, pentru a evita complicatiile, medicii prescriu adesea si antibiotic. In rest, mai pe toate retelele erau trecuti si aerosoli, fie in combinatia adrenalina/dexametazona, fie Ventolin/Flixotide.

La inceput, aproape toti medicii prescriau dexametazona in aerosoli, asa ca pe majoritatea retelelor de cand avea Andrei vreo 2 ani numai combinatia adrenalina/dexametazona gasim. Ulterior, medicii au atras atentia ca dexametazona nu se foloseste in nebulizator, asa ca s-a trecut la varianta cu Flixotide.

In functie si de celelalte simptome, mai regasim pe reteta diverse alte medicamente – de la tobradex la ambroxol, sirop de tuse, antitermice sau ceva antialergice. In general, lucrurile se complicau, de aceea retetele erau asa “bogate”.

In concluzie, bronsiolita necesita consult medical si nu trebuie tratata dupa ureche – medicul stie ce tratament i se potriveste cel mai bine celui mic, in functie de simptome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here