Scoala in Germania: cum sunt pregatiti copiii pentru primul an de scoala

1612
scoala in Germania

Scoala in Germania incepe, ca si in Romania, la 6 ani si este gratuita. Copiii sunt pregatiti inca de la gradinita pentru primul an scolar, iar parintii primesc acasa grile pe care sa le bifeze cu achizitiile pe care cei mici le-au dobandit. Copiii trebuie sa stie sa faca singuri anumite lucruri, inainte sa “ia viata in piept”.

Alice, mamica unui baietel care din toamna incepe scoala in Germania, povesteste pentru www.mamapentrudoi.ro ce trebuie sa stie copiii inainte de primul an scolar.

Scoala in Germania: “Ajung la scoala copii care nu stiu sa tina creionul in mana”

“Ce imi place la sistemul lor de invatamant este faptul ca ii invata pe parinti cum sa isi evalueze si sa isi pregatesca copilul pentru anumite etape din viata lui. Parintii au un fel de ghid dupa care sa isi evalueze copilul – lucruri aparent simple, dar importante. De ce? Pentru ca in ultima perioada tot ajung la scoala copii care nu stiu sa tina creionul in mana sau care nu stiu sa coboare singuri scarile”.

CITESTE SI: A lasat televiziunea pentru stilul de viata nemtesc. Alice povesteste cum e sa iti cresti copiii in Germania

Scoala in Germania: li se spune parintilor sa ii lase pe copii sa piarda la jocuri sau activitati

Si acestea sunt doar cateva exemple. De fapt, la scoala mai ajung si copii care nu coboara scarile cu un picior in fata celuilalt, care nu stiu sa isi lege sireturile, care nu stiu sa mearga pe bicicleta. “Un lucru foarte grav e ca nu stiu sa gestioneze frustrarea de a pierde pentru ca acasa castigau sau erau lasati sa castige intotdeauna, pentru ca abilitatile sociale si emotionale sunt valorizate in fata celor motrce sau cognitive la inceperea scolii”, mai spune Alice.

Citeste si: Top 100 cele mai bune scoli din Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

“Ah, si li s-a spus parintilor sa nu mai cumpere penare cu trei fermoare, pentru ca cei mici incurca ora tot deschizand si inchizand fermoare. Maxim doua fermoare”, povesteste Alice.

Mamica al carui copil e in ultimul an de gradinita a primit acasa o grila in care trebuie sa bifeze ce stie sa faca cel mic.

“Au un sistem integrat, toata lumea a primit fisele astea de la gradinita!

Citeste si: 11 lucruri care ma ingrijoreaza odata cu inceperea scolii

Viata in Germania: copiii, indemnati sa faca sport de mici

Alice spune ca optionalele pentru copii sunt foarte ieftine, fiind subventionate de stat sau biserica.

“La 4 ani copiii trebuie sa stie sa mearga pe bicicleta cu doua roti. Nu mai zic ca merg la schi la doi ani jumate. Inotul il incepi de cand esti bebelus:  la 9 luni al nostru a invatat sa isi tina respiratia sub apa. La inceputul cursului ii bagau practic intr-o galeata cu apa rece ca gheata. Am inlemnit. Copiii erau foarte ok cu apa foarte, foarte rece din galeata aia si iti spun ca si azi e foarte rezistent la apa rece”, spune Alice.

Viata cu copii in Germania: “Toate cursurile sunt foarte ieftine”

“Toate cursurile de copii sunt mega ieftine, sustinute ba de biserica, ba de stat. 80 de euro costa 10 ore de gimnastica pentru bebelusi sau de inot, 50 de euro 10 sedinte de joaca organizata. Pentru Germania, asta este foarte, foarte ieftin”, mai spune mamica.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here