Tu ti-ai lasa copilul singur acasa? Cat de precauti sunt acum parintii care au facut parte din “generatia cu cheia la gat”

1902

Da, eu sunt unul dintre copiii care au crescut cu cheia la gat si care, ca multi altii, eram lasata singura acasa de dimineata pana cand se intorceau parintii de la serviciu.

De la 6 la 7 ani, ma trezeam singura dupa ce plecau ai mei, gaseam mancarea pentru micul dejun si pranz in frigider sau pe masa si ma jucam in casa sau afara pana venea mama, la ora 14. Cum am prins ultimul an de communism, nici macar la televizor nu ma puteam uita, pentru ca… nu era nimic. Nu mi-aduc aminte de ce nu mai mergeam la gradinita. Stiu ca am fost de la 5 la 6 ani.

Aveam o regula clara pe care trebuia sa o respect: nu aveam voie sa pornesc aragazul. De la 7 ani am mers singura la scoala. Normal, cand ma intorceam, casa era goala: mancam ce gaseam lasat de mama si ma apucam de facut temele. Dupa asta, ieseam la joaca. Ce-i drept, eu am fost si un copil ascultator si nu mi-aduc aminte sa fi facut vreo boacana prin casa.

Totusi, la un moment dat, cand eram un picut mai maricica, mi-am facut curaj sa pornesc aragazul ca sa imi fac singura un ou ochi. Am reusit sa il pornesc, am pus tigaia pe foc, am pus oul in tigaie… dar nu intelegeam de ce iese atata fum, de ce s-a ars si de ce nu il pot dezlipi de pe tigaie. Evident, uitasem de partea cu uleiul. Nu, nu aveam ca acum tigai ultra performante 🙂

Daca as avea curaj sa imi las singur copilul acasa peste un an, cand implineste 6 ani? In niciun caz. S-au schimbat vremurile, lumea e mult mai precauta si parca acum toti ne gandim numai la nenorociri. Televizorul si internetul ne-a facut sa ne fie frica si de umbra noastra.

Nu zic ca nu o sa il las singur mai tarziu, cand va fi mai mare. Deja il lasam singur pe strada, la joaca. Ce-i drept, stam intr-o zona de case si nu prea circula masinile.

Dar nici vecinii mei cu copii mai mari nu sunt mai “curajosi”. Au copii de scoala – clasa a treia, a patra, a cincea – dar nu se pune problema sa ramana vreo clipa singuri acasa. Nici macar pana la Mega din coltul strazii nu se duc. Eu stiu ca mergeam dupa scoala cu prietenele din bloc sa cumparam paine. Doamne, ce vremuri 🙂 Pana acasa era mancata jumate.

Acum apelam la bunici, la after school, numai sa nu ramana copiii singuri acasa. Ceea ce mi se pare corect. Cum ar fi sa stea singuri pana ajung eu acasa de la job, la 7-8 seara?! Exclus.

Am vazut ca treaba asta cu hiperprotectia este extinsa chiar si pana la adolescenti, care sunt dusi si adusi cu masina la liceu de catre parinti. La noi nici ca se punea problema de asa ceva.

Nu stiu sincer cand voi fi pregatita sa fac pasul asta – sa ii las singuri acasa. Poate dupa 14-15 ani 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here