Diferenta de un an intre copiii din clasa zero – un dezavantaj pentru cei mai mici

1477

Desi mai e un an pana merge Andrei la scoala, in clasa zero, am inceput sa ma stresez de pe acum. Unul dintre aspectele care ma ingrijoreaza destul de mult, cel putin acum la inceput, este diferenta de varsta dintre copiii din aceeasi clasa.

Andrei va avea la inceputul scolii sase ani si o luna, insa va fi in aceeasi clasa cu copii cu aproape un an mai mari decat el. Stiu o multime de parinti cu copii care fac sase ani in septembrie sau octombrie si pe care ii mai tin inca un an acasa, pe motiv ca “nu sunt pregatiti”. La urma urmei nu incalca nicio lege, sunt total acoperiti. Mai mult, ca sa isi inscrie copiii la scoala, trebuie sa ii supuna si unui test. Nu ca l-ar pica cineva, dar un stres in plus.

VEZI SI: Top 100 cele mai bune scoli din Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

In conditiile astea, copilul meu de 6 ani va fi coleg cu copii de 7 ani… fara o luna, doua. Stiti cat de tare se observa diferenta la varsta asta? Si sa stiti ca al meu observa! Vrea si el sa poata face la fel de bine lucrurile pe care le reusesc copiii mai mari. Nu e vorba ca e mai putin inteligent ca ei sau ca stie mai putine lucruri, ci e vorba efectiv de nivelul de dezvoltare. Emotionala, fizica etc.

O mamica povestea ca se simtea un pic “aiurea” pentru ca urma sa isi inscrie copilul la scoala la “sapte ani si ceva” si ar fi fost cel mai mare din clasa. Cand colo… surpriza! Majoritatea aveau 7 ani.

Am aflat ca la una din scolile din zona noastra, din Militari, pana in anii trecuti se facea special o clasa cu cei mai mici din anul respectiv, insa s-a desfiintat. Nu stiu daca e bine sau rau, dar personal mi se pare o idee ok.

Am vorbit chiar zilele astea cu un cadru didactic, care a trecut cu copilul prin situatia asta, si spunea ca cel mai mult diferenta se observa la scris. Si cum in primii ani fac o multime de liniute, bastonase, litere mari etc va dati seama cine are sanse mai mari sa primeasca “suficient” sau “insuficient” si cine “foarte bine”. Doamne fereste, nu ca l-as certa eu pentru “suficient” la scris, insa cu siguranta nu s-ar simti el bine sa fie mai prejos decat ceilalti. Sa speram ca nu va fi cazul 🙂 Ii place sa “se joace” cu creioanele, sa coloreze, sa faca liniute sau sa faca diverse contururi dupa linii punctate.

Desigur, diferenta asta se va estompa in timp. Pana atunci sper ca le va face fata cu brio colegilor mai mari 🙂

VEZI SI:

Top scoli Sector 1 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 2 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 3 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 4 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 5 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

Top scoli Sector 6 Bucuresti dupa Evaluarea Nationala 2018

1 COMENTARIU

  1. Tocmai pentru ca exista aceasta diferenta, noi am hotarat sa il mai lasam pe baietelul nostru inca un an la gradinita si sa il dam la scoala la 7 ani. Chiar daca este foarte istet, din punct de vedere emotional nu este pregatit sa faca aceasta trecere. La scoala nu o sa fie atent 3 – 4 ore cat dureza cursurile, la scoala nu are masa asigurata ca la gradinita, la scoala daca are nevoie de ajutor nu mai sunt doamnele ingrijitoare care il ajutau la gradinita. Plus ca atat eu cat si sotul meu lucram si nu avem cu cine sa il lasam dupa scoala. Nu avem bunici sau vecini cu care sa-l lasam. Asa ca o sa fim nevoiti sa-l dam la un after school. Din cat am citit pana acum si discutat cu mamicile care au fost in aceasta situatie, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa-l dau mai tarziu. Multi parinti cu care am vorbit au regretat ca au dat copilul mai devreme si mi-au zis ca daca pot sa-l mai tin un an, sa nu ma grabesc. Plus ca aceasta diferenta intre copii, din ce am citit, se mentine pana in clasa IV (cand nivelul de dezvoltare al copiilor din aceeasi clasa tinde sa se egalizeze) – ceea ce mi se pare mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here